Ek ders esasları değişti, Öğretmeni ilgilendiren madde yok

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da değişiklik yapılmıştır. Değişiklik beklentisi esasların yayımlandığı 2006 yılından beri devam etmekteydi. Çünkü bu esaslar öğretmenliğin birçok hakkını elinden almıştı. Bakanlık yaptığı değişiklikle bırakın beklentilere cevap vermeyi zorunlu yani yargı kararı gereği yapması gereken maddeyi dahi karara işlememiştir. Konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Temmuz 2010 05:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunun bildiği gibi ayda 4 kez alınan sevklerde ek ders kesilmemesi uygulamasını bakanlık kaldırmıştı ve bu uygulama yargıya taşınmıştı. Yargıda davayı kaybeden MEB, 27.08.2009 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.02.32-2207/73665 sayılı genelgeyi yayımlayarak ayda 4 kez ayakta tedavilerde ücret kesilmemesini hükme bağlamıştı.

Bu hükmü dahi karara işlemeyen bakanlıktan diğer beklentileri karşılamasını beklemek ne kadar yerinde olur sizlere bırakıyoruz.

Bilindiği gibi öğrenciye SBS ve YGS için verilen izinlerde, yani öğrenci hiç okula gelmezse ama öğretmen gelmek zorunda olduğu için geldiğinde ek ders kesilir mi kesilmez mi diye sorulan soruya bakanlık;

?Söz konusu sorunun çözümüne yönelik olarak ilgili mevzuatında değişiklik yapılması yönünde çalışma yapılarak bir taslak hazırlanmış olup, görüşleri alınmak üzere Maliye Bakanlığına gönderilen taslak halen bu Bakanlıkta değerlendirilmektedir.?

cevabını vermişti üstelik bir yılı aşkın bir zaman önce hatta ve hatta bu konuyu "Bir yıldır tamamlanamayan ek ders sorunu" başlığıyla yeniden ele almıştık.

Her nedense MEB'in öğretmenler lehine hiçbir önerisi uygun görülmemektedir.

Milli Eğitimin İlk kadın Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU size sesleniyoruz o dönemde bakan olmadığınızdan bilgi sahibi olmayabilirsiniz öğretmenlerin ellerinden alınan hakları teslim ediniz.

SBS'yi kaldırırken gösterdiğiniz cesareti burada da gösterirseniz bu iş halledilebilecektir.

Sayın Bakan;

Sayın Hüseyin ÇELİK döneminde 16.12.2006 tarihinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararla;

  1. Eğitim Bakanlığına yakışmayacak bir şekilde öğretmenin yüksek lisans ve doktora yapmasını teşvik eden Ek Ders Ücretinin Yüksek Lisans yapanlara %25, Doktora yapanlara %40 fazla ödenmesine ilişkin hüküm kaldırılmıştır.
  2. Öğretmen bir gün okula gelmediğinde (rapor, sel, izin, deprem, kar tatili,...) o gün girmesi gereken derslerin tamamı Ek ders sayılmakta ve bir gün gelmeyen bir sınıf öğretmeninin kaybı daha önce 3 saat iken yeni uygulama ile 7 saat olmaktadır.
  3. Öğrenciye YGS için SBS için siz bakanlık yetkinizi kullanarak izin verdiğinizde yani öğrenci okula gelmediği fakat öğretmenin zorunlu olarak okula geldiği dönemlerde öğretmene ücret ödenmemektedir.
  4. Teknik öğretmenlere 1/7 olan ve bazı diğer öğretmenlerde de farklı uygulanan hazırlık ve planlama görevlerine ilişkin ücretler gasp edilmiş tüm öğretmenlerde 1/10'a çekilmiştir.
  5. Yöneticilerin egzersiz yapmaları engellenmiştir.

Sayın bakan işte bu hakları gasp edilen öğretmenlerin haklarını teslim ediniz.

Ayrıca yıllardır devam etmekte olan;

  • Binlerce öğrenci ile görev yapan Genel Lise, İlköğretim yöneticileri, seçkin 300-500 öğrenci ile eğitim yapan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi yöneticilerinden daha az ek ders ücreti almaktadırlar düzletiniz?
  • İkili eğitim yapılan kalabalık okullardaki, 07:00-18:00 saatleri arasında çalışan yöneticiler ile tekli eğitim yapan 08:30-17:00 saatleri arasında çalışan yöneticilerimizin eşit ücret almaktadırlar düzenleyiniz sayın bakan?

Bu ve benzeri bir çok sorunu içeren ?Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar? da köklü bir değişiklik yapmak gerekirken öğretmenleri yakından uzaktan ilgilendirmeyen düzenlemelerle geçiştirilmesi eğitim camiasını hüsrana uğratmaktadır.

Üstüne üstlük mahkeme kararı bile Karar'a işlenmemiştir bu değişiklikte?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber