Emekli maaşına zam formülü

Haber Giriş : 06 Ocak 2011 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun yıllardır tartışma konusu olan memurişçi emeklilileri arasındaki zam ayrımı nihayet ortadan kalkıyor. Meclis'te görüşülen Torba Kanunu'na konulan düzenleme ile memur emeklilerine yapılan yüzde 4'lük zam işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de uygulanacak. 15 Ocak'a kadar yasanın çıkmayacağı düşüncesiyle yasaya geçici madde konularak bu emeklilerin zamlarının 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere ödenmesi sağlanacak.

9 milyonu ilgilendiriyor

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına bugüne kadar, gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılıyordu. 2010 yılının ikinci yarısında enflasyon yüzde 2.72 olarak gerçekleştiği için işçi ve Bağ-Kur emeklilerine, 2011 yılının ilk yarısı için enflasyon oranında zam yapılacaktı. Memur emeklileri ise yüzde 4'lük zamdan yararlanacaktı.

En düşük 597 lira

Yeni düzenleme, geçtiğimiz aylarda kabul edilen Anayasa değişiklikleri kapsamında yapıldı. İlgili düzenlemeye memurların toplu sözleşme görüşmelerinden emeklilerin de yararlanmasına yönelik düzenleme konuldu. Buna paralel olarak da hükümet, memur emeklisi ile işçi ve Bağ-Kur emeklisi ayrımını ortadan kaldırdı. Yeni düzenleme ile en düşük Bağ-Kur emeklisi maaşı 597 liraya yükselecek.

40-50 lira fazla maaş alacağız

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, hükümetin emekliler için yaptığı düzenlemenin müjde niteliğinde olduğunu açıkladı. Enflasyon kadar zam yapılması halinde emeklilerin büyük kaybı olacağını belirten Ergün şunları söyledi: "Düzenleme yasalaşırsa emekliler 40-50 TL fazla zam almış olacak. Memur emeklilere zam oranında işçi emeklilerine zam yapılmış olacak. Bu bizim yılardır yaşadığımız büyük sorunu ortadan kaldıracak. 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek olması da bizim için sevindirici haberdir."

Bilal ÇETİN/BUGÜN


9 milyon emekli, Torba Yasa'nın Meclis'ten geçmesi halinde enflasyona göre değil, memurlara verilen oranda zam alacaktı. Ancak muhalefetin yasayı engelleme çabaları emeklileri mağdur etti

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik Torba Yasa Tasarısı'nı sadece borçlular değil, emekliler de heyecanla bekliyor. Ancak muhalefet partilerinin tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine verdikleri önergelerle direnç göstermesi, 9 milyon işçi ve Bağ-Kur emeklisinin mağdur olmasına neden oldu. Emeklilerin enflasyon zammı yerine memurlara verilen zammı almasını sağlayacak tasarının gecikmesinin emekli cehpesinde büyük tepkiye neden olduğu belirtildi. Memur ve memur emeklilerinin 2011 yılının ilk yarısı için geçerli olan zamların açıklanmasının ardından gözler, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zamlarına çevrildi.

MADDE KOMİSYON'DAN GEÇTİ AMA!

Emeklilere yüksek zammın yolunu açan ve işçi emeklilerine de yüzde 4 artı 4 zam uygulanmasını öngören düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından önceki gün kabul edildi. Ancak, düzenlemenin yürürlüğe girmesi için tasarının tamamının komisyonda, ardından da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi gerekiyor. Tasarı ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanacak. Bu nedenle ocak ayı maaşlarına yetişmesi zor görünen zamların emeklilere şubat ayında fark olarak ödenmesi planlanıyor. Mevcut durumda emeklilere 2010'un ikinci yarısındaki enflasyon oranı olan yüzde 2.72'lik zam yapılacaktı. Ancak hükümet, Anayasa değişikliğinin ardından memurla emekli arasındaki bu eşitliği kaldırma kararı aldı.

Zam oranı % 21'e çıkacak

Düzenleme ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerine bu yıl kademeli zam uygulanacak. Kademede, alt sınır yüzde 4 olacak. Düşük ücretlerde yıllık artış oranı yüzde 21.70'e kadar yükselecek. Zamlarla en düşük Bağ-Kur maaşı 597 liraya yükselecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin, ocak ayı içinde zamlı maaş alabilmesi için yasanın 15 Ocak'a kadar yürürlüğe girmesi gerekiyor. Maliye yetkilileri, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının, ayın 17'sinden itibaren ödenmeye başlandığına dikkat çekerek, tasarının 15 Ocak'tan sonra yürürlüğe girmesi halinde zamların, ocak maaşlarına yetişmeyeceğini söylediler.

HÜSEYİN ÖZAY STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber