'Torba yasa' sözleşmeli memurun yüzünü güldürecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2011 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde görüşmeleri devam eden 'Torba Yasa' sözleşmeli memurlara önemli iyileştirmeler getiriyor. Buna göre sözleşmeli memurlar yıllık bin 700 lire ek gelir geliyor. Tasarının kanunlaşması halinde 400 bin sözleşmeli kamu çalışanı damga vergisinden muafiyet getirecek, eşi çalışmıyorsa aile yardımı alacak ve sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri 420 liranın altına düşmeyecek.

Çok sayıda ve farklı alanlardaki düzenlemeleri içeren 'Torba Yasa'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri devam ediyor. Bazı sendikalar ve muhalefet, çalışanların haklarının ellerinden alınacağı gerekçesi ile tasarıya karşı çıkıyor. Ancak tasarı çalışanlara önemli haklar getiriyor.

Buna göre tasarının yasalaşması halinde sözleşmeli memurlar için ödenen aile yardımı aylık 113 liraya çıkacak. Bu rakam Temmuz 2011'de 117 liraya çıkacak. 400 bin sözleşmeli kamu çalışanın ödediği yıllık 150 liralık damga vergisi de artık ödenmeyecek. Sözleşmeli kamu çalışanlarına da sendikalara üye olma hakkı tanınıyor. Bir milyon 100 bin sendikalı memur üç ayda bir 45 liralık toplu görüşme primi alacak. Torba Yasa'nın, Meclisten bu haliyle geçmesi durumunda toplamda memurun cebine yıllık ortalama bin 700 lira ek para girecek.

'Torba Yasa' sağlık çalışanlarının aldığı döner sermayeye de taban sınırı getiriyor. Yasa ile kurumun döner sermaye gelirleri yetersiz kalsa da sağlık çalışanına 420 TL'nin altında ek ödeme yapılamayacak.

Mevcut kanunu ile sağlık çalışanının izin ve raporlu dönemlerindeki döner sermaye alacağı kesiliyordu. Yeni yasa ile 250 bin sağlık çalışanı izin ve rapor dönemlerinde de döner sermayeden payına düşeni alacak.

Tasarı bunun dışında bazı haklar da getiriyor. Torba Tasarı ile memura, doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası yazılamayacak. Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyacı olan memura 18 aya kadar izin verilecek.

Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak. Eşi doğum yapan memura, isterse 24 aya kadar aylıksız izin verilecek. 5 yılını tamamlayan memura, en fazla 2 defada kullanılmak üzere, toplam 1 yıla kadar aylıksız izin kullandırılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber