Hakimin, öğretmene verilen cezada, dikkat çektiği ayrıntı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Haziran 2011 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25.11.2009 tarihinde özürsüz ve izinsiz olarak işe gitmeyen öğretmene 657/125/C-b maddesi gereğince önce aylıktan kesme cezası, sonrasında ise bir alt ceza uygulamasına gidilerek "kınama" cezası verilmiştir.

Aksaray İdare Mahkemesi Anayasa'nın 90. maddesinde yer alan, usulüne uygun yürürlüğe konulmuş olunan milletlerarası anlaşmaların kanun hükmünde olduğu, gerekçesiyle, AİHM kararlarına atıfta bulunarak, cezayı iptal etmiştir.

Ancak 3 üyeli mahkemede, üye hakimlerden biri; olayda çatışan iki temel hak bulunduğunu, birisinin sendikal hak diğerinin ise davacının öğretmen olması ve sendika eyleminin, derse girilmeme şeklinde gerçekleşmesi nedeniyle, Anayasanın 42 ve 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 26. maddesinde yer alan eğitim hakkı olduğunu belirtmiştir. Bu hakim üye, davacının sendikal hakkını yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre mesai saatleri içerisinde kurum amirinin izni olmadıkça kullanamayacağına ilişkin 4688 sayılı Kanunda düzenleme olduğuna ve bunun yanında sendikal hakkı kullanırken bir başka temel hak olan öğrencilerin eğitim hakkının kısıtlanamayacağını belirterek, çoğunluk kararına katılmadığını belirtmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber