Bakan Dinçer'in öğretmen ve yönetici atama yanılgısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ağustos 2011 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlı Sayın Ömer DİNÇER bir yandan teşkilatı tanımaya çalışırken diğer yandan da neler yapabileceğini planlamaya çalışıyor.

İlk golü atanamayan öğretmenlerden yedi çünkü kendisinden önce yapılan plansız atamalar nedeniyle Ağustos ayında elinde 11.500 kadro kaldı. Maliyeyi de ikna edemeyince öylece bakakaldı ve söyleyecek bir sözü kalmadı.

Bakan DİNÇER bu konuda yaptığı açıklamada daha doğrusu Akşam Gazetesinde yer alan haberde, Bakan Dinçer: Alamadığımız öğretmenlerin durumunu, 2012 yazında telafi edeceğiz? cümleleri ile açıkladı. http://www.memurlar.net/haber/202658/

Bu açıklama da adayları tatmin etmedi. Çünkü şaibesi halen konuşulan 2010 KPSS ile atanan öğretmen sayısı 60-70bin civarında iken 2011 KPSS ye göre atanacak sayı şimdi 11.500 olmak üzere önümüzdeki yıl alınacak sayıya bağlı. Üstelik önümüzdeki yıl Ağustos atamasında 2012 KPSS sonuçları ile de yarışmak zorundalar. Bu durumda öğretmenlerin içinden keşke seneye de seçim olsa diye geçmiyor değil?

Sayın bakanın Akşam Gazetesinde yer alan açıklamasında dikkatimizi çeken bir başka husus ise;

?KARİYER YAPAN MÜDÜRE EK PUAN? başlığı ile ele alınan;

?Dinçer'le sohbetimizde, okul idarecilerinin atanmasına ilişkin yeni yönetmelik değişikliği de gündeme geldi. 9 Ağustos tarihli yönetmelikle, okul idarecilerinin atanmasında dikkate alınan akademik kariyer için verilen puanlar, yönetim bilimlerinde akademik kariyer yapanlar lehine arttırıldı. Yönetim bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora yapanlar arasında; müdürlük için ek 20, müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı için ek 5 puan öngörülüyor.?

Şeklindeki ifadelerdir.

Sayın bakan eğer bu cümleleri kullandı ise bu doğru değildir.

Birinci yanlışlık Yüksek Lisans ve Doktora yapan öğretmenlere Müdürlükte 20, Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığında 5 Ek puan verildiği noktasındadır.

Çünkü yeni değişikliğe göre Müdürlük için Yönetim Alanında Yüksek Lisans İçin 8, Doktora için 12 puan verilmektedir. Yani 20 ve 5 sayılarına rastlanmamaktadır.

Puan arttrıldığı doğrudur 5'ten 8'e, 8'den 12 ye artış olmuştur.

Fakat bir yanlışlık daha vardır bu açıklamada o da Müdür Yardımcılığına da puan verildiği noktasındadır. İlk kez Müdür Yardımcılığına atanmak isteyen öğretmene Yüksek Lisans ve Doktora için puan verilmemektedir. Çünkü ilk kez müdüryardımıcısı ve müdür başyardımcısı olacaklarda öğrenim durumu puanının da bulunduğu Ek-2 değil Sınav puanı ve Ek-4 geçerlidir. Yer değiştirecek Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısına ise Müdüre de verilen bu puanların aynısı verilmektedir.

Bu yönetmelikte dikkat çeken en önemli hususlardan birisi de Yöneticilikte geçen sürelere verilen puanların düşürülmesidir.

Bu düşüşe anlam verilememiş olup bu düşüş özellikle kıdemli yöneticileri mağdur edebilecek niteliktedir. Örnek verecek olursak;

3 yıllık bir müdür yardımcısı Uzman Öğretmenliği (4 Puan) varsa ve bir de bu dönemde Ödül (5 Puan) almışsa toplam 7 puan önde başlayacaktır.

Bu öğretmene yetişmek isteyen kıdemli bir müdürün bu müdür yardımcısı ile her şartı eşit olduğu varsayıldığında; Uzman Öğretmenlik ve Ödülü yoksa en az 3 yıl müdür yardımcılığının yanında 7 puanı kapatmak üzere 10 yıl kadar da müdürlük yapmış olması gerekir.

Yani 3 yılda alınabilen bir puana 13 yıllık yöneticilik kıdemi gerekmektedir.

Puan aralığının bu kadar açılması gerçekten anlamsızdır. Kıdemli yöneticilerimize de haksızlıktır.

Bu konuya ilave olarak sayın bakanın sadece bir kez gerçekleştirilebilen ve yıllardır(5 yıl) beklenen Uzman Öğretmenlik mevzuatı bir an önce düzenlenmeli yada bu uygulamaya el atması hatta ev hatta bu uygulamadan vazgeçilmesi yerinde olacaktır?

Bu uygulamadan vazgeçilirken daha önce de belirttiğimiz gibi (Uzman öğretmenlik ne derece doğru bir uygulama!) mevcut uzman öğretmenlerin mali hakları korunmalı diğerlerine de aynı olanaklar verilmelidir. Aksi yaklaşım öğretmenliğin uzmanlık gerektiren meslek, öğretmen olanın zaten uzman olduğunu kabul etmemek demektir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber