AYİM'den askeri okul öğrencileri için emsal karar: Babanın suçu çocuğa ödetilemez

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 09:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

FATİH KARAKILIÇ

Akrabalarının işlediği suçlardan dolayı askerî okullardan atılan öğrencilerle ilgili emsal olacak bir karar verildi. AYİM, doğumundan 4 yıl önce babasının işlediği suçtan dolayı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu'ndan atılan genci oyçokluğuyla haklı buldu. Kararı 'geciken adalet' diye yorumlayan mağdur öğrenci ise "Hayatımdan koca bir yıl gitti." diyor.

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), yakınlarının işlediği suçlardan dolayı askeri okullardan atılan öğrencilerle ilgili emsal olacak bir karar verdi. Mahkeme, doğumundan 4 yıl önce babasının işlediği suçtan dolayı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu'ndan atılan genci haklı buldu. AYİM başsavcılığının 'Okuldan atılmasında hukuka ve mevzuata aykırı bir durum yok' mütalaasını dikkate almayan AYİM, oyçokluğu ile okuldan atılma işleminin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kararı 'geciken adalet' diye yorumlayan A.I. ise "Hayatımdan koca bir yıl gitti." dedi.

Bursa'da yaşayan A.I., 2008 ÖSS'de yeterli puanı aldıktan sonra girdiği sınavlarda başarılı olarak Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu'nu kazandı. 1 Eylül 2008'de intibak sürecini tamamlayıp eğitime başlayan A.I., babasının 1985 yılında işlediği bir suç sebebiyle okuldan atıldı. Karara yaptığı itiraz dikkate alınmayan A.I. Ankara 13. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme davayı reddedince dosya temyiz için Danıştay'a gitti. Danıştay da yerel mahkemenin kararını onayladı. A.I. bunun üzerine doğumundan 4 yıl önce babasının işlediği suçtan dolayı mağdur edilemeyeceği gerekçesiyle, işlemin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle AYİM'e dava açtı. AYİM başsavcılığı "A.I.'nın okuldan çıkarılma işlemi hukuka uygundur." mütalaasında bulunurken, davalı Milli Savunma Bakanlığı da, A.I.'nın astsubay okuluna giriş şartlarını taşımadığını, okuldan çıkarılma işleminin yerinde olduğunu ve davanın reddedilmesini istedi.

Davaya bakan AYİM İkinci Daire Başkanlığı, 1 Haziran 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Sicil Kanunu'nun 10'uncu maddesine dayanarak, astsubay adayının okuldan çıkarılma işlemini iptal etti. Mahkemenin, 'doğumundan 4 yıl önce babasının işlediği bir suçun oğluna yüklenemeyeceğine' dikkat çekerek verdiği kararda şu ifadeler yer aldı: "Bu sebeplerle davacının güvenlik tahkikatının olumsuz kabul edilerek okuldan çıkarılma işleminin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu kanaatine varılarak işlemin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır." AYİM, A.I.'nın okula yeniden dönmesine, dava masraflarının Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödenmesine karar verdi. Mahkemenin yargı kökenli başkanı ve iki albay üyesi, A.I.'nın tekrar askerî öğrenciliğe dönmesinin önünü açacak karara imza atarken, idarî kökenli iki albay üye karşı yönde oy kullandı.

Bu arada, dava sürecinde yeniden sınava giren A.I. 4 yıllık bir bölüm kazanarak üniversite öğrenimine gecikmeli olarak başladı. Okuldan atıldıktan sonra 6 ay bunalım içinde yaşadığını anlatan A.I., davanın kendisini yıprattığını söylüyor. A.I., yaşadıklarını şu sözlerle özetliyor: "Babam, kendisi yüzünden atıldığımı düşündüğü için çok üzüldü, onun üzülmesi beni daha da çok üzdü. Şu an okuduğum üniversiteyi kazandıktan sonra olanları unutmaya çalıştım. 3. sınıftayım ve davayı kazandım, artık geri dönmeyi düşünmüyorum. " A.I.'nın avukatı İsmet Özcan da, dava kararının emsal teşkil etmesini ve başka kişilerin mağdur edilmemesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber