Ek özel hizmet tazminatı İFP'liye ayrıca ödenecek

İstihdam fazlası personel olarak diğer kamu kurumlarına nakil olanların mali hakları 4046 sayılı Kanunun 22. maddesinde belirtilmiştir. THS'deki bir kadroya atanıp da arazide çalıştığı için ek özel hizmet tazminatı alanların bu ödemeyi ek olarak alıp almayacağı tartışma konusu idi. Maliye Bakanlığı, Mersin Üniversitesine verdiği görüş yazısında, ek özel hizmet tazminatının ayrıca ödenmesi gerektiğini belirtmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2009 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : B.07.0.BMK.0.15.115472-613 20/11/2009*16270
Konu : 4046 Sayılı Kanunun Uygulanması

MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
(Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı)

İlgi : Personel Daire Başkanlığının 14/10/2009 tarihli ve B.30.2.MEÜ.0.71.04.00/7486-15714 sayılı yazısı.

İlgi yazı incelenmiş olup, Bakanlığımız görüşü aşağıda belirtilmiştir.

Bilindiği üzere, 3/7/2005 tarihli ve 5398 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değiştirilen 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beş ve altıncı fıkralarında;

?(5) Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen sözleşmeli personel ile iş kanunlarına tâbi personele, Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ikramiye, bankacılık tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); nakledildiği kurum veya kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.
(6) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen kadrolarda görev yapmakta iken nakle tâbi tutulan personelin ..... Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadrolarına ilişkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); nakledildiği kurum ve kuruluş tarafından şahsa bağlı hak olarak ödenen aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı ödemeleri ile şahsa bağlı hak dışında yapılan ikramiye, ücret, ek ücret, ek ödeme, ek tazminat, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması hâlinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere şahsa bağlı hak uygulaması ile fark tazminatı ödenmesine son verilir.?
denilmektedir.

Yukarıda yer alan hükümler ile ?fark tazminatı? uygulaması düzenlenerek, nakle tabi tutulan personelin atandığı tarihte almakta oldukları aylık veya sözleşme ücretlerinden yasal kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net tutarın, ilgililerin atandığı yeni kadro veya pozisyonda almakta olduğu her türlü ödemelerden (fazla mesai ücreti ile fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) yasal kesintiler düşülmek kaydıyla hesaplanan net tutardan fazla olması halinde aradaki farkın tazminat olarak ödenmesi öngörülmektedir.

657 sayılı Kanunun 152 nci maddesi uyarınca 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 5/1/2009 tarihli ve 2009/14539 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2009 yılında uygulanmasına devam edilen Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın ekindeki (II) sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümünün 6 ncı sırasında ise,

?Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir.
a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 3,0
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ........... : 2,0
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ................ : 1,2
Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır.
Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır.
Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler itibarıyla,
a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 60
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ........... : 40
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ................ : 24
oranlarını aşamaz.?

denilmektedir. Buna göre, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara ödenebilir nitelikte bir tazminat olan söz konusu ödeme, mutlak bir ödeme kapsamında belirlenmemiştir.

Nitekim, zam ve tazminatların uygulanmasına ilişkin olarak yayımlanan 160 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin ?B- II Sayılı Cetvele İlişkin Açıklamalar? bölümü?nün 6 ncı sırasında da;

? II sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümünün 6 ncı sırasında, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için %3, %2 ve %1,2 oranlarında ek özel hizmet tazminatı ödeneceği; bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminatı toplamının üçer aylık dönemler itibarıyla %60, %40 ve %24 oranlarını aşamayacağı, bu ilave tazminatın kimlere ödeneceğinin ise iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler halinde, ilgili birim amirlerince belirleneceği ve ödemelerin görevin fiilen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre, kadroları Teknik Hizmetler Bölümünün l ila 4 üncü sırasında sayılanlara, söz konusu ek özel hizmet tazminatının ödenebilmesi için;
a) Bu personelin büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları gibi ?kapalı mahaller? dışında arazi, park, bahçe, şantiye, inşaat, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri, yol, tünel, demiryolu, büyük içme suyu, köprü, kıyı yapıları, baraj v.b. açık çalışma mahallerinde görevlendirilmiş ve bu mahallerde fiilen çalışmış olmaları,
b) Söz konusu görevlendirmelere ilişkin olarak ilgili birim amirlerince belirlenen görev ve isimleri ihtiva eden listelerin ibrazı,
yeterli olacaktır.
?
İlgili birim amirlerince hazırlanan listelerde yer almamakla birlikte, yukarıda belirtilen açık çalışma mahallerinde fiilen çalıştığını tevsik edenlere, birim amirlerinin onayı ile söz konusu ödeme yapılabilecektir.
..
Üç aylık görevlendirme listeleri hazırlanırken önceki dönemler ve önceki yıllardaki iş programları ile personelin çalışma mahalleri göz önünde bulundurulacaktır.
?.?
denilmektedir.

Görüldüğü üzere, 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 5/1/2009 tarihli ve 2009/14539 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2009 yılında uygulanmasına devam edilen Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın ekindeki (II) sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümünün 6 ncı sırasına göre ödenen ek özel hizmet tazminatı kadro unvanı ve kariyerin karşılığı bir ödeme olmayıp, ilave mahiyette fiilen çalışma karşılığı yapılan bir ödeme olduğundan, bu unvan ve kadrolarda bulunanlar için sürekli bir mali hak ya da kazanılmış hak niteliği taşımamaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler ve açıklamalar çerçevesinde, 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesi uyarınca 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 5/1/2009 tarihli ve 2009/14539 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2009 yılında uygulanmasına devam edilen Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın ekindeki (II) sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümünün 6 ncı sırasına göre ödenen ek özel hizmet tazminatının, 4046 sayılı Kanun kapsamında nakle tabi tutulan personele ödenecek fark tazminatının hesabında dikkate alınmadan ayrıca ödenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber