MEB'de, öğrenci notlarında sorun var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Aralık 2010 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerini 2010-2011 yılından itibaren kademeli olarak geçilmek üzere değiştirdi.

Bu değişiklikle beraber Liselerde Fen, Sosyal, Türkçe-Matematik, Yabancı Dil Alanları kaldırıldı bunun yerine yani alan seçimi yerine ders seçimi getirildi.

Bunun ilk uygulaması olarak 10.sınıflarda 2010-2011 öğretim yılında ders seçimi uygulandı. Genel Liselerde 16 saat Ortak ders, 13 saat seçmeli ders ve 1 saat rehberli dersi getirildi. 16 saatlik ortak dersler:

GENEL LİSE
HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ
DERS KATEGORİLERİ DERSLER 10.
SINIF
ORTAK DERSLER DİL VE ANLATIM 2
TÜRK EDEBİYATI 3
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1
TARİH 2
COĞRAFYA 2
YABANCI DİL 2
BEDEN EĞİTİMİ 2
GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK 1
MİLLÎ GÜVENLİK BİLGİSİ 1
TOPLAM 16

Buraya kadar sorun görülmemektedir. Fakat 13 saatlik seçmeli dersleri seçerken sorun başlıyor.

Seçmeli dersler:

SEÇMELİ DERSLER DİL VE ANLATIM 2
TÜRK EDEBİYATI 1
MATEMATİK (2)(4)
GEOMETRİ (1)(2)
FİZİK (2)(3)
KİMYA (2)(3)
BİYOLOJİ (2)(3)
TARİH 2
COĞRAFYA 2
PSİKOLOJİ 2
YABANCI DİL (2)(4)
İKİNCİ YABANCI DİL (2)(4)
DİĞER SEÇMELİ DERSLER 1

Öğrenciye 13 saat bu derslerden seçtirmek gerekiyor. Bu seçmeli derslerde bulunup ortak derslerde de bulunan Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı,Tarih, Coğrafya ve Yabancı Dil derslerinden bazıları seçmeli ders olarak seçilirse sorun başlıyor.

Diyelim ki 3 saat Ortak Türk Edebiyatının yanında 1 saat Seçmeli Türk Edebiyatı seçildi. Aynı şekilde 2 Saat Ortak Dil Anlatımın yanına 2 saat seçmeli Dil Anlatım Dersi seçildi.

Bu dersin nasıl işleneceği açıklamalarda mevcut. Bu dersler 4 saate göre zümre öğretmenler kurulunca planlanarak işlenecek fakat ölçme değerlendirmesi nasıl yapılacak belli değil.

Şöyle ki; Seçmeli ders için ayrı, ortak ders için ayrı sınav mı yapılacak? Doğal olarak sözlü ve yazılı notları (puanları) ayrı mı verilecek? İşte bu noktada sorun var. Dersi İşleyiş ortak olduğuna göre sınavların da ortak yapılması gerektiği yani bütünsel düşünülmesi gerektiği söylenebilir. Fakat bakanlık yetkililerinin de bu konuda kafaları karışık. Bazı kaynaklar farklı bilgi verirken bazı kaynaklar daha farklı bilgiler vermektedirler.

Bütünsel olarak düşünüp sınav yapmaya kalktığımızda bu kez de E-Okul engeline takılıyoruz. Nedenine gelince;

E-Okul sisteminde bu dersleri ayrı ayrı kabul etmektedir. Yani Not Girişi yapılacağı zaman Seçmeli Dil Anlatım ile Ortak Ders olan Dil Anlatım derslerine yarı ayrı not girişleri açılıyor. Aynı durum Türk Edebiyatı ya da diğer seçmeli ve ortak derslerde bulunan dersler için geçerli.

Bu konuda Çizelge ekinde yer alana bakanlık açıklamalarında; ?Ortak dersler arasında yer alan dil ve anlatım, Türk edebiyatı, yabancı dil, tarih ve coğrafya derslerinin seçmeli olarak da alınması ve her iki dersin ders saatleri toplamı öğretim programında belirtilen ders saatinden farklı olması hâlinde ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlara göre belirtilen ders saati kadar zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır. Değerlendirmeleri Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin hükümlerine göre yapılır.? İfadesi bulunmaktadır. Fakat ilgili yönetmelikte bu konuda bir hüküm bulunmamaktadır.

Yeni Haftalık ders çizelgelerinin yayımlanmasının ardından kafaları karıştıran bir başka husus ise Seçmeli Dersler arasında yer alan 10 sınıflardaki 1 saatlik Diğer Seçmeli Derslerden her öğrencinin alma zorunluluğu bulunup bulunmadığı noktasındadır. Çizelgeden de görüldüğü üzere Diğer seçmeli dersler, Matematik, Fizik, Kimya gibi seçmeli derslerin de yer aldığı bölümdedir. Bu nedenle 10.sınıflar için bu bölümden seçilecek 13 saatlik seçmeli derslerin 1 saatinin diğer seçmeli derslerden seçilme zorunluluğu bulunmamalıdır.

MEB'in kafalarda karışıklık yaratan ve ülke genelinde uygulama birliğine engel teşkil edecek bu sorunu çözümlemesi gerekir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber