Anadolu Liselerinde kalan boş kontenjanlar ve yeni yerleştirme işlemi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Eylül 2010 19:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Liselerinde kalan boş kontenjanlar ve yeni yerleştirme işlemine ilişkin açıklama

Anadolu Liselerinde kalan boş kontenjanlar ve yeni yerleştirme işlemine ilişkin açıklama:

Bilindiği gibi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri ?Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu? doğrultusunda, öğrenciler tarafından yapılan tercihlere göre puan üstünlüğü esas alınmak suretiyle yapılmaktadır.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kayıt ve yerleştirme işlemleri sonrasında, kimi basın yayın organlarında söz konusu okullarda boş kalan kontenjanlar konu edilerek, abartılı ve bilgilere dayalı olmayan yorumların yapılmakta olduğu görülmektedir.

Bakanlığımız, kontenjanların en üst seviyede doldurulması amacıyla gerekli önlemleri almakta olup daha çok öğrencimizin bu okullardan yararlanması için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

Boş kontenjan oranlarının geçen yıl %2.51, önceki yıl %5.73, bu yıl ise sadece %2,39 olduğu ve arttırılan kontenjan ve sağlanan yeni imkânlarla geçen yıla kıyasla bu yıl 65.747 daha fazla sayıda öğrencimize bu okullarda eğitim görme fırsatı verildiği göz önüne alındığında Bakanlığımızın yaptığı çalışmaların başarısı açıkça görülecektir.

Gazete yazılarında iddia edildiği gibi yüksek oranda boşlukların yaşanmadığı okullarımızda, Fen Liselerinde %0.82, Sosyal Bilimler Liselerinde %0.49, Anadolu Öğretmen Liselerinde %0.69 ve Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde %0.82, Anadolu Liselerinde %2.89 kontenjan boş kalmıştır. Okul sayısının 2.376 ve toplam kontenjanın 232.076 olduğu dikkate alındığında boş kontenjanın sayısının minimal bir seviyede olduğu anlaşılmaktadır.

Anadolu Liselerindeki bu kısmi boş kontenjanların sebebi; Özellikle İstanbul'da yüksek puanla öğrenci alan bazı okullara kayıt hakkı kazanan öğrenciler için cazip burs ve kayıt imkânı ile bu okulların, geçiş basamağı olarak kullanılması ve öğrencilerin tercihlerini özel okullar yönünde kullanmalarıdır.

Ancak, Bakanlığımız ne oranda olursa olsun hiçbir durumda kontenjanların boş kalmasını kabul edilebilir bulmamaktadır. Bu sebeple, okullarımızda eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamasına fırsat vermeden, boş kontenjanların değerlendirilmesi amacıyla yeni bir başvuru alma ve yerleştirme işlemi yapılmasını kararlaştırmıştır.

Buna göre;

1. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Anadolu Liselerinde ve Anadolu Sağlık Meslek Liseleri için 21?22 Eylül 2010 tarihlerinde herhangi bir okulda kayıtlı iken başka bir okulda eğitim görmek isteyen öğrenciler, kayıt hakkı kazandığı halde kaydını yaptıramayanlar ile OYP'si 196 ve daha yüksek olup hiçbir okula kayıt hakkı kazanamamış olan öğrenciler bir (1) okul tercihi yapacaklardır.

2. Öğrenciler daha önce kayıt hakkı kazanıp kayıt yaptırdıktan sonra kaydını aldıkları okulları ve halen okumakta oldukları okulları tercih edemeyeceklerdir.

3. Tercih ettiği okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin önceki okullarındaki kayıtları silineceğinden yeni kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıt yaptırmaları zorunludur.

4. Tercih ettiği okulu kazanamayanlar için önceki okullarındaki hakları korunacaktır.

5. Yerleştirme sonuçları 23 Eylül 2010 tarihinde açıklanacak olup, kayıtlar 23?24 Eylül tarihlerinde yapılacak ve yedek liste oluşturulmayacaktır.

6. İlan edilen kontenjan listesinde, kontenjanı dolu görünen okulların öğrencilerinin daha başka okullara gitme durumu dikkate alınarak bu okullarda da boş kontenjan oluşabileceği dikkate alınmalıdır.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber