Rüşveti paylaşmışlar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ocak 2011 21:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'daki ?gümrükte rüşvet' operasyonu kapsamında, elebaşı olduğu öne sürülen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci, Mersin'de yakalandı.

Gözaltındaki 31 kişi arasında bulunan Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube Müdürü Coşkun Cihanoğlu ve Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin Eker'in üzerinden ve gizli kasalarından 300 bin TL çıktığı öne sürüldü.

İstanbul'daki ?gümrükte rüşvet' operasyonu kapsamında, elebaşı olduğu öne sürülen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci, Mersin'de yakalandı. Gözaltındaki 31 kişi arasında bulunan Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube Müdürü Coşkun Cihanoğlu ve Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin Eker'in üzerinden ve gizli kasalarından 300 bin TL çıktığı öne sürüldü.

Başbakan emriyle operasyon

İSTANBUL Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne yapılan operasyonun talimatını, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın hazırladığı rapor doğrultusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın verdiği ortaya çıktı. Operasyonun başlangıcı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 8 ay önce gelen bir ihbar mailine dayanıyor. İhbarcının, ?Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü'nde dönen dolaplarla ilgili çok önemli bilgiler vermek istiyorum. Artık herkes şunu bilsin ki, namuslular namussuzlardan fazla. Tabiri caizse, İstanbul'daki tüm gümrüklerde kaçakçılığın babası yapılmakta? dediği mailde İstanbul'da bazı gümrüklerde rüşvet karşılığı yurda kaçak eşya ve sigara sokulduğu bildirildi. Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile İstihbarat Daire Başkanlığı bir rapor hazırlayarak, raporu önce İçişleri Bakanlığı'na ardından da Erdoğan'a sundu. Raporda, Ekinci'nin bazı şirketlerle ortak çalıştığı, rüşvet paralarını aklamak için çeşitli yöntemlere başvurduğu belirtildi. Vurgunun özellikle Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı 2 antrepoda yapıldığına dikkat çekilen raporda, başta çay, cep telefonu, batarya, deri çantanın da aralarında bulunduğu yüzlerce ithal ürün üzerinden rüşvet alındığı yazıyor. Yine aynı raporda Ekinci'nin Mersin'de görev yaparken birlikte çalıştığı isimler İstanbul'a atandıktan sonra değişik birimlerin üst düzey yöneticisi olarak görevlendirildiğine yer veriyor.

Aylık 50 milyon TL

Başbakan Erdoğan'ın incelediği raporda, çete üyelerinin aylık 50 milyon TL civarında rüşvet aldığı, paraları da aralarında paylaştığına dikkat çekiliyor. 2006'da hakkında çeşitli iddialar çıkan ve o dönem Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü görevi yapan Ekinci'nin, Erdoğan'ın talimatıyla görevden alındığını hatırlatan istihbarat raporunda, Ekinci'nin Haziran 2009'da İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü görevine getirildiği ifade ediliyor. Vurgunu yaptığı öne sürülen gümrük çalışanlarının Türkiye'nin önemli ihracat şirketlerinin sahipleriyle olan ilişkileri ve rüşvet çarkının anlatıldığı raporda, rüşvet çarkına dahil olmayan kişilerin sürgün edildiğine değiniliyor. Operasyon kapsamında yapılan dinlemelere Gümrük Müsteşarlığı'nda görevli bazı üst düzey yetkililerin de takıldığı ve gözaltına alınanların sayısının şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda artacağı öğrenildi.

31 GÖZALTI

Gümrüklerdeki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili düzenlenen operasyon kapsamında, Atatürk Havalimanı Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün 2 ve 5. katlarında, kargo gümrüğü ve Ambarlı gümrük sahası başta olmak üzere birçok yerde arama yapıldı. Operasyonda 31 kişi gözaltına alındı.

Kapıkule'de 16 kilo kaçak külçe altın

EDİRNE Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, Kapıkule Sınır Kapısı'nda Bulgaristan'dan Türkiye'ye giren N.B.'nin kullandığı otobüsü durdurdu. Otobüste yapılan aramada, ön panele yapılmış özel bir bölmede 16 kilo 578 gram külçe altın ele geçirildi. Olayla ilgili sürücü N.B., yedek şoför H.S. ve idareci M.S. gözaltına alındı.

Hürriyet


SERKAN SAĞLAM

İstanbul Gümrüğü'nde rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonun, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya 6 ay önce gelen ihbar mektubuyla başladığı ortaya çıktı.

Mali Şube Müdürlüğü'nün önceki akşam İstanbul Gümrüğü'ne yaptığı rüşvet operasyonuna dün yenisi eklendi ve Başmüdür Lütfi E. ile birlikte 10 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısı böylece 31'e çıktı. Operasyonun ilk gününde Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E. ile Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun S.'nin de aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alınmıştı.

Bakan Hayati Yazıcı'nın, gözaltına alınan sanıklardan İ.S., İ.K. ve Y.E.'nin 'ismini kullanmak suretiyle haksız menfaat elde ettikleri' ve rüşvet aldıkları gerekçesiyle 8 Kasım 2010'da İstanbul Emniyeti'ne şikâyette bulunduğu öğrenildi.

Son 4 ayda İstanbul Gümrüğü'nde yapılan kaçakçılıklarda aynı yöntemin kullanılması, polisi harekete geçirdi. Kaçakçılık sırasında aynı kişilerin görev yaptığı belirlendi ve bu kişiler takibe alındı. Yolsuzluk olaylarına karışan gümrükçülerin ortak bir rüşvet havuzu oluşturdukları tespit edildi. Gümrükçülerin rüşvet paralarını her hafta cuma günü toplayarak paylaştıklarını saptayan polis, operasyonu özellikle cuma gününe denk getirdi. Paralar paylaşılırken başlayan operasyonda 40 ayrı adrese eşzamanlı baskın düzenlendi. Şebekenin liderliğini ise Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E.'nin yaptığı iddia edildi. Hayrettin E.'nin makam odasında içinde 20 bin liraya yakın para bulunan zarflar ele geçirildiği öne sürüldü. Hayrettin E.'nin parayı odanın değişik yerlerine atmaya çalıştığı ancak polis tarafından etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Baskınlarda 31 kişinin yakalandığı ve gözaltına alınan her gümrük memurunun üzerinden 5'er bin TL para çıktığı ileri sürüldü. Başmüdür Lütfi E.'nin de aralarında olduğu şüphelilerin 4'ünün üst düzey gümrük görevlisi, 17'sinin gümrük muhafaza memuru, geri kalan 10 kişinin ise gümrük müşavirleri olduğu belirtildi. Lütfi E.'nin operasyon sırasında Mersin'de olduğu, Mali Şube ekiplerince gözaltına alınarak uçakla Atatürk Havlimanı'na, ardından da Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildiği bildirildi. Şüphelilerin, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği ifade edildi.

Malî polisin düzenlediği operasyon, gümrükte dönen rüşvet ve yolsuzluk çarklarının nasıl işlediğini gözler önüne sererken baskında binlerce sayfalık evrak ve dokümana da el konuldu. Gümrük kapılarında geriye dönük soruşturma başlatıldı. Böylece gümrük çetesinin yaptığı vurgun ortaya çıkarılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber