Çölyak hastalarına askerlik muafiyeti eziyet

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerlikten muafiyet raporu almak için diyetlerini bozmak zorunda kalıyorlar

Çölyak hastası Fatih Keskin: Askerlik kanununa göre çölyak hastaları askerlik yapamaz deniliyor. Ancak bunun teşhisi için bizden diyeti bozmamız isteniyor. Bu da sağlığımızı kaybetmemiz demek.

SİBEL BAHÇETEPE

Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi içinde ?gluten? adındaki protein bulunan gıdaları tüketemeyen çölyak hastaları, askerlikten muafiyet raporlarını alırken diyetlerini bozmak zorunda kaldıkları için ciddi sağlık sorunları ile karşılaşıyorlar.

Çölyak hastası Fatih Keskin (30), hastalığının teşhis edildiği 7 yıldan bu yana sıkı bir diyet yaptığını, ancak askerlikten muafiyet raporu için sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek ?Askerlik yapamaz raporu için askeri hastanelerden alınmış sağlık raporu şartı getiriliyor. Bunun için de diyetimizi bozarak hastalığın yeniden ortaya çıkması isteniyor, hastalık da diyeti bozduktan sonra 6 ay ile 1 yıl arasında ortaya çıkıyor. Oysa bizim hastalığın teşhisi konulduğunda aldığım çok sayıda raporumuz var, bu raporlar neden kabul edilmiyor? dedi. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okurken hastalığı nedeniyle okuluna ara vermek zorunda kalan Keskin, 2008 yılı ocak ayında ise askerlik işlemlerini başlattığını, Çorlu Askeri Hastanesi'ndeki muayenesinde çölyak hastası olduğu belirtilmesine karşın GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiğini ve yeni tetkik için diyetini bozmasının istendiğini anlattı. Hastalığın tek tedavisinin diyet olduğunu anımsatan Keskin ?Benim sağlığıma kavuşmam 7 yıl sürdü onu kaybetmek istemiyorum? dedi.

Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden de geçen aylarda Genelkurmay Başkanlığı'na başvurduklarını anımsatarak, ?Başvurumuzda bu hastaların daha önceki raporlarını kabul etmelerini ya da askeriyeye de çölyak hastası olanları glutensiz gıdalarla beslemelerini öneren bir yazı gönderdik. İçinde gluten bulunan gıdalardan bir çay kaşığının 8'de birini yemek bile zehir demektir. Bu çocuklar askerlik yapmak istiyorlar ama çaresizlikten yapamıyorlar, tek ilaçları diyet. Diyetlerini bozdukları takdirde bağırsak kanseri, kemik erimesi ve kalp krizi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir? dedi. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de geçen günlerde bu hastalar için Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'na bir yazı göndermiş, gereken önlemlerin alınmasını istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber