Kıdem tazminatına karşılık inek!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2010 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü tarafından, kıdem tazminatı uygulamasına ilişkin yapılan araştırma sonuçları açıklandı.

PAÜ İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oğuz Karadeniz yaptığı açıklamada, araştırmayla işini kaybedenlerin kıdem tazminatı uygulamasında karşılaştıkları sorunları tespit etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Karadeniz, bölüm öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Handan Kumaş, Yrd. Doç. Dr. Kamil Orhan ve yüksek lisans öğrencileriyle yürüttükleri araştırmada, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Denizli İl Müdürlüğüne, çalıştığı iş yerinden ayrılmak zorunda kalıp, işsizlik sigortası işlemlerini yaptırmak için gelenler üzerinden çalışma yaptıklarını belirtti.

-''İŞÇİLERİN YÜZDE 42,5'İ KIDEMİNİ TAM ALIYOR''-

Doç. Dr. Karadeniz, seçilen grubun en son çalıştığı iş yerindeki kıdeminin ortalama 44 ay, bir önceki iş yerindeki kıdeminin 36 ay, varsa daha önceki iş yerindeki kıdeminin ise 33 ay olduğunun görüldüğünü anlatarak, araştırmanın, örneklem grubundaki işçilerin yüzde 42,5'inin en son çalıştıkları iş yerinden kıdem tazminatını tam olarak alabildiğini, yüzde 3,4'ünün kısmen alabildiğini, bir kısmının ise 1 yılını doldurmaması nedeniyle yüzde 53'ünün kıdem tazminatını alamadığını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Araştırmanın, kıdem tazminatının, işçi ile iş veren arasındaki uyuşmazlık konularından birini oluşturduğunu gösterdiğini de ifade eden Karadeniz, şu bilgileri verdi:

''Kıdem tazminatına hak kazananlardan yüzde 18,8'i işverenle kıdem tazminatı konusunda uyuşmazlık yaşadığını, yüzde 18,3'ü kısmen uyuşmazlık yaşadığını, yüzde 62,5'i de uyuşmazlık yaşamadığını beyan etmiştir. Kıdem tazminatı konusunda uyuşmazlık yaşayanların yüzde 2,9'u uyuşmazlığın çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurduğunu beyan ederken, yüzde 48,5'i iş mahkemesine dava açtığını, yüzde 5,9'u iş verenle uzlaşmaya gittiğini, yüzde 33,8'i ise hiçbir şey yapmadığını ve kıdem tazminatı alamadığını söyledi.''

-ÇEŞİT ÇEŞİT KIDEM TAZMİNATI ÖDEMESİ-

Karadeniz, araştırma sonuçlarına göre, iş verenlerin yüzde 60'ının kıdem tazminatını peşin olarak, yüzde 33'ünün taksitle, yüzde 8'inin ise vadeli çekle ödediğinin ortaya çıktığını belirtti.

Araştırmayla kıdem tazminatı karşılığında işçilere çeşitli mallar verildiğini de gözlemlediklerini ifade eden Karadeniz, ''Ankette 'kıdem tazminatını nasıl ve ne şekilde aldınız?' sorusuna verilen yanıtta, kıdem tazminatını inek ya da çamaşır vererek ödeyen işverenlerin bile olduğunu gördük. Ekonomik kriz, gerçekten fonun kurulmasının önemini ortaya koyuyor. İş verenlerimiz kıdem tazminatını ödemekte güçlük çekiyor ve bunu malından vererek ödemeye çalışıyor'' dedi.

-''KIDEM TAZMİNATI FONU KURULSUN MU?''-

Doç. Dr. Karadeniz, araştırma çalışmasına katılan işçilere ''kıdem tazminatı fonu'' ile ilgili görüşlerinin de sorulduğunu belirterek, işçilerin yüzde 76,1'inin kıdem tazminatı fonunun kurulması önerisine tamamen, yüzde 6,6'sının kısmen katıldığını, yüzde 14,5'unun ise fon kurulması fikrine katılmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber