Askeri liselerden ayrılanlar zor durumda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

)- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ne bağlı askeri liselerde okurken herhangi bir nedenle okuldan atılan veya ayrılan öğrencilerin aileleri zor durumda.

İmzalatılan 'yüklenme senedi'ne göre TSK, okuldan ayrılanlardan personel ve amortisman giderlerini dahi alıyor.

Öğrencilerin aileleri ise yasal faiziyle birlikte 100 bin TL'yi bulan borçları ödemenin sıkıntısını yaşıyor.

Kendilerine yapılan zorunlu harcamaları ödemeye hazır olduklarını dile getiren TSK'dan Ayrılan Öğrenciler Platformu Başkanı Onur Güngör, personel, amortisman harcamalarının 2004'e kadar olmadığını belirterek, 2004'te senede yazıldığını ama yönetmeliğin 2006 yılında çıktığını söyledi.

TSK'ya bağlı okullarda bir süre okuyup sonra çeşitli sebeplerden dolayı ayrılan gençler, Ankara Yüksel Caddesi'nde bir basın açıklaması yaptı. "TSK ve devletimizden çözüm bekliyoruz", "Personel ve amortisman giderlerine son" yazılı pankartlar açan öğrenciler, zor durumda olduklarını belirterek adaletsiz uygulamaya dikkat çekti.

Bazı basın yayın organlarında çıkan "TSK okullarından ayrılanlar üniversitelere gizlice yerleştiriliyor" şeklindeki haberlere de tepki gösteren öğrenciler, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, ön yargılı davranıldığını ifade etti.

Onur Güngör, Maltepe Askeri Lisesi'ni bitirip 2007 yılında kendi isteğiyle ayrıldığını hatırlattı. Son zamanlarda çıkarılan öğrenci affının askeri okullardan ayrılanlara uygulanış tarzının sorgulandığını ifade eden Güngör, birçok gazeteci, köşe yazarı, akademisyenin ayrılan kişilerin kimlikleri hakkında ve neden ayrıldıkları konusunda yeterli bilgi sahibi olmadan, araştırmadan genç beyinleri taraf olmakla suçladığını belirtti.

"Bizler ne irtica nedeniyle okullarımızdan atıldık ne de yerleştirildiğimiz okullara irtica faaliyetlerinde bulunmaya gidiyoruz." diyen Güngör, hedeflerinin, gittikleri okulların eğitim kalitesini artırmak düşünerek ve araştırarak elde edecekleri başarılarla örnek bir öğrenci olmak olduğunu söyledi.

2002 yılı sonrasında yükümlülük senetlerine eklenen ve tazminat miktarlarının yarısını oluşturan personel ve amortisman giderinin haksız olduğunu vurgulayan Güngör, "Yani bizler ödememiz gereken tazminat miktarında oluşan fazlalığın sebebini kamuoyuna açıklamak ve yükümlülük senetlerindeki bu maddenin, ekleyen bakanlıklar tarafından 2003 yılı ve öncesinde olduğu gibi kaldırılmasını arz etmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Devletimizin bizler için yapmış olduğu zorunlu harcamaları ödemeye hazırız. Tüm devlet okullarında olduğu gibi personel ve amortisman giderleri devlet için sabit harcamalarıdır. Yani bizler olmasaydık bile görevli personel çalışmaya devam edecek, amortisman tutarları muhasebe esaslarına göre tutulmaya ve düşülmeye devam edecekti. Hepimizin bildiği gibi hiçbir devlet okulunda okuyan öğrenciden bu tutarlar talep edilmemektedir. Fakat 2003 yılından bu yana bizlerden özel okul statüsündeki öğrencilerde olduğu gibi bu harcamalar istenmektedir. Talebimiz, gelen bu tazminatlardan dolayı açılan davalarda 2002 yılı ve öncesinde yapılan personel ve amortisman indirimin yeniden yapılması ve bundan sonra hazırlanacak olan senetlere de yansıtılmasıdır. Aksi takdirde bizler ve ailelerimiz bu tutarların taksitle olsa bile ödenmesinde zor durumda kalmaktadır." diye konuştu.

Aynı dönem askeri okulda okuyup ayrılmalarına rağmen sınıflarının farklılığından dolayı masrafların da ayrı olduğuna dikkat çeken Güngör, TSK personelinin öğrenim eğitim ve yetiştirme masraflarının tespitine dair yönetmelik, Askeri okullara alınan öğrencilerle silahlı kuvvetler hesabına fakülte ve yüksek okullarda okuyan öğrenciler için yüklenme senedi düzenlenmesine ve bu okullardan çeşitli sebeplerle ayrılacak öğrencilere veya kefillerine ödettirilecek tazminata dair yönetmeliğin değiştirilmesini istedi.

Parayı nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünen öğrenci ailelerinin kimileri, emekli maaşını çocuklarının borçlarına yatırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber