Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 7)

Haber Giriş : 30 Aralık 2003 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜTÇE VE MALI KONTROL GENEL MÜDÜRLÜGÜ KAMU YÖNETIMI

BÜMKO : 117001.402/ 16220
KONU : Kadrolar hk.

Kurumlara 1322 sayili Genel Kadro Kanunu geregince tahsis edilmis bulunan kadrolardan 1972 Bütçe yilinda herhangi bir surette bosalip da, isin mahiyeti icabi, kullanilmasi lüzumlu olanlar hakkinda Devlet Personel Heyetinin 27.3.1972 gün ve 1972/298 sayili söz konusu dairenin 28.3.1972 gün ve K-1-54/934 sayili yazilariyla Bakanligimiza intikal etmis bulunmaktadir.
Devlet Personel Heyetinin ilgili kararinda aynen; «Kurumlara 1322 sayili Genel Kadro Kanunu geregince tahsis edilmis bulunan kadrolardan 1972 Bütçe yilinda herhangi bir suratle bosalacaklardan;
l. 1322 sayili Genel Kadro Kanununun 3 üncü maddesi hükümleri uyarinca alinan, 13.11.1971 gün ve 7/3434 sayili kararnamede bu kararnameyi tadil eden ve ilerde edecek olan kararnamelerde gösterilen ünvanlara;
2. Genel Idare Hizmetleri sinifina dahil olan Adalet Bakanliginin mahkemeler ve iller kuruluslarina;
3. Bütün kuruluslarin iller ve bölgeler teskilatinda Genel Idare Hizmetleri sinifina giren ve tek memurla gördürülen hizmetlerine;
4. Teknik hizmetler sinifina;
5. Saglik hizmetleri ve yardimci saglik hizmetleri sinifina; 6. Egitim ve ögretim hizmetleri sinifina;
7. Din hizmetleri sinifina;
8. Emniyet hizmetleri sinifina;
9. Yardimci hizmetler sinifina;
ait kadrolarin isin mahiyeti icabi kurumlarinca kullanilmasi lüzumlu olacagina ve keyfiyetin Maliye Bakanligina duyurulmasina çogunlukla karar verildi.» denilmektedir.
Bakanligimiz, Devlet Personel Daires'inin, 1322 sayili Genel Kadro Kanunu ile verilmis olup da 1972 Bütçe yilinda herhangi bir surette bosalacak ,kadrolara iliskin yukaridaki görüsüne katilmaktadir.
Bu durumda, yukaridaki kararin tetkikinden de anlasilacagi üzere, 1322 sayili Kanunla kurumlara tahsis edilen kadrolardan, teknik hizmetler, saglik ve yardimci saglik hizmetleri, egitim ve ögretim hizmetleri, din hizmetleri, avukatlik hizmetleri, emniyet hizmetleri ve yardimci hizmetler sinifina ait olanlar 1.3.1972 tarihinden sonra herhangi bir surette bosaldiklari takdirde Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanliginin görüsü alinmaksizin kurumlarinca, kullanilabilecektir. Ayrica, söz konusu kararin l, 2 ve 3 No.lu fikralarinda da belirtildigi sekilde, genel idare hizmetleri sinifina dahil olup da 7/3434 sayili Bakanlar Kurulu Kararnamesi ve bu Kararnameyi tadil eden ve edecek olan Kararnameler ile tesbit edilen ünvanlara, Adalet Bakanliginin mahkemeler ve iller Kuruluslarina ve bütün kurumlarin, iller ve bölgeler teskilatinda tek memurla gördürülen hizmetlerine ait kadrolardan 1972 Bütçe yilinda herhangi bir surette bosalacaklarin :kullanilabilmesi için de Devlet Personel Dairesinin ve Bakanligimizin görüsünün alinmasi lüzumu bulunmamaktadir.
Ancak, 1322 sayili Kanunla kurumlara tahsis edilen ve 1, 2 ve 3 No.lu fikralarda belirtilen istisnalar disinda kalan genel idare hizmetleri sinifina ait kadrolardan 1972 Bütçe yilinda herhangi bir surette bosalacak olanlarin kullanilabilmesi için, 1972 yili Bütçe Kanununun 15. maddesinin 4. fikrasi hükmü uyarinca Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanliginin görüsünün alinmasi gerekmektedir.
Yukaridan beri izah edildigi üzere bu hususlar, 1972 mali yilinda herhangi bir surette bosalacak kadrolarla ilgilidir. Karsilikli olarak yapilacak naklen atamalarda bu hükümler degil, 1972 yili Bütçe Kanununun 15. maddesinin 5. fikrasi hükümleri geçerlidir. Zira, söz konusu fikrada aynen (Kurumlarin yurt disi kadrolar hakkinda ve kurum bünyesi içinde yurt içi ve yurt disi kadrolararasinda karsilikli olarak yapilacak naklen atamalar dolayisiyla vuku bulacak geçici bosalmalarda yukriki fikranin son cümlesi disindaki diger hükümleri uygulanmaz.) denilmek suretiyle, bos kadrolarin aynen kullanilmasi hakkindaki 4. fikra hükümlerinin, kurum bünyesi içinde karsilikli olarak yapilacak naklen atamalarda uygulanmayacagi açikça belirtilmis bulunmaktadir.

Bilgi edinilmesi ve gereginin buna göre yapilmasi arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber