Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2012 yılı bütçeleri görüşülüyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Kasım 2011 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2012 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Van'da yaşanan deprem nedeniyle, depremzede öğrencilerden 1 yıl boyunca yurt ücreti alınmayacağını açıkladı.

Bakan Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Bakanlığının 2012 yılı bütçesini sunarken, Türkiye genelinde öğrenci yurtlarında yapılacak iyileştirmelere ve Van'daki deprem nedeniyle yıkılan yükseköğrenim öğrenci yurtlarına değinerek, ''Bu durum karşısında Van'daki 3221 depremzede öğrencimizden ve Türkiye genelinde yüksek öğrenimini yapan Van ili nüfusuna kayıtlı 2183 öğrencimizden 1 yıl boyunca yurt barınma ve yemek parası alınmayacak'' dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2002 yılında öğrencilere ödenen aylık kredi miktarının 45 lira olduğunu hatırlatarak, bu rakamı 240 liraya yükselttiklerini söyledi.

Kılıç, bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2012 yılı bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

2004 yılından itibaren Kredi ve Yurtlar Kurumuna müracaat eden başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs, geri kalan tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verildiğini bildiren Kılıç, ''Ayrıca isteyen her öğrenciye katkı kredisi verilmektedir. Aynı şekilde 2012 yılında da başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs, isteyen her öğrenciye öğrenim ve katkı kredisi verilmektedir. 2002 yılında öğrencilere ödenen aylık kredi miktarı 45 lira iken, 2011 yılında bu miktar 240 liraya yükseltilmiştir. Yüksek lisans öğrencilerine aylık burs, kredi miktarının 2 katı 480 lira, doktora öğrencileri ve ÖSS'de ilk 100'e giren öğrenciler ile amatör milli sporcu olan öğrencilere 3 katı 720 lira burs verilmektedir'' açıklamasında bulundu.

Suat Kılıç, düşük enflasyona rağmen öğrenci burs ve kredilerinde çok yüksek artışlar yaptıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2002 yılından bu yana yükseköğrenim öğrencilerinin burs ve öğrenim kredilerinde yapılan artış, düşük enflasyona rağmen yüzde 433 olmuştur. Şayet 2002-2011 yılları arasında aylık burs ve kredi miktarında yıllık enflasyon artışları oranında artış yapılmış olsaydı, 2011 yılında aylık yaklaşık 100 lira burs ve öğrenim kredisi verilmiş olacaktı.''

Kılıç, takibe alınmış öğrenim katkı kredisi borçlarının yeniden yapılandırıldığına da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

''Takibe alınmış öğrenim katkı kredisi borçlarının, peşin 12, 24 ve 36 aya varan seçenekleriyle geri ödemesinin yeniden yapılandırılması konusundan yararlanmak üzere yaklaşık 294 bin 174 kişi başvuruda bulunmuş olup, bu kişilerin 579 milyon 54 bin 878 lira olan borçlarından gecikme zammı tutarı olan 96 milyon 115 bin 976 lirası silinmiş ve geriye kalan toplam 482 milyon 938 bin 902 lira olan Kredi Yurtlar Kurumu alacağı yeniden yapılandırılmıştır. Böylece hem kurum alacağının geri dönüşü sağlanmış, hem de borçlara yeniden yapılandırma imkanı getirilerek, borçlarını ödemede büyük kolaylık sağlanmıştır.''

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, YURTKUR'a bağlı öğrenci yurtlarında 2002 yılında 77 il ve 59 ilçede toplam 193 yurtta 188 bin 187 yatak kapasitesi ile hizmet verildiğini, 2011 yılında yurtiçinde 81 il ve 123 ilçede toplam 298 yurtta 265 bin 39, Kıbrıs Lefke yurdunda 406 yatak kapasitesi olmak üzere toplam 265 bin 445 kapasiteyle hizmet verdiklerini bildirdi. Kılıç, şöyle devam etti:

''2012 Mart ayı sonun kadar açılacak olan öğrenci yurtlarıyla birlikte kapasitenin 300 bini geçmesi hedeflenmektedir. 2003 yılından bu yana 87 bin 705 yatak kapasiteli 212 adet blok yurt hizmete açılmıştır. Eski anlayış olan ranza sistemi uygulansaydı 175 bin 410 yatak kapasitesi ilave edilmiş olacaktı. Kurumun yeni hizmet anlayışı doğrultusunda, son 7 yılda otel standardında ahşap mobilyalı, karyola sisteminde, 1, 3 ve 4 kişilik, içerisinde banyo, tuvalet, TV, buzdolabı, telefon bulunan yurtlar hizmete sunulmuştur. Yeni yurtlar engelli öğrencilerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri şekilde projelendirilirken, eski yurtlarda da engelli öğrencilere yönelik fiziki iyileştirilmeler yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.''

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, spor alanında gözetim, yaygınlaştırma, geliştirme ve ulusal bir spor politikası geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bakan Kılıç, Bakanlığının 3 Haziran'da kurulduğunu belirterek, temel felsefelerinin; gençliğe sunulan hizmetlerin tek çatı altında toplanması ve koordinasyonu sağlamak olduğunu söyledi.

Spor alanında gözetim, yaygınlaştırma, geliştirme ve ulusal bir spor politikası geliştirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Kılıç, dünyadaki gelişmelere sessiz kalamayacaklarını ve bu gelişmelere yön vermeyi amaçladıklarını ifade etti. En büyük zenginliklerinin insan sermayesi olduğunu dile getiren Kılıç, TÜİK verilerine göre, toplam nüfusun yüzde 42'sinin 24 yaşın altında olduğuna dikkati çekti. Kılıç, genç nüfusun en değerli kaynak olduğunu bildirdi.

Gençlerin eğitimini tamamlaması, iş bulması, kimlik oluşturması ve aile düzenini oluşturması konusunda arayışlar içinde olduğunu belirten Bakan Kılıç, İsveçli düşünür Johan Vilhelm Snellman'ın ''Gençliğin ruhunu işlenmeyen bir tarla gibi kendi haline bırakırsanız, orada ısırganlar, dikenler yetişir'' sözünü anımsatarak, Atatürk'ün de Snellman'ın bu düşüncesinden etkilendiğini ve ''Beyaz Zambaklar'' adlı kitabını kendi döneminde tüm okullarda okunmasını zorunlu kaynak eserler arasına aldırdığını söyledi.

Kılıç, Atatürk'ün, ''Büyük Önder, gençliği yetiştiriniz onlara ilim ve irfanın, kültürün müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler tatbik mevkine konduğu vakit, Türk milleti yükselecektir'' sözlerine atıfta bulunarak, bedenen ve ruhen iyi yetişmiş bir genç nüfusun, 21. yüzyılda ülkenin başta sosyal ve kültürel olmak üzere her alanda rekabet gücünü artıracağını ifade etti. Kılıç, ''Bizim yapmamız gereken, gençlere güvenmek ve onları her alanda desteklemektir. Bakanlık olarak bir gençlik politikası oluşturarak ve gençlerimize her türlü desteği sağlayarak ülkemize bu alanda önemli katkılar sağlayabileceğimizi düşünüyoruz'' dedi.

Konuşmasında, spor politikalarına da değinen Kılıç, sporda başarılı ülkelerin diğerlerinden ekonomik ve sosyal alanda da daha gelişmiş olduğuna söyledi. Kılıç, Atatürk'ün bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Sporu toplumun tüm katmanlarına yaymak gerektiğini vurgulayan, topyekun spor yapan bir toplum oluşturmak istediklerini ifade eden Kılıç, gelişmiş ülkelerde spor yapanların oranının toplam nüfusa oranının yüzde 50 seviyesinde olduğuna işaret etti.

Kılıç, bu oranın Türkiye'de yüzde 2'ler düzeyinde olduğunu dile getirdi. Amaçlarının beden eğitimi ve spor sektörünün her türlü siyasi girişimden ve fırsatçı yaklaşımlardan uzak tutmak olduğunu bildiren Kılıç, kamu çıkarlarını en önde tutarak, bilimsel ilke ve yöntemler oluşturarak yeni bir yapıya kavuşturmak istediklerini, bunda da özerkliğin bu çalışmaların güvencesi olacağını söyledi.

Suat Kılıç, gençlik ve eğitime yapılan yatırım ve politikaların ancak uzun vadede geri dönüşmesinin mümkün olabileceğini vurguladı. Kılıç, bu nedenle yapılan çalışmaların sabırla takip edilmesi gerektiği bildirdi. Yeni bütçe yılında spor kadar gençliğe de yatırım yaparak, sağlıklı nesiller oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Yeni dönemde gençlik merkezlerinin sayılarının artırılacağını, faaliyet ve türlerinin çoğaltılacağını ve müstakil binalara kavuşturulacağını anlatan Kılıç, böylece ailelerin çocuklarını bu merkezlere güvenle göndereceğini dile getirdi.

Kılıç, bakanlık teşkilatının kuruluş çalışmalarını bu güne kadar sürdürdüklerini ve atamalarını büyük ölçüde tamamladıklarını söyledi. Kılıç, 2010 yılı sonu TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş arası nüfusun 12 milyon 545 bin olduğunu, bunun Türkiye nüfusun yüzde 17'sine denk genliğini ifade etti. Kılıç, Türkiye'nin tüm illerinden 3700 gencin Çanakkale ve Bilecik'i ziyaret ettiğini, yeni yılda bu rakamı yüz binlere ulaştırmak istediklerini açıkladı. Kılıç, tarih kültür gezilerin doğu ve batı arasında yapılacağını bildirdi.

Kılıç, yatırımların hızlandırılması için çeşitli kaynakları devreye soktuklarını belirterek, sporda çok verimli bir yılı yaşayacaklarını ümit ettiğini ifade etti.

Bakan Kılıç, bazı illere stadyum sözü verdiklerini anımsatarak, bu illerle ilgili tüm gerekliliklerin yerine getirileceğini belirtti. Kılıç, Trabzon'a bir çok tesis kazandırdıklarını, bunlara ilaveten 1854 yatak kapasiteli olimpiyat köyünü kazandırdıklarını anlatarak, ''Şimdi sırada Mersin var. Akdeniz Oyunları kapsamında Mersin'de bir stadyum, bir olimpik yüzme havuzu, bir atış poligonu, iki kapalı spor salonu, bir atletizm sahası ve ayrıca atletizm sahası tribünü olmak üzere 8 yeni eser kazandıracağız. Akdeniz Oyunları kapsamında Mersin Üniversitesine 3500 yatak kapasiteli olimpiyat köyünü yine Kredi ve Yurtlar Kurumu yatırımları arasına kazandırmak imkanını bulacağız'' diye konuştu.

Bütçe üzerinde görüşünü açıklayan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, başarının sağlanması için üniversitelerde ve liselerde okul liglerinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Günal, Antalya'da stadyum sıkıntısı olduğunu, stadın yapılması konusunda koordinasyonsuzluk bulunduğunu öne sürdü.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ise Günal'ın bu konuyla ilgili yapılan toplantılara katılmadığını belirterek, konuyu bilmediğini dile getirdi. Günal ile Badak bir süre bu konuda tartıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Türkiye'de gençlerinin işsizlik, yoksulluk, eğitimden yoksunluk, karar verme süreçlerine katılamama gibi çok önemli sorunları olduğu belirterek, ''Eğitim alanında yapılan harcamaların gayrisafi yurtiçi hasılaya oranında OECD ortalaması ise 5,9 iken, ülkemizde bu oran maalesef 3,8 ile OECD ülkeleri içinde en düşük düzeydedir'' dedi.

Ayaydın, genç işsizlik oranının 2003-2010 döneminde ortalama yüzde 21'e çıktığını ileri sürerek, gençlerin karar alma mekanizmalarına katılması gerektiğini söyledi.

Yurt hizmetlerinin üniversite gençliğine yeterli gelmediğini iddia eden Ayaydın, ''Bedelli askerlik teklifimizde, buradan sağlanacak gelirleri üniversite gençliğine yurt yapımına tahsis edeceğimizi ilan etmiştik. Bu duyarlılığı Hükümetten de bekliyoruz. Bedelli askerlikten gelecek parayla yurt yapılsın'' önerisinde bulundu.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, yapılan yatırımlara rağmen aynı oranda sporda, özellikle futbolda başarı elde edilemediğini söyledi. Bunun nedeninin ''yabancı sporcular'' olduğunu düşündüğünü belirten Üstün, ''Hiddink'in gelmesine kimse taraftar değildi ama geldi. Hiç bir şey yapmadan 20 milyon TL'yi aldı ve gitti. Ben olsaydım belki daha başarılı olurdum. Arkadaşlardan 'çıkın oynayın' diye rica ederdim, motive ederdim'' diye konuştu.

Üstün, yerli teknik direktörlere önem verilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, bakanlığın bütçesinin yeterli olmadığını savundu.

Olimpiyatlarda başarılı olunamadığını belirten Akçay, Türkiye'nin olimpiyat perspektifinin olmadığını öne sürdü. Akçay, ''Acaba neden başarısız sonuçlar alıyoruz, bunu mutlaka kendimizi sormamız ve cevabını bulmamız gerekiyor. Bu konunun milli mesele olarak ele alınması lazım. Orta ve uzun vadede politika belirlenmeli'' diye konutu.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, yurtlarda, tiyatro, sinema, konferans gibi etkinliklerin düzenlenmesinin öğrencilerin hafta sonlarını ve akşamları değerlendirme açısından iyi olacağını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber