Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 46)

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115567-34/23689-18
KONU : 657 sayılı Kanunun değişik 68 inci maddesinin (B) bendi hk.

Bakanlığımıza çeşitli kuruluşlardan gelen yazılardan 67 sayıl Kanunun değişik 68 inci .maddesinin (B) bendinin uygulanmasında duraksamalara düşüldüğü anlaşılmış bulunmaktadır.
657 sayılı Kanunun değişik 68 inci maddesinin (B) bendinde
«Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı alınmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağı derecelerden memur atanabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için memuru yüksek öğrenim görmüş olması, 3 ve 4 üncü derecedeki görevlere atanabilmek için en az 7 yıl, 1 ve 2 nci derecedeki görevlere atanabilmek için ise en az 10 yıl, 13.12.1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine tabi kurumlarda fiilen çalışmış olması ve atanacakları görevin gerektirdiği nitelikleri kazanmış bulunması şarttır. (Yasama organı üyeliğinde, kanunla konulan fonlarda ve muvazzaf askerlikte, yedek subaylıkta okul devresi dahil geçen süreler 7 ve 10 yıllık sürenin hesabında dikkate alınır.) .. . ... ... ... .. .."
denilmektedir. Uygulamada 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine tabi kurumlar konusunun duraksamalara yol açtığı anlaşılmaktadır.
Bu kurumlar aşağıda gösterilmiştir :
a) Genel ve Katma Bütçeli Daireler, İl Özel İdareler ile Belediyeler, bunlara bağlı müesseseler,
b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi müesseselerle, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bankalar
c) Özel kanunlarla veya özel ,kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan banka ve teşekküller, (5590 sayılı Kanuna tabi odalar ve borsalarla mesleki teşekküller hariç)
d) Yukarıdaki bentlerde yazılı. idare, teşekkül ve bankalar tarafından. sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan teşekküllerle bunların aynı oranda katılması ile kurulan müesseseler.
Gerek madde metninde sayılan hizmetler ve gerekse yukarıda anılan kuruluşlarda günlük normal çalışma saatleri ile kayıtlı olmak şartıyla 18 yaşın üzerinde işçi ve geçici personel statüsünde veya sözleşmeli olarak geçen. hizmetlerin (atamanın yapılacağı tarihte yüksek öğrenimli bulunmak koşuluyla) yüksek öğrenimli geçip geçmediğine bakılmaksızın değerlendirilmesi gerekmektedir.

Gereğinin ona göre yapılması arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber