YÖK: Önlisans bitirme belgesi, alan belirlemez

KPSS sınavında ve tercih işlemlerinde en sık sorulan sorulardan birisi önlisans bitirme belgelerine ilişkindir. Bazı adaylar 4 yıllık bir lisans programında okurken yarıda bırakmakta ancak ilk iki yıla ait tüm derslerden geçmeleri kaydıyla, önlisans diploması alabilmektedir. Bu durumda, bu adayın alanı ne olacaktır? Bu aday hangi alandan tercihte bulunacaktır? Bu husus YÖK'e soruldu ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bu konuya ilişkin kararını verdi. YÖK'ün resmi açıklaması için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2011 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı adaylar başlamış oldukları 4 yıllık liasans programını 3. sınıftan itibaren bırakabilmektedir. Bu durumdaki adaylar, istemeleri halinde, eğer ilk 2 yıla ait tüm derslerden başarılı olmuş iseler önlisans diploması alabilmektedir.

Ancak örneğin kimya, işletme, muhasebe, maliye vb. 4 yıllık programlarda okumakta iken, ayrılıp bu şekilde diploma alan adaylar kendilerini önlisans muhasebe veya önlisans maliye mezunu gibi algılamaktadır.

Bu konuya ilişkin 30 Mayıs 2008 tarihli değerlendirmemizde, KPSS sınavına hangi alandan girileceğine dair sorulan bir soruda, bu durumdaki adayların KPSS sınavına "9005 Diğer" bölümünden girmeleri gerektiğini belirtmiştik.

Haberimize konu YÖK kararının sonuç bölümü ise şu şekildedir:

"Fakültelerin Kimya, İşletme, Muhasebe, Maliye vb. programlarının 4 yıllık öğrenim süresini tamamlamayarak öğrenimden ayrılan ve ilk dört yarıyılında başarılı olanlara verilen önlisans diploması alan belirlememekte, kişinin lise üstü 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olduğunu belirtmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.
Prof. Dr. M.A Yekta SARAÇ
Başkan Vekili"

YÖK'ün bu kararına göre, bu durumdaki kişilerin sadece ve sadece 3001 kodlu kadroları tercih etmesi gerekmektedir. Bu durumda olup da, ÖSYM'nin sisteminde örneğin önlisans maliye mezunu olarak alanı gösterilenlerin de sadece ve sadece 3001 kodlu kadroları tercih etmesi gerekmektedir.

Sistemde kendini bir alana bağlı olarak tanımlamış olan adayların yapacağı hatanın sorumluluğu adayın kendisine ait olacaktır. Yani bu durumdaki bir aday, örneğin önlisans muhasebe mezunu olma şartı arayan bir kadroyu tercih eder ve yerleşirse bu adayın ataması yapılmayacağı gibi bu aday, 2011 Kasım ve 2012 Mayıs ayı yerleştirmelerine de başvuramayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber