Robotik cerrahi cihazının bulunduğu iki hastane

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastaneler artık robot çağında...

Esra Tüzün

Özel hastanelerle boy ölçüşecek standartlara ulaşan devlet hastanelerindeki atılımın bir kanıtı da, robotik cerrahi cihazları. Kanser ve kalp gibi ameliyatlar 'Da Vinci' robotlarıyla yapılıyor..

Türkiye'de kamu hastaneleri içinde ilk robotik cerrahi cihazı, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ikincisi ise Başkent Hastanesi'nde bulunuyor. Da Vinci adlı robotlar sayesinde Türkiye'de ilk kez kadın kanser ameliyatları karın açmadan, prostat, böbrek ve kalp ameliyatları ise el değmeden yapılıyor. Özel eğitime giden doktorlar da Türkiye'de ilk kez, gırtlak kanserinde hastanın boynunun delinmesine gerek kalmadan tümör çıkartabilecek. İki buçuk milyon TL'ye mal olan robotun tam dört interaktif kolu bulunuyor ve doktorlara karnı açmadan küçük deliklerin içinden ameliyat yapma imkânı sağlıyor. İstanbul'da yalnızca bir özel hastanede alt modeli bulunan cihazın en gelişmiş modeli devlet hastanelerine alındı.

YURTDIŞINDA EĞİTİM

Bu cihazlar sayesinde Amerika'ya gitmek için hazırlık yapan pek çok hasta, devlet hastanelerinde ameliyata alındı. Üstelik bu operasyon için para ödemek zorunda kalmadılar. Bu robotu kullanmak için doktorlar ve hemşireler özel olarak yurtdışında eğitim aldılar. Bu robot sayesinde hastanın karnında geniş bir açık yara oluşmuyor yirmi santimlik kesiler yerine küçük üç delik açılıyor böylece hasta ameliyat sonrasında çok daha rahat iyileşiyor. Rahim kanserleri, miyom ameliyatları, tüp açma kapama operasyonları için kullanılabiliyor. Amerika'da robotik ameliyatların 30 bin dolara yapıldığını anlatan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Eyüp Gümüş, prostat operasyonlarında robotu kullandığını anlatıyor: "Önceden özel hastanelerde teknolojik yatırımlar çok iyiydi. Orada yoksa ameliyat için yurtdışına gidilirdi. Şimdi iddia ediyoruz, yurtdışındaki aynı standardı biz devlet hastanesinde de yapıyoruz. Robotik ameliyatı yaparken Cleveland Klinik'ten Robotik Cerrahi Bölüm Başkanı Lübnanlı doktor da bize eşlik etti. Cleveland'la aynı teknolojiyi uyguluyoruz."

HAFTADA 2 AMELİYAT

Türkiye'de kamu hastanelerinde ilk kez yapılan bu ameliyatın ilk hastası da Memorial Hospital'ın eski ortaklarından Ahmet Gür oldu. Ahmet Gür Amerika'ya ameliyat için gitme hazırlığı yaparken bu cihazın Türkiye'ye geldiğini öğrendiğini ve Ümraniye Devlet Hastanesi'nde ameliyat olduğunu belirtiyor. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de robot kullanılıyor. Robotik ameliyat yapan üroloji şefi Prof. Dr. Derya Balbay, "Haftada 2 robotik ameliyat yapıyoruz. Erken teşhis edilmiş prostat ameliyatlarında robot iktidarsızlık riskini sıfırlıyor" diyor. Balbay, Da Vinci robotuna oğlu Alp'in adını verdiğini ve 28 Şubat'tan beri SGK'sı bulunan bütün hastalara ek ücret ödemelerine gerek kalmadan operasyon yapıldığını söylüyor.


Türkiye'deki devlet hastaneleri artık o eski eleştirilen görüntülerinden çok uzak. Özel hastanelerle yarışır hale geldiler. Dünyadaki en yeni teknolojileri kullanıyorlar, ilk kez yapılan ameliyatlara imza atıyorlar. Daha düne kadar sabaha karşı kuyruğa girilen bu hastanelerin çoğu otomasyona geçti. İnternet üzerinden hastalar randevu alıyor. İnternet kafelerde yaşlı teyzeler, amcalar vatandaşlık numaraları ile doktora gidecekleri dakikayı bile seçebiliyorlar. Aynı bankalardaki gibi, isimleri tek tek doktor kapısında yazılıyor. Hastanelerin güvenlik görevlileri psikiyatrlar tarafından eğitiliyor, doktorlara iletişim dersi aldıran hastaneler var. Çoğu hastanede bankoların önündeki camlar kaldırıldı, kapalı kapılar açıldı. Kanser merkezleri ev ev mektup göndererek tarama için hasta davet ediyor. Amerika'ya gitmeye hazırlanan hastalar bir zamanlar insanların eziyet çektiği hastanelerde beş yıldızlı konforda ameliyat ediliyor. "Akıllı hasta" olmak ve tüm bu hizmetlerden yararlanmak için bu yazı dizi size yol gösterecek. İşte Türkiye'nin en iddialı devlet hastaneleri..


Ankara Numune Hastanesi'nin laboratuvarı tamamen robotik... Ankara Etlik'te bulunan beş katlı binaya gelen numuneler el değmeden inceleniyor. Ve yarı yarıya kısa bir sürede sonuçlar çıkıyor. Bir tek tüp kanla 100 farklı test yapılabiliyor. Genetik testten, en ileri kan testlerine kadar her şey bu fabrika gibi laboratuvarda yapılıyor, üstelik hata payı hemen hemen hiç bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber