Memura 'rapor' şoku

Haber Giriş : 09 Nisan 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların istirahat keyfi sona eriyor. Artık üç günden fazla rapor alıp işe gelmeyen memurların maaşı 3'te 1 oranında düşecek.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun ilk ayağını oluşturan Sosyal Sigortalar Yasa Tasarısı 2.5 milyona yakın memurun geleceğini yakından ilgilendiren bir düzenleme getirdi. Yeni düzenlemeye göre, rapor alıp işe gelmeyen memurun maaşı üçte bir oranında azalacak. 600 YTL maaş alan bir memur, ayın tamamını raporlu geçirdiği taktirde 600 yerine 400 YTL maaş alacak.

IMF'NİN ŞARTI

IMF ile yapılacak stand-by düzenlemesinin ön şartları arasında yer alan ve hafta başında Başbakanlık tarafından Meclis'e gönderilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, memurların rapor keyfine büyük bir darbe vurdu. Yeni düzenlemeye göre, 3 günden fazla rapor alıp istirahata çekilen memurlar artık gelir kaybını göze almak zorunda kalacak. Memurlar doktor tarafından verilen 3 güne kadar olan istirahatleri süresince maaşlarını kurumlarından almaya devam edecek. Ancak, 3 günden daha fazla süreli rapor almaları halinde, tıpkı SSK'lı çalışanlar gibi maaşlarını kendi kurumlarından değil sosyal güvenlik kurumundan alacaklar. Sosyal güvenlik kurumu, istirahat raporu alan memura mevcut maaşını değil, günlük kazancının 3'te 2'si oranında "geçici iş göremezlik" ödeneğini verecek.

SUİSTİMAL BİTİYOR

Halen devam eden uygulamada ise, memurlar istirahat raporu yönünden SSK ve Bağ-Kur'a tabi sigortalılara göre büyük avantaj yaşıyorlar. Memurlar, 3 günle sınırlı olmaksızın uzun süreli doktor raporu alsalar dahi maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmıyor. Çalıştıkları kurumları raporlu oldukları süre boyunca maaşlarını kesintisiz olarak ödemeye devam ediyor. Bazı suistimallere de konu olan bu uygulama nedeniyle memurlarda raporlu istirahat yaygın olarak tercih edilen bir yöntem haline gelmişti. Yeni uygulamada ise rapor alan memurların maaş yükü sosyal güvenlik sistemine bineceği için işin daha sıkı tutulması gündeme gelecek.

VAZİFE MALULLUĞU YOK

Bu düzenlemenin yanısıra, memurlara uygulanan "vazife malüllüğü" de kaldırılarak bunun yerine SSK'da uygulanan "sürekli iş göremezlik" sistemi devreye sokulacak. Buna göre, Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az yüzde 10 oranında azaldığı tespit edilen memurlar, tıpkı diğer sigortalılar gibi sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacak ve aylık kazançlarının yüzde 70'i oranında maaş alabilecekler. Sosyal güvenlik reformu, memur, işçi,veya esnaf ayrımı yapmaksızın halen Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'lı tüm sigortalıları tek çatı altında toplayacak ve herkesi eşit haklarda buluşturacak. Sigortalıların eşit hale gelmesi, en çok geniş haklarla donatılan memurlarda sıkıntı yaratacak.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber