Devlet Denetleme Kurulu, ÖSYM'nin çürüdüğünü Şubat ayında tespit etmiş

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 03:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Safure CANTÜRK / ANKARA

Cumhurbaşkanlığı DDK'nin raporunda ÖSYM hakkında şu iddialar yer aldı: Menfaat karşılığı cevap kağıtlarında oynama yapıldı, dışarıya soru hazırlandı, çalışanların malvarlıkları yüksek

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddialarıyla mercek altına alınan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nde (ÖSYM) aylar öncesinden "geliyorum" diyen skandalı SABAH ortaya çıkardı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun, "Türkiye'de yükseköğretimin durumu, politikaları, soruları ve çözüm önerileri konusunun araştırılması" kapsamında ÖSYM'i incelemekle görevlendirdiği Sayıştay Başdenetçisi'nin tespitleri durumun vahametini gözler önüne serdi. Denetçinin, 24 Şubat 2010 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ÖSYM'deki usulsüzlüklerle ilgili suç duyurusu bulunduğu ortaya çıktı. Başta ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Genel Sekreter Mehmet Altunay ve bazı ÖSYM çalışanlarının mevcut ve geçmişte kullandıkları bilgisayarların araştırılmasının da istendiği suç duyurusunda şu çarpıcı iddialar yer aldı:

KAĞITLARDA OYNAMA

ÖSYM'de personelin malvarlıklarının soruşturulmasının ve ilgili kişiler ile akrabalarının sınav başarılarının analiz edilmesinin faydalı olacağı düşünülmektir. Ayrıca, birim müdürleri ve Genel Sekreterinin beğenmediği personelin tasfiye edildiği ve bazı olayları bilen personelin tehditleler susturduğu belirlendi.

Soru hazırlama biriminde çalışan bazı kişilerin ücret karşılığı dışarıya soru hazırladıkları tespit edildi.

ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavların, sınav sorularını hazırlayan TAB Biriminin Test Geliştirme uzmanlarından bazıları yayınevleri ile anlaşarak kitap yazmaktadırlar. Bu isimlerin başında matematik sorularını hazırlayan komisyon koordinatörü Yeliz Çelen A. geliyor. Çelen'in, uzun yıllar çeşitli yayınevlerine parayla kitap hazırladığı kendi ifadesiyle tespit edildi. Ayrıca, Test Geliştirem Uzmanlarından Evren D. Matematik ve Erkam D. Fizik alanlarında belirli yayınevlerine kitap hazırlamışlardır. Ayrıca soru hazırlamakla görevli emekli öğretmen İsmail G.'in çeşitli yayınevlerine ile ilişkisi bulunduğu tespit edildi.

Menfaat karşılığı cevap kağıtlarında oynama yapıldığı tespit edildi.

Sınav kağıtlarında oynamaya yapıldığı ispat edilmesine rağmen bu kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmamış aksine iddia sahiplerinin işine son verilmiştir. Kurumun optik kısmında görev yapan Cemil A.'ın bir kardeşinin 1992'de diğerinin de 1993'te ÖYS cevap kağıtlarında değişiklikler yapmış ve hak etmedikleri yerleri kazanmalarına sebep olmuştur. Söz konusu kişi hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadan sadece birimdeki görev yeri değiştirilmiştir. Ayrıca, kurumda geçici personel olarak çalışmakta olan Volkan D. 2006 KPSS için kurumdaki kadrolu personel Hasan M. İle anlaşarak cevap kağıdını değiştirmiş ve Türkiye 19.'su olmuştur. Bu olay tüm kurum tarafından bilinmesine rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır.

Raporda, söz konusu iddiaların incelenmesi için özellikle ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Genel Sekreter Mehmet Altunay, Bilgi İşlem Müdürü Mustafa Tütüncü ve eşi Gönül Tütüncü ile kardeşi Zafer Tütüncü ve 8 kurum çalışanının mevcut ve geçmişte kullandıkları bilgisayarlarda araştırma yapılması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber