Şef kadroları hiyerarşik kademeden çıkarılıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Nisan 2011 09:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Siyasilerin kamuda kadrolaşma hevesleri ile kurulan çok sayıda makama son verilecek. Bu kapsamda dikey hiyerarşinin ortaya çıkardığı genel müdür yardımcılığı gibi ara kadrolar kaldırılacak

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Siyasilerin uzun yıllardır kamuda kadrolaşma hevesleri sonucu çok sayıda makam oluşurken dikey hiyerarşik örgütlenme olarak nitelendirilen bu yapı aynı zamanda kamuda hantallığa neden oldu. Bu çerçevede TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu Tasarısı" bu hantal yapıya son verecek düzenlemelerin önünü açıyor.

BAKANLAR KURULU SAYISINDA AZALMA

Buna göre, bakanlıkların ana hizmet birimleri içinde yer alan genel müdürlüklerde ve daire başkanlıklarında genel müdür yardımcısı ve daire başkan yardımcısı gibi ara kademelerin kaldırılması öngörülüyor. Sadece başkanlık ve genel müdürlük şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda, en çok üç başkan yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığı kadrosuna izin verilmesi planlanıyor. Kanun ile bugüne kadar belli bölgelere bakanlık vermek amacıyla artırılan bakanlar kurulu üye sayısının da devlet bakanlıklarının kaldırılması ile azaltılacağına işaret ediliyor. Devlet bakanlıklarının kapatılmasıyla, kamu üzerinde yarattıkları yükten de kurtulmuş olunacağı kaydediliyor.

Şef kadroları kademede yok

Hiyerarşik kademelerde yapılması planlanan değişiklik ile bakanlık merkez teşkilatlarında genel müdürlük ve kurul başkanlıklarının altında (taşra teşkilatı kurabilen bakanlıklar hariç) yer alan daire başkanlığı ara kadrosu kaldırılacak. Ayrıca şef kadrosu hiyerarjik kademe içerisinden çıkarılacak. Müsteşarlıklarda en çok üç müsteşar yardımcılığı, başkanlık ve genel müdürlük şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en çok üç başkan yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığı kadrosu ihdas edilebilmekte bunun dışındaki ara kademeler kaldırılacak.

Başbakanlık koordinasyon birimi olacak

Kanun ile başbakanlığın icracı halden çıkarılarak, koordinasyon birimi haline dönüştürülmesi öngörülüyor. Böylece bağlı ve ilgili kuruluşların başbakanlıktan alınıp, icarcı bakanlıklarla yürütülmesi planlanıyor. Uzmanlar, bu uygulamanın çağdaş kamu yönetim tarzına uygun, doğru bir yaklaşım olduğu söyleniyor. Bu arada kanun ile kurulacak yeni bakanlıkların teşkilat yapılarının hazırlanmasında daha gözetici olunması gerekeceğine işaret ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber