Yeşil kartlı, sevksiz üniversite hastanesine gidebilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Mayıs 2011 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteler ile Ortak Kullanımda Bulunan Hastanelerde Yeşil Kart Sahibi Hastaların Sevkleri Hakkında Duyuru

.? T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.10.00.02/010-07- 22069 17.05.2011

Konu : Üniversiteler ile Ortak Kullanımda Bulunan Hastanelerde Yeşil Kart Sahibi Hastaların Sevkleri

??.?. VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinin birlikte kullanımı ve iş birliğine ilişkin usul ve esaslar 18 Şubat 2011 tarihli ve 27850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesisleri Ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı Ve İşbirliği Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik? kapsamında belirlenmiştir.

Yönetmelik çerçevesinde Bakanlığımıza ait bazı hastaneler ile üniversite hastaneleri arasında Ortak Kullanım usul ve esaslarını belirleyen protokoller imza altına alınarak uygulamaya konulmuştur. Bahse konu Yönetmelik ve bu Yönetmeliğe istinaden düzenlenen bu protokoller uyarınca Bakanlığımıza ait olan bazı hastaneler ülke kaynaklarının daha etkin kullanılmasının sağlanması amacıyla bina, nitelikli sağlık insan gücü, tıbbi teknoloji ve finans kaynakları bakımından üniversiteler ile birlikte kullanılmakta ve işletilmektedir. Ortak kullanımda bulunan hastaneler tarafından sunulmakta olan sağlık hizmetleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında U1 statüsünde faturalandırılmakla birlikte bu hastaneler aynı zamanda eğitim ve araştırma fonksiyonu olan Sağlık Bakanlığına ait üçüncü basamak sağlık tesisleridir.

Ancak Bakanlığımıza intikal eden başvurulardan; ortak kullanım protokolleri kapsamında iletilen söz konusu hastanelere sağlık hizmeti almak üzere müracaat eden yeşil kart hamili hastalardan; ?Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması Ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmelik? in 15.maddesinin (c) fıkrasında yer alan ?Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumuna ait 3.basamak tesislerine birinci ve ikinci basamak sağlık tesislerinden sevkle veya doğrudan başvurabilirler.? hükmü gerekçe gösterilerek sevk istendiği tespit edilmiştir.

Bilindiği üzere, Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinin birlikte kullanımı ve iş birliğine ilişkin usul ve esaslar 18 Şubat 2011 tarihli ve 27850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesisleri Ve Üniversitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı Ve İşbirliği Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5.maddesinin (b) fıkrasında yer alan hükümle birlikte kullanım ile işletilen sağlık tesisleri, hizmet ve personel kadroları bakımından Bakanlık için eğitim ve araştırma hastanesi, üniversite için ise sağlık uygulama ve araştırma merkezi olarak kabul edilmektedir.

Buna göre üniversiteler ile ortak kullanımda bulunan hastanelerimize doğrudan müracaat eden Yeşil Kart sahibi hastalardan Bakanlığa ait birinci veya ikinci basamak sağlık tesislerinden her hangi bir sevk istenilmemesi ve bu hastanelere doğrudan başvuru yapan yeşil kartlı hastaların muayene, teşhis ve tedavilerinin herhangi bir aksaklığa ve hasta mağduriyetine meydan verilmeksizin sağlanması hususunun ilgili sağlık kurumlarına imza karşılığı tebliğini ve konunun titizlikle takibini önemle arz ve rica ederim.

Prof. Dr. İrfan ŞENCAN
Bakan a.
Genel Müdür V.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber