'Yatay geçiş'te iki ayrı üniversite, iki ayrı yorum

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

NURULLAH KAYA

YÖK'ün üniversite öğrencilerini, yanlış yönlendirilme ya da devam ettikleri bölümü sevmemeleri sebebiyle 'yataş geçiş'e teşvik etmesi, üniversitelerde farklı uygulamalarla karşı karşıya kalınmasına sebep oluyor.Görme engelli olduğu halde girdiği üniversite sınavında 'coğrafya' bölümünü kazanan bir öğrencinin aynı fakültenin 'tarih' bölümüne geçişi kabul edilmezken, başka bir üniversitede 'matematik' bölümünde okuyan öğrencinin, 'bilgisayar mühendisliği'ne rahatça geçebilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Yönetmelikte, yatay geçiş yapılabilmesi için eşdeğer diploma programı şartı aranıyor. Eşdeğer diploma programı ise şu şekilde tanımlanıyor: "İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını ifade eder."

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ülker'in, Fen Fakültesi Matematik bölümündeki kızı Mehtap Ülker'i, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne geçirmesi aynı üniversitede öğrenim gören öğrencilerin de tepkisini çekti. Bu türden bir yatay geçişin, iki bölümün eşdeğer diploma programlı olmaması yüzünden yönetmeliğe aykırı olduğu belirtildi. Dekan Prof. Dr. Mehmet Ülker kızının geçişinin yönetmeliğe uygun olduğunu iddia ediyor. Dekan, kızına ayrıcalık tanınmadığını şu sözlerle ifade ediyor: "İlgili yönetmelikte geçen 'Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezî yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için' ifadesini siz nasıl yorumlarsınız? Örneğin bir Türk dili, tarih, ilahiyat fakültesi öğrencisi de bu maddeye göre sayısal puan türü olan bir yere kurum içi yatay geçiş yapabilir. Yönetmelik madde 9'da 'eşdeğer düzeyde diploma programından' bahsediliyor, 'eşdeğer diploma programı' değil! Eğer biyoloji bölümü tıp fakültesi gibi 6 yıl olsaydı ve tıp fakültesi de kontenjan verseydi, öğrenci de şartları sağlasaydı tabii ki kurum içi yatay geçiş yapabilirdi. Yani burada düzeye bakılır."

Üniversitelerinde her şeyin şeffaf yapıldığını söyleyen Ülker, kızının girdiği bölüme hiç kimsenin başvurusunun engellenmediğini, böyle bir durum olduğu takdirde her yerde hesabını vermeye hem kendisi, hem de komisyon üyeleri olarak hazır olduğunu ifade ediyor.

Görme engelli kız bölüm değiştiremedi

Fırat Üniversitesi'nde dekan kızı olan Mehtap Ülker, YÖK'ün geçen yıl hayata geçirdiği yatay geçiş yönetmeliğine göre bölüm değiştirirken, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Gülşah Dilbirliği'nin başvurusu reddedildi. Doğuştan görme engelli olan Dilbirliği, uygulamalı çizim yapılan derslerde zorlandığı için 'tarih' bölümüne geçmek istedi. Ancak fakülte 'YÖK izin vermiyor' diyerek bu talebi geri çevirdi. Milyonlarca gören öğrencinin kazanamadığı sınavı kızının bin bir türlü yokluk içinde kazandığını belirten anne Gül Dilbirliği, fakülte yönetiminin bu kararından geri dönmesini bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber