KPSS Yerleştirmelerine Düzen Geliyor

Yeni memur yerleştirmesinin ne zaman yapılacağına ilişkin henüz tam bir tarih belirlenmedi. (Tarih kesinleştiğinde sitemizde yer alacaktır) Ancak, 2005 yılı memur yerleştirmelerine ilişkin ilk adım atıldı. Bilindiği üzere, kamu kurumları, Devlet Personel Başkanlığının belirlediği esaslara göre önce bu Başkanlığa başvurmakta, Başkanlık gelen tüm talepleri mevzuat açısından standartlaştırmakta ve sonra da ÖSYM'ye göndermektedir. Devlet Personel Başkanlığı, kamu kurumlarının memur alım talebinde bulunurken uyması gereken esasları 04/04/2005 tarihi itibariyle yeniden belirlemiş ve başvuruların bu yeni esaslara göre yapılmasını isteyerek memur alım sürecini başlatmıştır... Yeni düzenlemede kamu kurumları ve memur olmak isteyen adaylar açısından oldukça önemli değişiklikler bulunmaktadır. Detaylar için başlığa tıklayın...

Haber Giriş : 10 Nisan 2005 01:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılı KPSS-B memur yerleştirme işlemlerine ilişkin görüş alış verişinde bulunmak için Forum bölümü "KPSS B Sınav ve Yerleştirme İşlemleri" kategorisini kullanabilirsiniz.


1- BÖLÜM SINIRLAMASI KALKIYOR

Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz.... Önceki düzenlemede hizmetin yürütülmesi için "her hangi bir mesleki veya teknik öğrenim görmüş" olma şartı gerekmemesine rağmen bazı kamu kurumları gereksiz bölüm sınırlamasına gitmekteydi. Örneğin alınacak memur kadrosuna İİBF'nin kamu yönetimi bölümü mezunu alınırken, maliye mezunu alınamayabilmekteydi...

Devlet Personel Başkanlığı işte bu adaletsiz bölüm uygulamasına yeni bir önlem getirmiştir. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları, yürütülebilmesi için her hangi bir mesleki veya teknik öğrenim görmüş olmayı gerektirmeyen Memur, Ambar Memuru, Santral Memuru v.b. kadroları için personel talebinde bulunurken, Lisans mezunları için "4001 (HER HANGİ BİR LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMAK.)" kodunu, Önlisans mezunları için "3001 (MESLEK YÜKSEKOKULLARININ HERHANGİ BİR PROGRAMINDAN MEZUN OLMAK)" kodunu, Ortaöğretim mezunları için "2001 (ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ HERHANGİ BİR ALANINDAN MEZUN OLMAK)" kodunu kullanmak zorundadırlar. Bu türden görevler için farklı bir öğrenim kodu isteyen kurum ve kuruluşlar gerekçelerini Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorundadır. Söz konusu görevler için özellikle bazı okullardan mezun olunmasının gerekip gerekmediği hususunda, Devlet Personel Başkanlığı uygulamada birliğin sağlanması bakımından, bu gerekçelere de bakarak son kararı verecektir.

Ancak, kamu kurumları, mesleki ve teknik öğrenim gereken kadrolar için (avukat, mühendis, tekniker, teknisyen vb.) yine bölüm bazında belirleme yapmaya devam edebilecektir.

2- ASKERLİK ŞARTINA DÜZEN GELİYOR

Bu konuya ilişkin olarak devlet Personel Başkanlığının yeni düzenlemesi şu şekildedir: "Kurumlar askerlikle ilgili olarak mevzuatta açık hüküm bulunmayan hallerde, "6003" (MUVAZZAF ASKERLİK ÇAĞINA GELMEMİŞ VEYA ASKERLİK ÇAĞINA GELMİŞ İSE MUVAZZAF ASKERLİK HİZMETİNİ YAPMIŞ VEYA MUAF VEYA ERTELETMİŞ VEYA YEDEK SINIFA GEÇİRİLMİŞ OLMAK) kodunu kullanacaklardır. Diğer kodların kullanılmasının gerekli olduğu durumlarda ise ilgili kurumlar, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" in 20 nci maddesi gereğince bu durumun mevzuattaki dayanağını belgelendirmek zorundadırlar."

Bu yeni düzenlemeye göre kamu kurumları sadece mevzuatında askerlik şartı aranıyor ise bunu talep edebilecektir. Mevzuatında atama yapacağı kadro için askerlik şartı öngörülmemiş ise askerlik şartını arayamayacaktır.

3- CİNSİYET AYRIMI GEREKÇELENDİRİLECEK

Bu konuya ilişkin olarak devlet Personel Başkanlığının yeni düzenlemesi şu şekildedir: "Anayasamızın 70 inci maddesinde yer alan "Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez." hükmü gereğince, kamu hizmetlerine alınacak personel için cinsiyet ayırımı yapılmaması esas olup; mevzuatta açık hüküm bulunması veya hizmet gereklerinin zorunluluk oluşturması halleri ise bu durumun istisnasıdır. Cinsiyet kodlarından yalnızca birinin kullanılmasının zorunlu olduğu bu gibi istisnai hallerde ilgili kurumların; bu durumu Başbakanlık tarafından yayımlanan 2004/7 No'lu Genelge hükümleri doğrultusunda yazılı olarak gerekçelendirmesi gerekmektedir"

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber