Emekli maaşına denge zammı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Aralık 2009 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düşük emekli aylığı alan emeklilere önümüzdeki yıl yüzde 6.4'lük zammın üzerinde ilave zam yapılarak dengesizlik azaltılacak.Emekli aylıklarındaki çarpık yapıyı düzeltmeyi hedefleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla başlayan çalışmalarda sona gelindi. Çalışma Bakanı Dinçer, emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmanın sonuçlanma aşamasına geldiği müjdesini, Sosyal Güvenlik Kurumu genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada verdi. Bakan Dinçer'in bu sözleri, bir süredir gündemde bulunan intibak yasasının çıkarılacağı şeklinde algılandı. Ancak BUGÜN'ün edindiği bilgilere göre Dinçer'in talimatıyla başlatılan çalışmalar emekli maaşları arasındaki uçurumun azaltılmasına yönelik bir anlamda ?denge? zamlarını içeriyor.

YÜZDE 6.4'ÜN ÜZERİNDE

Hükümet, emekli aylıklarına önümüzdeki yıl ocak ayında yüzde 4 temmuz ayında da yüzde 2.4 olmak üzere toplam yıllık yüzde 6.49 zam yapma kararı almış ve bu karar Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Edinilen bilgilere göre Bakan Dinçer, emeklilerden gelen yoğun şikayetler üzerine emekli aylıkları arasındaki uçurumun düzeltilmesine yönelik daha kapsamlı bir çalışma yapılmasını istedi. Çalışmalar tamamlandığında düşük emekli aylıklarından başlanarak iyileştirme zamları yapılacak. Bu iyileştirmenin hangi skalada ne ölçüde olacağı da son noktada netleştirilecek.

FATURA 40 MiLYAR TL

Bürokratlar, emekli maaşları arasındaki uçurumun giderilmesi amacıyla ?intibak yasası? ve ?denge zammı? olmak üzere iki ayrı çalışma yaptı. İntibak yasasının çıkarılarak emekli aylıklarının düzeltilmeye çalışılması halinde devletin aylık 3,3 milyar, yıllık 40 milyar lira ilave kaynağa ihtiyaç olduğu tespiti yapıldı. Böyle bir kaynağın olmaması nedeniyle, intibak yasasında ısrar edilmesi halinde emekli aylıklarında hiçbir düzenleme yapılamayacağı sonucuna varıldı. Böylece intibaktan vazgeçilerek, denge zammıyla sorunun çözümüne ?ilk adım? olarak başlanmasına karar verildi.

MAAŞLARDA 2,5 KAT FARK VAR

Türkiye'de halen 9 milyon 78 emekli bulunuyor. Bunların 5,2 milyonu işçi, 2 milyon 68 bini Bağ-Kur'lu ve 1 milyon 791 bini de memur emeklisi. Emekli aylıklarında bağlı olunan kuruma göre 2,5 katı aşan farklılıklar bulunuyor. Aralık ayı itibariyle tarım sigortası emeklilerinde en düşük emekli aylığı 333 TL olurken, Bağ-Kur emeklisi 494 TL, işçi emekli 633 TL ve memur emeklisi de 843 TL asgari emekli aylığı alıyor. Ortalama emekli aylıkları ise sırasıyla tarımda 524 TL, diğer Bağ-Kur'da 694 TL, işçi emeklilerinde 720 TL ve memur emeklilerinde bin 52 TL.

Haber : Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber