Çocuklarda tekrarlayan öksürük

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2010 14:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Okul çağı öncesi çocuklarda öksürüğün en sık nedenlerinin viral üst solunum yolu enfeksiyonları olduğu belirtildi.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Tuna Gül Han, çocuklarda tekrarlayan öksürüğün ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.

Uzman Dr. Tuna Gül Han, öksürüğün kendi başına bir hastalık olmadığını, akciğer enfeksiyonları, akciğer hastalıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir bulgusu olduğunu belirtti. Altı aydan küçük bebeklerde öksürüğün bebekleri yorduğunu ifade eden Uzman Dr. Tuna Gül Han, şöyle konuştu: "Özellikle sonbahar kış mevsiminde yaygınlaşan RSV (Respiratory syncythial virüs) daha büyük çocuklarda nezleye neden olurken; bebekler alt solunum yollarını ve akciğerlerin etkileyerek ciddi solunum zorluğuna yol

açabilir. Öksürük kriz şeklinde geliyor ise, ateşle beraber seyrediyorsa, günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkiliyorsa doktora başvurulmalıdır."

Öksürüğün bronşlarda hava yollarında bulunan reseptörlerle ortaya çıktığını, oradaki mukusu ve yabancı cismi atmaya yönelik refleksin faaliyete geçerek öksürüğü uyardığını anlatan Uzman Dr. Tuna Gül Han, sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklarda doktoru ziyaret etmelerinin yüzde 70 nedeni öksürüktür. Gribal, soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyonlarda öksürük süresi genelde 10 -14 gün arasında sürer. Bunu göz önüne alırsak bir çocuk senede 10 kez grip, nezle, soğuk algınlığı gibi nedenlerle enfeksiyon olur.

Enfeksiyonlarda 10-14 gün arasında öksürür ve bu hesaba göre bir çocuk senenin 140 günün öksürerek geçirebilir."

Uzman Dr. Tuna Gül Han, öksürüğün karakteri, eşlik eden diğer bulgular, çocuğun diğer öksürüğün yanındaki 1 aydan 1 yaşına kadar olan süt çocukluğu döneminde viral üst solunum yolu enfeksiyonları, gastroözofageal reflü, zatürre, bronşiyolit gibi alerjik yapıyla ilişkili problemlerin öksürüğe neden olabildiğini söyledi.

Okul çağı öncesi çocuklarda öksürüğün en sık nedenlerinin yine viral üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu anlatan Uzman Dr. Tuna Gül Han, şöyle konuştu: "Reaktif hava yolu hastalığı dediğimiz alerjik yatkınlığı olan çocuklarda çok sık öksürük olur. Örneğin çocuk yemeğini yerken bir pirinç parçası ya da bir kuruyemişi yerken fındık parçası, fıstık parçasını akciğerine aspire ettiği zaman o bronşlarda durarak sürekli öksürüğü uyarır. Dolayısıyla öksürüğü tetikleyen ve sıklıkla görülen etkenler

enfeksiyon ve alerjik yatkınlık olarak sayılabilir. Öksürüğün nedeni olan diğer nadir problemler arasında tümör, bazı yapısal anormaller, kistik fibroz, immotil silya sendromu dediğimiz hastalıklar yer alır."

Çocuk olan evlerde sigara içmemesi gerektiğini bildiren Uzman Dr. Tuna Gül Han, "Sigara dumanı, solunum yolunun koruyucu mekanizmalarını bozmakta, balgam üretimini artırmaktadır" dedi. Öksürükte bol su içilmesinin balgamın daha kolay atılmasını sağladığını belirten Uzman Dr. Tuna Gül Han, özellikle kış aylarında iç mekanlardaki havanın kuru olduğunu ve bunun da solunum yollarının kuruluğuna, mukus kıvamının artmasına yol açtığını söyledi. "Havayı nemlendirmenin en iyi yolu, soğuk buhar makinesi

kullanmaktır" diyen Tuna Gül Han, "Soğuk buhar, solunum yollarındaki iltihabi reaksiyonu çözmede daha etkilidir, böylece öksürüğü rahatlatır. Ancak, çoğu çocukta görülen buharın olumlu etkisi, alerjik hırıltısı olan çocuklarda görülmemektedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber