KPSS'deki kopyanın şifresi Asil'de mi?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mart 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kılıçdaroğlu, Bakan Çubukçu'ya, sorular çalındığı için iptal edilen KPSS sorularının tamamını gören tek kişi olan ÖSYM uzmanı Mustafa Asil hakkında neden soruşturma açılmadığını sordu

BAHAR ATAKAN Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma, gözleri yeniden KPSS'deki kopya skandalına çevirdi. Soruların çalındığı iddiasıyla iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Testi'ndeki soruların tamamını gören tek kişi olan Mustafa Asil hakkında neden soruşturma açılmadığını soran Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan yanıt beklediğini vurguladı.

Savcılığın, KPSS soruşturması kapsamında arama yaptığı ÖSYM'nin Test Araştırma Birimi'nde uzman olarak çalışan Asil'in, doktora için Kanada'ya gönderildiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ise konuyla ilgili Çubukçu'ya iki kez soru önergesi yönelttiğini ancak, yanıt alamadığını belirtti. Serter, ?Asil neden yurtdışına kaçırıldı?? diye sordu.

?Neden soruşturma dışında?'

Kılıçdaroğlu, ?KPSS'de sorular çalındı. Bu soruların tamamanı gören tek kişi var: Mustafa Asil. Soruşturma açılırken Kanada'ya gönderildi. Bir yıl süreyle doktora yapsın diye. Bir yılda doktora nasıl olacaksa? Bir yılı tamamlamadan geri geldi. Halen soruşturma kapsamı dışında, niçin? YÖK'ten sorumlu olan bakandan yanıt bekliyoruz. Bu kişi kimdir, neden soruşturmanın kapsamı dışında tutuldu?? dedi.

Serter araştırdı

Serter, Milliyet'e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: ?ÖSYM Başkanı'na, ?315 kişiyi neden YÖK'e devrettiniz' diye ısrarla sordum. Yanıt olarak, ?Bu insanlar şaibeli ve yetersiz' denildi. Ancak, yeni eleman alımı yapılamadığı için bu insanlar 5 ay daha ÖSYM'de çalışmaya devam edecek. Bu kişilerin tümü hakkında soruşturma açıldığı, suçları kanıtlanamadığı halde, bir kişi için hiç soruşturma açılmadı. Bu kişi Mustafa Asil. Kanada'ya gönderiliyor, ancak 6 ay sonra geri gelip tekrar görevine başlıyor. Hakkında halen soruşturma açılmadı. Bu kişi soruların tamamını gören tek kişi ve dışarı kaçırılıp, soruşturmadan uzak tutuluyor. Çubukçu'dan yanıt alamadım.?

YÖK inceleme istedi

Edinilen bilgiye göre YÖK, iddialar üzerine ÖSYM'nin inceleme başlatmasını istedi. ÖSYM'den gelecek bilgilerin YÖK tarafından MEB'e iletileceği kaydedildi. İddiaya göre Asil, ÖSYM'nin soru biriminde görev yaptığı için edindiği özel bir şifre ile önceden gördü. Asil'in iptal edilen KPSS öncesinde izin istediği iddia edildi. Alınan bilgiye göre, halen Test Araştırma Birimi'nde uzman olarak görev yapan Mustafa Asil, Kanada'ya TÜBİTAK'tan aldığı eğitim bursu ile gitti. Asil, burs yarım dönemi kapsadığı için eğitimini tamamlayarak yakın zamanda Türkiye'ye geri döndü.

İKİ SORU ÖNERGESİ VERİLDİ, YANIT YOK

Serter, Çubukçu'nun cevaplaması için Meclis'e verdiği iki soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

1. ÖNERGE: Asil hakkında neden soruşturma açılmamıştır? Kendisinin şaibeli görülmeme sebepleri nelerdir?

2. ÖNERGE: 1. Asil'in, soruşturma kapsamı dışında bırakılarak Kaanada'ya gönderildiği doğru mudur?

2. ÖSYM'nin hizmet alımı yaptığı Grup Temizlik firmasında temizlik görevlisi olarak çalışan ve YÖK Başkanı Özcan'ın şoförünün eşi olan kişinin, Bilgi İşlem Birimi'nde sekreter olarak çalıştırıldığı doğru mudur?

3. Bilgi İşlem Birimi'nde çalıştırılan Ahmet Topçu'nun ÖSYM'nin hizmet alımı yaptığı Meteksan Firması'nda geçici işçi olduğu doğru mudur?

4. Test Araştırma Birimi'nde çalıştırılan Melek Erdoğan'ın ÖSYM'nin hizmet alımı yaptığı Meteksan Firması'nda geçici işçi olduğu doğru mudur?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber