Bakan Yazıcı, torba tasarı hakkında konuştu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Aralık 2010 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU HER YIL ATILAN 5 MİLYON İMZADAN VE KAĞITTAN KURTULACAK

Torba yasayla önemli düzenlemeler geliyor. Amir, memurun sicilini artık bozamayacak?

Evet. Sicil düzenini kaldırıyoruz. Tüm kamu görevlileriyle ilgili her yıl sonu sicil amirleri ?Sicil raporu' yazarlar. Aşağı yukarı 4 sayfadan oluşur. Amir, memurları için puan verir. Bazen öyle olur ki, bu raporları üç amirin imzalaması gerekir. Bunun anlamı her yıl 2.5 milyon belge ve sadece iki imza atıldığını düşünürsek, 5 milyon imza demektir. Bunları doldurmak için sicil amirleri mesai harcıyor. Milyonlarca kağıt tüketiliyor. Bilgi Edinme Kanunu çıktıktan sonra zaten kamu görevlisi sicil raporunu öğrenebiliyor, gizlilik kalmadı. Enine boyuna tartıştık ve yasayla kaldırıyoruz.

Yeni sistem nasıl olacak?

?Memur Bilgi Sistemi Özlük Dosyası? ismi altında bir dosya oluşturulacak. Dosya var ama ismi değiştirilecek. Dosyada mal bildirimleri, varsa inceleme, denetim raporları, disiplin cezaları, varsa ödül ve başarı belgeleri olacak. O memurla ilgili işlemler buraya bakılarak yerine getirilecek. Faydalı olacağını düşünüyorum.

Önemsediğiniz başka düzenleme var mı?

Bazı disiplin cezalarını suç olmaktan çıkardık. Mesela memur görev yaptığı ilin dışına izinsiz çıkamıyordu, suç sayılıyordu. Bu madde konulduğunda iletişim araçları bu kadar gelişmemişti. Dolasıyla herhangi bir olay vuku bulunduğunda hemen bulunabilmesi amacıyla konulmuştu. Ama bugün iletişimin böyle yoğun işlediği bir çağda artık disiplin suçu tiplemesine uygun değil. Artık suç olmaktan çıkardık.

Yasak yayınlara da düzenleme getiriyorsunuz?

Evet bunu da suç olmaktan çıkardık. Bu çağda, bu zamanda yasak yayını da tartışmak lazım. Okumak istiyorsa okusun.

Bu torba kanunda ilkler var mı?

Babalık izni var. Allah korusun doğum yaparken anne vefat etti diyelim. Annenin kullanacağı izni, baba kullanabilecek. Kadın memura doğumdan önce 8, sonrasında 8 olmak üzere 16 hafta analık izni veriliyor. Ayrıca ?Eşinin doğum yapması halinde memura 10 gün babalık izni verilir? deniliyor. İlk defa babalık izni sözünü kullanıyoruz. Artık babalara da izin var.

DİRENÇ OLURSA ISRARCI OLMAYIZ

Özel sektörden kamuya geçişlerde 12 yıl hizmet süresinin de kabul edilecek olması eleştiri aldı...

Bunun amacı şuydu: Kamu yönetiminin görevi, kaliteli hizmet üretmektir. Kamuda çalışanlar vatandaşa hizmet eder. Dolasıyla kamuda verimliliğin, kaliteli hizmetin yürütülmesi noktasında bir kurumla ilgili sıkıntı varsa, özel sektörden başarısı ortaya çıkmış kişilerin bu görevlere atanmasına bu yasal düzenlemeyle imkan sağlıyoruz. Aslında valiler açısından bu zaten mümkün.

Ama özel sektörden pek vali atanmıyor?

Özel sektörden vali atanmasına engel yok. Bir grubun CEO'sunu uygun görürsek, zaruret olursa bir yere vali atayabiliriz. Vali yardımcısı, kaymakam olamaz ama vali olur. Bu düzenleme de öyle. Özel sektörde, serbest meslek icra ederken başarılı olan insanların bu tür yerlere gelmesinin önünü açıyoruz. Faydalı olacağına da inanıyoruz. Bu aynı zamanda kamu çalışanlarının daha verimli çalışmasına da vesile olacak. Üst düzeye gelebilmek için büyük efor harcayacaklar. Tabir yerindeyse bir rekabet ortamı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber