Hemşire, kınama cezasını mahkeme kararıyla iptal ettirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Haziran 2011 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk demokrasi tarihinde önemli yere sahip olan 12 Eylül Anayasa referandumu ilk meyvesini verdi. Memurlara verilen uyarı ve kınama cezalarına açılan yargı yoluna başvuran bir hemşire kınama cezasının iptalini kazandı. Böylece memurların önünde büyük engel olan kınama cezaları Anayasa değişikliğiyle son bulmuş oldu.

Bolu İzzet Baysal Hastanesinde görev yapan bir hemşireye idare tarafından kurumun işleyişini bozacak şekilde farklı hekimlerden raporlar alarak meslektaşlarının iş yükünü arttırdığı gerekçesiyle kınama cezası verildi. Söz konusu cezaya 21 Eylül 2010 tarihinde yapılan itirazın reddedilmesi üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı.

Açılan davayı görüşen Zonguldak İdare Mahkemesi verdiği kararda, Anayasa değişikliği ile disiplin cezalarının yargı denetimi dışında bırakılamayacağının hüküm altına alındığına dikkat çekti.

Kararda hemşirenin aldığı raporların doğruluğunun hakem hastane olan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından da onaylandığı belirtildi. Mahkeme hemşirenin rapor aldığı için kınama cezası ile cezalandırılmasında ve cezaya yaptığı itirazın reddedilmesinde hukuka uyarlılık bulunmadığına hükmetti. Söz konusu işlemin iptaline karar verdi.

Kınama gibi cezaların yargıya götürülmesi ile bu cezaların ne kadar keyfiyete dayandığının ortaya çıktığını belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci " Kınama ve uyarı cezasına yargı yolu kapalı iken idareciler sıklıkla bu iki ceza türünü keyfiyetlerine göre uyguluyordu. Bu cezaların yargı denetimine açılması ile birlikte kazandığımız bu ilk davada bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu göstermiştir. Rapor alan ve raporu hakem hastane tarafından onaylanan bir çalışana ceza vermenin hiçbir dayanağı yoktur. Çalışanı mağdur eden bu tür cezaların iptali için hukuki zeminde mücadeleyi sürdüreceğiz. " dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber