MEB yönetici atamaya ilişkin çok önemli karar

Önce bir özet sunalım... Hatırlanacağı üzere Danıştay 2. Dairesi, MEB yönetici atama yönetmeliği ekindeki Ek-2 Değerlendirme Forumuna ilişkin kararında "görevlendirme veya vekaleten geçen her yıl için ek puan verilmesinin yürürlüğünü durdurmamış, sadece verilen puanların yüksek olduğunu" belirtmişti. Eğitim Sen kararın bu bölümünü Danıştay İDDK nezdinde temyiz etmiştir. Danıştay İDDK, "görevlendirme veya vekaleten geçen her yıl" için ayrıca ek puan verilmeyeceğine karar vermiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2009 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yönetici Atamada Bir Kez Daha Haklı Çıktık

MEB tarafından yayımlanan 24.04.2008 tarihli yönetmeliğin yayımından hemen sonra ?Vekalet ve Geçici Göreve Puan Verilmesi Yargıdan Dönecektir? başlığıyla yayımlanan değerlendirmede geçici görevlendirme ve vekaleten yapılan görevlerin puan olarak değerlendirilmesinin objektif olmadığı vurgulanmıştı. Çünkü vekaleten ya da geçici görevlendirme olarak çalışan personelin tespitinde tamamen keyfiyet söz konusudur.

Aynı yazıda yargıya taşındığı taktirde iptalinin söz konusu olabileceği vurgusu yapılmıştı.

Konunun yargıya taşınmasından sonra, yargının verdiği ilk kararın akabinde, Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunda 15.10.2008 tarihinde yapılan değişiklik Eğitim Sen tarafından tekrar yargıya taşınmıştı. Danıştay 2.Dairesinin verdiği kararda Geçici Görevlendirme/vekaleten yapılan görevlere verilen puanlar ile asaleten yapılan görevlere verilen puanlar arasında az fark olduğu vurgusu yapılarak yürürlük durdurulmuştu. Eğitim sen tarafından bu karara Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna (İDDK)itiraz edilmiş ve bu itirazın kararı sendika tarafından açıklanmıştır.

Sendikadan yapılan açıklama ve karara göre Vekaleten/Geçici görevlendirmeye verilen puanların Ek-2 Yönetici Değerlendirme formunda bulunması mümkün görülmemektedir. Bu nedenle yeni yayımlanan 13.08.2009 tarihli yönetmelik eki olan Yönetici Değerlendirme Formu (Ek-2)'den de bu bölüm kaldırılmalıdır.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi


Eğitim Sen tarafından yapılan açıklama;

Yönetici Değerlendirme Formu İle İlgili Yeni Bir Yürütmenin Durdurulması Kararı - 2009-08-21

15 Ekim 2008 gün ve 27025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin eki , Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu'nun bazı bölümlerinin iptali için dava açmıştık.

Danıştay 2. Dairesi, Esas No:2008/7402 sayılı 28.01.2009 tarihli kararı ile, Değerlendirme Formundaki ?Yöneticilik Hizmetleri? Bölümündeki müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde görevlendirme olarak veya vekaleten geçen her yıl için ek puan verilmesini tümden hukuka aykırı bulmamış, sadece, ?Yönetici Değerlendirme Formunda, görevlendirme ve vekaleten yürütülen görevlere yüklenen puan değerleri ile asaleten yöneticilikte geçen sürelere yüklenen puan değerleri arasındaki farkın; vekaleten atama ve görevlendirme ile asaleten atanmanın nitelikleri arasındaki farkı yansıtmadığı, yeterli yöneticilik hizmeti puanına sahip olmayan kişileri, değerlendirmenin önüne geçirecek biçimde ve bu tür atamaları özendirecek anlamda kullanmaya elverişli kıldığı, bireyler arasında eşitsizlik yaratacak uygulamalara zemin hazırladığı görüldüğünden vekaleten ve görevlendirme biçiminde atananlar ile asaleten atananlar arasındaki puan farkının makul seviyede tutulmamış olması nedeniyle, dava konusu değerlendirme formunun ?Yöneticilik Hizmetleri' bölümünün 1., 3. ve 5. satırlarındaki müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Yürütülen/Geçen hizmetler için belirlenen puanların hukuka uygunluğundan söz etmek mümkün değildir? ? gerekçesiyle, ?0.84, 0.96 ve 1.08? şeklindeki puanlar hakkında yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Danıştay 2. Dairesinin bu kararının aleyhe olan kısmına yaptığımız itiraz sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YD.İtiraz No:2009/497 sayılı, 18.06.2009 tarihli kararı ile;

?Yönetici Değerlendirme Formunun ?Yöneticilik Hizmetleri? bölümünün 1. ,3. ve 5. satırlarındaki ?Müdür Yardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Yürütülen Her Yıl İçin? ?Müdür Başyardımcılığı Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Geçen Her Yıl İçin? ve ?Müdürlük Görevinde Görevlendirme Olarak veya Vekaleten Geçen Her Yıl İçin? ibarelerinin ve ?Hizmet? bölümündeki ??/Vekaleten/Görevlendirme olarak? ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

EĞİTİM SEN, 13 Ağustos tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğe ve Ek 2 olarak adlandırılan Yönetici Değerlendirme Formuna ilişkin görüş ve önerilerini her fırsatta dile getirmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun bu kararı, forma ilişkin itirazlarımızın haklılığını ortaya koymaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği ve Ek 2 olarak adlandırılan Yönetici Değerlendirme Formunu, yargı kararlarını dikkate alarak yeniden düzenlemelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber