3 sendikadan MEB'e çağrı: Ek dersler için açıklama yapın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 19:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK EĞİTİM SEN'İN AÇIKLAMASI

EK DERS KESİNTİSİ YAPILMAMALIDIR

ÖSS'nin 14 Haziran 2009 tarihinde yapılacak olması sebebiyle; Milli Eğitim Bakanlığınca Ortaöğretim Kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin sınav streslerinin azaltılması, sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla, öğrenci velilerinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurmaları halinde izinli sayılmaları konusunda İl valiliklerine genelge gönderilmiştir.

Bu genelge sonrasında son sınıflarda derse devam eden öğrenci kalmamıştır. Son sınıflarda ders giren öğretmenlerin ders programlarında boşluklar oluşmuştur.

Öğretmenlerimiz öğrencilerin gelmemesine rağmen okullara gitmekte ve öğrencilerin devam - devamsızlığı ile ilgili olarak yoklama almaktadırlar. Normal programlarına göre okullarına giden öğretmenlerin ücretleri ne olacak? Çünkü bu durum tamamen öğretmenlerin inisiyatifi dışında gerçekleşmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı bu öğretmenlerimize ders ücretlerini tam olarak ödemek zorundadır.


EĞİTİM BİR SEN'İN AÇIKLAMASI

Ek Ders Ücretinin Öğrencilerin Okula Devam Etmeleri Şartına Bağlanması Hukuka Aykırıdır

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ?Ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin, yıl boyu yoğun bir çalışma temposu göstererek ÖSS'ye hazırlandıkları göz önünde bulundurularak; sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu yıla mahsus olmak üzere özürlerin yanı sıra öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması hâlinde beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlıktan sayılması öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır. Uygulamanın bu doğrultuda yürütülmesi' şeklindeki genelgesinden sonra öğrencilerin okullara uğramamasının faturası öğretmenlere çıkmaktadır.

Aldığımız duyumlar, eğitim kurumlarında bir kısım okul müdürünün, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin okula devamsızlıkları nedeniyle öğretmenlere ek ders ücretlerini ödemeyeceği yönündedir.

Türkiye genelinde uygulama birliğinin sağlanması amacıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin okula devam edip etmediklerine bakılmaksızın, bu sınıflara dersi olan tüm öğretmenlere ek ders ücretinin ödenmesi için düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir.

Öğretmenlerin bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığa yazılı müracaatta bulunduk.

Yazımızda, ?Ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin okula devamsızlık yapmış olmaları durumunda da, öğretmenler yine ders işlemek üzere okullarına gelmekte, dersin işlenişine ilişkin plan ve programlarını yapmakta, derslerine hazırlanmakta, buna ilişkin iş ve işlemleri yapmaktadırlar. Dolayısıyla öğretmenlerin fiilen yaptıkları bu görevleri karşılığı ek ders ücretlerinden de faydalanmaları gerektiği açıkça ortada olup, öğretmenlere ek ders ücretinin ödenmesinin öğrencilerin okula devam etmeleri şartına bağlanması hukuka aykırılık oluşturmaktadır? ifadelerine yer verildi.


EĞİTİM İŞ'İN AÇIKLAMASI

1-Ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin izinli sayılmaları

Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi Bakanlıkça yayımlanan 2009/39 no'lu Genelge gereği Ortaöğretim kurumlarında (Liselerde) okuyan son sınıf öğrencilerimize özürlü devamsızlıklarını velinin vereceği bir dilekçe ile kullanabilmelerine olanak verilmiştir. Bu uygulama ile bakanlık, eğitimin merkezi olan okulları ve sınıfları boşaltmış, her seferinde azalacağını söylediği dershanelerin ekmeğine yağ sürercesine eğitim-öğretimi dershanelere havale etmiştir.

Örgütlerimizden gelen bilgilere göre sınıfların boşalması neticesinde öğretmenlerin ders işlemedikleri bahanesiyle, lise son sınıfta dersi bulunan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin ödenmeyeceği ifade edilmektedir.

Bakanlığın kendi kullandığı bir tasarruftan mali kar elde etmeyi düşünmesi eğitimcilere saygısızlıktır.

Kaldı ki;

2009/39 no'lu genelge ile son sınıflar tatil ilan edilmemiştir.

Eğitim-öğretim tek bir öğrenci gelse dahi devam edecektir.

Düşünün ki yıl içerisinde özürlü ya da özürsüz izin süresini tamamlayan öğrenciler bu sürede okula gelmek zorundadırlar.

Bu durumda öğretmen ders programına göre okulda bulunmak zorunda olduğunda,n Ek ders ücretini de almalıdır.

Bakanlık bu konuda bir yazı yayımlayarak valilikleri (İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ni) derhal uyarmalıdır.

2- 29 ve 30 Haziran günlerinde Ek ders alınamaması:

İlgili esasların 6.maddesinde yer alan

?

? (3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.?

Hükmü gereği 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında 30 Haziran 2008 Pazartesi günü ek ders ücretini alamayan öğretmenler, bu kez 29 ve 30 Haziran 2009 (Pazartesi, Salı) günleri mesleki çalışma için okula geldikleri halde ek derslerini alamayacaklardır.

Çünkü okullar 12 Haziran 2009 tarihinde kapanmaktadır ve öğretmenlerin tatile başlayacakları 1 Temmuz 2009 gününe kadar 2 haftadan daha fazla süre okulda bulunacaklardır. Esaslarda yer alan ?iki haftayı geçmemek üzere? ibaresi nedeniyle öğretmenlere bu iki günde ek ders ödenmeyecektir.

3- Eylül ayında da aynı sorun yaşanacak;

1 Eylül 2009'da mesleki çalışmaya başlayacak olan öğretmenler, yine yukarıda bahsettiğimiz sorun ve 2009-2010 Eğitim-öğretim yılının 24 Eylül 2009 Perşembe günü başlaması nedeniyle, mesleki çalışma için 3 haftadan fazla okula gelecek olmalarına rağmen, sadece 2 haftalık ücreti alabileceklerdir.

Sadece 2. ve 3. maddelerde belirttiğimiz kayıplar bir öğretmen için 150,00 TL civarında olacakken, bu durumda öğretmenlere ödenmesi gereken 70 milyon TL'nin üstünde bir para, bakanlığın bütçesinde kalacaktır.

Öğretmenlerin bütçe yamama merkezi olarak görülmesine şiddetle karşı çıkmakla beraber, bu durumun düzeltilmesi için yol yakınken eğitimciler adına bakanlığı uyarmak istiyoruz.

Konu ile ilgili olarak bakanlığa başvurumuzu bugün itibari ile gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Saygılarımla.

Yüksel ADIBELLİ

Genel Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber