Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 6)

Haber Giriş : 30 Aralık 2003 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜTÇE VE MALI KONTROL GENEL MÜDÜRLÜGÜ KAMU YÖNETIMI

BÜMKO : 117001-402-13 300-28
KONU : 1 - 4 üncü derecelere girecek kadrolar hk.

Bilindigi gibi, 13.1.1.1971 gün ve 7/343 sayili Bakanlar Kurulu kararinin uygulanmasinda tereddütleri gidermek ve islemlerde birlik saglamak amaciyla Bakanligimiz ilgi genelgeyi yayinlamis idi. Bu genelgemizin II No.lu bölümünün. (a) paragrafinda aynen söyle denilmektedir : « 1322 sayili Genel Kadro Kanununun 3 üncü maddesinin 2 nci fikrasina göre, Bakanlar Kurulunca tesbit edilen ünvanlara iliskin görevleri bu görevin kadrosunu isgal etmek suretiyle yapmakta olanlardan intibak sonucunda daha asagi derecelere intibak ettirilmis olanlar, bu görevlerin Bakanlar Kurulunca tesbit edilen kadrolarina intibak ettirileceklerdir. Ayrica, yine bu paragrafa iliskin olarak verilen örnekte ise, söz Konusu intibak isleminin «baskaca bir isleme lüzum olmadan" yapilacagi ve bu hükmün "(TK) cetvelinden alinan kadrolar hakkinda da" uygulanacagi belirtilmis idi.
Ancak, Sayistay Genel Kurulu, 16.3.1972 tarih ve 3569/1 sayili karari ile, bu sekildeki uygulamanin hukuken mümkün olmadigini belirtmis bulunmaktadir. Söz konusu kararda;
« 1322 sayili Genel Kadro Kanununa ekli 1 ve 2 sayili cetvellerde gösterilen kadrolarla 1971 yili Bütçe Kanununun 9 uncu ve 1972 yili Bütçe Kanununun da 15 inci maddesinde yazili kadro ihdasina iliskin hükümlere dayanilarak özel olarak alinmis kadrolar disinda herhangi bir kadro veya kadro kaynagi mevcut bulunmadigi; 1 -4 üncü derecelere girmesi uygun görülen görevlere iliskin ünvanlarin tespit ve tasnifini yapan 7/3434 sayili Bakanlar Kurulu Karari da, bu karar kapsamina giren görevlerde çalismakta olanlar için kadro ihdasini tazammun eden bir düzenleme niteliginde bulunmadigi; nitekim, 1972 yili Bütçe Kanununun IS inci maddesinin « 13.11.1971 tarihli 7/3434 sayili Kararname geregince kurumlara tahsisi gerekli kadrolar , intibaka esas kadrolarin iadesi sartiyla Devlet Personel Dairesinin uygun mütalaasi üzerine Bakanlar Kurulunca verilir» diye yazili olan 10 uncu fikrasi hükmü de, 1 - 4 üncü derecelere giren görevleri ifa edenlere, intibaka esas kadrolarin iadesi sartiyla yeniden kadro verilmesi gerektigini belirtmek suretiyle bu hususu teyid etmekte bulundugu cihetle, bahse konu Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile 1 - 4 üncü derecelere girmesi uygun görülen görevleri, daha asagi derecelerdeki kadrolari isgal etmek suretiyle ifa eden memurlarin yeni derecelerine yükselebilmeleri için, bu görevlerinin yeni derecelerine uygun kadrolarin tahsisi gerekecegine çogunlukla karar verildi.» denilmektedir.
Böylece, Sayistay Karari muvacehesinde, bu durumdaki personelin yeni derecelerine yükselebilmeleri için, 1972 yili Bütçe Kanununun 1 inci maddesinin 10 uncu fikrasi hükmü uyarinca, intibaka esas kadronun iadesi ve o görev için kararname ile tesbit olunan dereceden kadronun ihdasi icabetmektedir. Bu islemin T.K. (Torba Kadro) cetvelinden alinan kadrolar hakkinda da söz konusu karar hükümlerine uygunluk saglama bakimindan, bu kadrolara atama yapilmis olsun veya olmasin, aynen tamamlanmasi Sayistay'in vizesini almak için gereklidir.
Bu bakimdan kurumlarin, yukarda açiklandigi sekilde, intibaka esas kadrolari ile T.K. (Torba Kadro) cetvelinden alinmis olup d:a 7/3434 sayili . Kararnamedeki tespite uygun olmayan kadrolarini bir liste halinde; 7/3434 sayili kararnamede tespit edilen ve bir evvelki listedeki kadrolarin yerine geçecek kadrolarini da ayri bir liste halinde, Devlet Personel Dairesinin görüsü ile birlikte, Bakanlar Kurulundan karar alinmasini teminen, Bakanligimiza bildirmeleri gerekmektedir. Ayrica, 7/3434 sayili kararnamedeki tespite uygun olan kadrolarin da ek bir liste halinde Bakanligimiza bildirilmesi, Kadro cetvellerinin tanzimi bakimindan zorunlu görülmektedir.

Bilgi, edinilmesi ve gereginin buna göre yapilmasi arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber