Emekliler açlık grevi başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'de, DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) üyesi bir grup, emeklilere Temmuz 2009 dönemi için yapılan yüzde 1.83 oranındaki zammı protesto etmek için açlık grevi başlattı.

Sabri Yalım Parkı'nda çadır kurarak toplanan gruba hitap eden Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Türkiye'de yaşanan gelişmelerin, emekçi, emekli ve yoksulun aleyhine olduğunu öne sürerek, yoksul kesimlerin günden güne açlık ve sefalete itildiğini iddia etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''kriz bizi teğet geçecek'' demesinin ardından, sermayenin isteği doğrultusunda önlem paketleri açıklamaya başladığını öne süren Beysülen, şöyle konuştu:

''Paketlerin tamamı, sermayeden vergi almamak, bu durumda ortaya çıkacak bütçe açığını da emekçinin sırtından karşılamak üzerinedir. Tüm yoksul kesimler günden güne açlık ve sefalete itiliyor. En yoksul kesimlerin başında da biz emekliler geliyoruz. 5510 sayılı yasa çıkarken, yasanın mevcut emeklilere dokunmayacağını söyleyerek halkı, emeklileri kandırdılar. Yasanın 55. maddesinde emekli maaşlarının her yıl iki defa, bir önceki 6 ayda gerçekleşen TÜFE kadar artırılacağı yazıyor.

TÜFE'yi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklıyor, TÜİK, Başbakanlığa bağlı devlet kurumu. Rakam oyunları çok kolay. TÜİK, yaşadığımız yüzde 30'luk, yüzde 40'lık enflasyona rağmen enflasyonu yüzde 1.83 açıkladı. Zammı da bu rakamlara göre yaptılar. Önümüzdeki ilk seçimde yüzde 1.83'ün hesabını sandıkta sormak zorundayız. Sormazsak, bu sistem böyle devam edecek, mağdur olmaya devam edeceğiz.''

Emekli-Sen Kocaeli Şube Başkanı Osman Nuri Şenol ise bütçede oluşan açığı kapatabilmek için su, elektrik, eğitim harçları, akaryakıt, tütün mamulleri ve şekere kadar temel tüketim mallarına zam yapıldığını dile getirdi.

Şenol, ''Hak ettiğimiz onurlu, ekonomik, sosyal yaşam koşullarına kavuşuncaya kadar, emeklilerin toplu sözleşme yapabilmesini ön gören yasal düzenleme yapılıncaya kadar, barışın, kardeşliğin, özgürlüğün, demokratikleşmiş toplumsal yaşama kavuşana kadar mücadelemiz devam edecektir'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, kurulan çadır önünde oturan bir grup emekli, üç gün sürecek dönüşümlü açlık grevine başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber