İlahiyat önlisans programında yapılan değişiklikler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2011 00:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
İlahiyat önlisans programında yapılan değişiklikler

UZAKTAN EĞİTİM İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI

Anadolu Üniversitesi bünyesinde Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan ilahiyat önlisans programı yapılan bir değişiklikle 2010 ? 2011 öğretim yılından geçerli olmak üzere Uzaktan Eğitim Birimleri bünyesine dahil edilmiştir. Yeni uygulama ile öğretim ve sınav yöntemlerinde bazı değişiklikler meydana gelmiştir.

Yeni uygulama hakkında çok sayıda soru tarafımıza ulaşmış, konunun yeni olması ve daha önce kayıtlı olan öğrencilere de bu sistemin uygulanması öğrencilerde karışıklığa neden olmuştur. Tarafımıza ulaşan sorulara cevap olması ve öğrencilerde oluşan kafa karışıklığını gidermek amacıyla konunun detaylı bir şekilde anlatılmasını uygun gördük.

YENİ UYGULAMA İLE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Yıllık sistemden dönemlik-kredili sisteme geçilmesi

Yapılan değişiklikle eğitim-öğretim yıl esasına dayalı olmaktan çıkarılmış, bunun yerine her öğretim yılı Bahar ve Güz Dönemi olarak ayrılmıştır. İlahiyat önlisans programına kayıtlı bir öğrenci 1.sınıfta I.ve II. yarıyıl; 2.sınıfta III. ve IV. Yarıyıl olmak üzere 4 yarıyıl okuyacaktır.

Sınavlarla ilgili yapılan değişiklikler

Yıl esasına dayanan sistemden dönemlik-kredili sisteme geçilmesiyle; yılda bir kez yapılan ara sınav, yılsonu sınavı ve bütünleme sınavları yerine dönem esasına dayanan (her dönem için ayrı ayrı) ara sınav ve dönem sonu sınavları getirilmiştir. Yani bütünleme sınavları kaldırılmış bahar dönemi ve güz dönemleri için ara sınav ve dönem sonu sınavları getirilmiştir.

Başarı notu ve Ders Geçme Sistemi İle İlgili Değişiklikler

Önceki uygulamada Çan Eğrisi sistemi bulunmamakta idi. Derslerdeki başarı notu Ara sınav notunun %30 Yılsonu (veya bütünleme) notunun %70 alınarak hesaplanmakta idi.

Yeni sistemde ise derslerde başarı notu Arasınav notunun yüzde 30'u ile, Dönemsonu Sınavının yüzde 70'inin toplanması ile hesaplanacaktır. Hesaplanan başarı notları çan eğrisi uygulanarak harf notuna dönüştürülecektir.

Okutulan derslerde yapılan değişiklikler

Yıl esasına dayanan sistemden dönemlik-kredi esasına dayanan sisteme geçilmesi ile bazı dersler iki kısma ayrılmış (örneğin Türk Dili daha önce tek iken yeni sistemde Türk Dili I ve Türk Dili II diye iki kısma ayrılmıştır. ), ders kredilerinde değişiklikler yapılmış ve daha önce okutulmayan yeni dersler eklenmiştir.(Kelam'a Giriş, Türk İslam Edebiyatı v.b)

Kredi transferi (Muafiyet) ile ilgili değişiklikler

İlahiyat önlisans programına kayıtlı öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakülteler kapsamında kayıtlı iken ?Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojisi dersleri transfer edilebilir? hükmüne tabi idiler. Yeni uygulama ile Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Lisans ve Önlisans öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 15.maddesindeki

?Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarmış oldukları dersler için kredi ve not transferi talebinde bulunabilir. Bu öğrenciler; Üniversiteye kesin kayıt yaptırılan ilk dönemin ilk haftası sonuna kadar, bir dilekçe ile birlikte kredi ve not transferine esas oluşturabilecek belgeleri, ilgili birime vermek zorundadır. Kredi ve not transferi talepleri; ilgili birim yönetim kurulu tarafından incelenerek, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre öğrencinin bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.? hükmüne tabi olacakları için daha önce herhangi bir üniversiteden alıp başarmış oldukları derslerden muaf olabilirler.

NOT:konuyla ilgili yada açıköğretim sistemi ile ilgili sorularınızı [email protected]. Adresine iletebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber