MEB müdürlük sınavında da hatalı soru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Kasım 2009 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim kurumlarına müdür yardımcılığı sınavında hatalı soru başlıklı yazıda müdür yardımcılığı sınavında bir sorunun hatalı olduğunu vurgulamıştık. Buna istinaden bakanlık tarafından bu soru iptal edilmiştir.

Soruların yayımlanmasından sonra yaptığımız incelemede bu kez de müdürlük sınavı sorularında bir sorunun seçeneklerinde iki doğru cevap olduğu görülmektedir.

A kitapçığı 88, B kitapçığı 53.soru

?Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre aşağıdakilerden hangisi merkez müdürünün görevlerinden biridir?

A) Personelin adaylığının kaldırılması ile ilgili işlemleri mevzuatına uygun olarak yürütür.

B) Merkezin harcamalarında tahakkuk memurluğu görevini yapar.

C) Personel, özlük, bütçe ayniyat, demirbaş hizmetlerinin düzenli bir biçimde yürütülmesini sağlar.

D) Eleman sayısının yetersiz olduğu durumlar da hizmetlerin yürütülmesinde branşı ile ilgili merkez etkinliklerine katılır.?

şeklindedir.

Doğru cevap olarak A seçeneğinin duyurulduğu soru da, 2 seçenek de doğru olduğundan soru hakkında iptal işlemi uygulanmalıdır.

Şöyle ki; bahis konusu yönetmeliğin 23.maddesini aynen verecek olursak:

(Lütfen maddenin h ve s fıkralarına dikkat edelim.)

?Merkez Müdürünün Görevleri

Madde 23 ? Rehberlik ve araştırma merkezi müdürü, merkezin ilgili mevzuata uygun olarak çalışmasından il/ilçedeki millî eğitim müdür yardımcısına/şube müdürüne karşı sorumludur.

Merkez müdürü aşağıdaki görevleri yapar:?

h) Personelin adaylığının kaldırılması ile ilgili işlemleri mevzuatına uygun olarak yürütür. Merkez elemanlarının hizmetin gerektirdiği konularda yetişmelerini sağlar.

s) Eleman sayısının yetersiz olduğu durumlarda hizmetlerin yürütülmesinde branşı ile ilgili merkez etkinliklerine katılır.?

şeklinde olduğu görülmektedir.

Mevzuatın tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yani yönetmeliğin 23.maddesinin (h)fıkrasında yer alan hüküm sorunun seçeneklerinde A olarak verilmişken, (s) fıkrasındaki madde D seçeneğinde verilmiştir.

Yani Merkez müdürünün iki görevi seçeneklerde yer almaktadır. Bu durumda A ve D seçenekleri doğru olmaktadır.

Bu durumda uygulanması gereken kılavuzun;

?10. SINAV DEĞERLENDİRMESİ

d. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmeyecek, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

e. Değerlendirme sırasında hatalı soru/soruların çıkması durumunda hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.? hükmü gereği sadece doğru olan seçenekleri işaretleyene puan verilmesi gerekmektedir.

Fakat bu durum bu soruyu bildiği halde zaman harcayanlara ve tüm incelemeye rağmen soruyu doğru cevaplandıramayanların aleyhine bir uygulama olacaktır.

Bu nedenle sorunun tümden iptal edilmesi ve tüm adayların doğru yaptığı kabul edilmesi yerinde olacaktır.

Bakanlığın dün ele aldığımız http://www.memurlar.net/haber/152421/ linkindeki yazıdaki soruda da seçeneklerde 2 doğru seçenek bulunduğu kılavuzun 10 maddesinin (d) fıkrası yerine e fıkrası hükümleri uygulanmış ve soruyu iptal etme yoluna gitmiştir.

Bu durumda tüm adayların bu soruyu doğru yaptıkları kabul edilecektir. Böylece sınırda kalan adayların lehine bir uygulama olacaktır. Mahkeme kararlarında da yanlış soruların tüm adayların lehine değerlendirilmesi gerektiği yönünde mahkeme kararları mevcuttur.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber