Polisten polise sürpriz baskın

Haber Giriş : 13 Şubat 2010 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kaçaklara sahte ikamet ve oturum izni veren çeteye yönelik operasyonda, aralarında bürokrat ve polislerin de bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı

Türkiye'de izinsiz kalan yabancı uyruklu kişilere para karşılığı sahte ikamet ve oturum izniyle sahte vize alan çeteye yönelik 3 ilde düzenlenen operasyonda, aralarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir daire başkanı ve memur ile polislerin de yer aldığı 37 kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında, yabancılara Türkiye'de kalmalarını sağlamak amacıyla sahte evlilikler yaptırdığı iddiasıyla Kağıthane Belediyesi'nde görevli bir nikâh memuru da yer aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi ve İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'nce dün başlatılan çete operasyonunda, göçmen kaçakçılığı yapan bir çete ortaya çıkarıldı. Daha önce de benzerleri günşığına çıkarılan, ancak ilk kez böylesine kalabalık bir organizasyonu olan suç örgütünün Ankara ve Malatya'da bağlantıları tespit edildi. Mayıs 2009'da başlatılan takip işlemlerinde Recep D. adlı sabıkalı bir kişinin, emniyet ve bürokrasi bağlantılarını kullanarak para karşılığında izinsiz biçimde Türkiye'de kalan yabancılara ikamet ve oturma izinleri ile sahte vize işlemleri yaptırdığı belirlendi.

Teknik ve fiziki takiplerde çetenin, Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışma izinlerini veren birimde daire başkanı olarak görev yapan N.S. ve evrak memuru İ.Ü. ile bağlantısı belirlendi. Çete içinde yer alan sivil kişilerin, EGM Yabancılar Dairesi'ndeki emniyet amiri rütbesindeki bazı personelle İstanbul Emniyeti'nde geçmişte görev yapan ve halen Yabancılar Şubesi'nde çalışan bazı polislerle temasları bulunduğu tespit edildi. Polislerin, ikamet ve oturma izinlerinin yanı sıra sahte vize işlemleri için de devreye girip dosyalardaki sorunları çözdükleri saptandı.

Dört emniyet amiri var

Savcılık talimatıyla dün başlatılan operasyonda, N.S. ile İ.Ü. evlerinde gözaltına alındı. EGM Yabancılar Dairesi'nde görev yapan iki emniyet amiri ile Malatya Emniyeti'nde görev yapan, ancak daha önce İstanbul'da çalışan bir emniyet amiri de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında İstanbul Yabancılar Şubesi'nde görevli 1 emniyet amiri ve 10 polis memuru da yer aldı.

Para karşılığı çetenin isteği doğrultusunda bazı yabancılara sahte Türk evliliği yaptırdığı iddiasıyla Kağıthane Belediyesi'nde görevli nikâh memuru da gözaltına alındı.

20 kamu görevlisi bulunuyor

Toplam 46 kişiden oluşan çete içinde 20 kamu görevlisi bulunduğu öğrenilirken, ilk aşamada 37 zanlı yakalandı. Soruşturmada, zanlıların en az 2 gün gözlem altında kalacakları belirtildi.

Karşı blokta gözaltı

İstanbul polisi de, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü kompleksinde ilginç bir operasyona imza attı. B Blok'ta görev yapan polisler, A Blok'a operasyon düzenledi ve 11 polis gözaltına alındı. Vatan Caddesi'ndeki kompleks içinde bulunan B Blok'ta görev yapan polisler, operasyon için karşı tarafta bulunan A Blok'a yürüyerek geçti ve Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde görevli polisleri gözaltına aldı. Şüpheliler ?göçmen kaçakçılığı?, ?ikamet belgesi vermek?, ?oturma süresi uzatmak? ve ?evrakta sahtecilik? suçlarıyla ilgili sorguya alındı.

TOLGA ŞARDAN Ankara-ELVAN EZBER İstanbul Milliyet


3 ilde düzenlenen operasyonlarla insan kaçakçılığı yapan bir çete çökertildi. Çeteye yardım ettiği belirtilen 2'si emniyet amiri 13 polis, görevi başındayken meslektaşları tarafından gözaltına alındı.

İstanbul polisi, göçmen kaçakçılığına yönelik yaptığı operasyonda 2'si emniyet amiri 13 polisin de aralarında bulunduğu 40 kişiyi gözaltına aldı. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, göçmen kaçakçılığı yapıldığı bilgisi üzerine 6 ay önce geniş çaplı bir çalışma başlattı. Ekipler, yaptıkları teknik ve fiziki takip sırasında şebeke içinde kendi meslektaşlarının da olduğunu gördü. Planlı çalışmanın ardından İstanbul, Ankara ve Malatya'da tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

KOMŞU BİNAYA OPERASYON

Ankara'daki Yabancılar Daire Başkanlığı'nda görevli 2 emniyet amiri yakalandı. İstanbul'daki operasyon ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki komleksi içinde gerçekleştirildi. B Blok'ta görev yapan polisler, operasyon için karşı tarafta bulunan A Blok'a yürüyerek geçti. Komşu blokta bulunan Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde görevli 11 polis memurunu gözaltına aldı.

SAHTE BELGE DÜZENLİYORLARDI

Yabancılar Şube Müdürlüğünde görevli olan şüpheli polis memurlarının, rüşvet karşılığı ikametgah belgesi verdikleri, oturma süresi uzattıkları ve evrakta sahtecilik yaptıkları öne sürüldü. Operasyonun devam ettiğini ifade eden polis yetkilileri gözaltı sayısının artabileceğini belirtti. Şüphelilerin, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Binlerce dolar yemişler

Ankara, Malatya ve İstanbul'da polisin nefes kesen takibiyle önce kaçaklara ulaşıldı. Sağlıksız koşullarda günlerce kapalı ortamlarda bekletilen çok sayıda kaçak yakalandı. Kaçakların Avrupa ülkelerine gitmek için çeteyle anlaştıkları ve kişi başına binlerce dolar verdikleri tespit edildi.

OKTAY YILDIRIM / Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber