İş sınavlarına müracaatta sadece sınav için gerekli belgeler istenmeli

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 19 Kasımda, Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsünde gerçekleştirdiği sınavı, yaşanan ihmallerden dolayı iptal etmek zorunda kalmıştı. Bu sınav sonrasında sitemize ulaşan bazı iletilerde, kurumun sınava girmek için istediği belgelerde, 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uyulmadığına dikkat çekilmiştir. TKKDK özelinde, bu hususu, yani sınav için hangi belgeler istebileceği hususuna tüm kurumların dikkatini çekmek istiyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Kasım 2011 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" 31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin 8. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"c) İş sınavlarına müracaat safhasında sadece sınav için gerekli belgeler istenir; göreve başlamak için gereken belgeler ise sınavı kazananlardan istenir"

Bu husus çok önemlidir. Zira kurumlar nelerin sınav için nelerin göreve başlamak için gerekli olduğunu karıştırmaktadır. Bu noktada, Başbakan Teftiş Kurulu yönetmeliğini örnek olarak vermek istiyoruz. Yönetmeliğin 22. maddesinde yazılı sınava girmek için istenen belgeler ile bu sınavı kazanıp sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylardan istenecek belgeler ayrı ayrı gösterilmiştir.

Başbakanlık Teftiş Kurulu yazılı sınava girmek için şu belgeleri istemektedir: "a) KPSS Eleme sınav sonuç belgesi, b) İki adet fotoğraf, c) Aday formu, ç) Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya Kurumca onaylanmış sureti"...

Başbakanlık Teftiş Kurulu yazılı sınavı kazanan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylardan ise şu belgeyi istemektedir:
a)T.C. Kimlik Numarası beyanı,
b) Sağlıkla ilgili olarak görevini devamlı yapmaya engel bir durum olmadığına dair yazılı beyanı,
c) Erkek adayların askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı,
d) 4,5 x 6 ebadında 6 adet fotoğraf,
e) Sabıka kaydı olmadığına dair yazılı beyanı,
f) Kendi el yazısı ile hal tercümesi.

Bu örnekten de görüleceği üzere, kurumlar yazılı sınav sırasında askerlik, sağlık, sabıka kaydı, gibi belgeler istememelidir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun 1 Ekim'de memurlar.net'te yayımlanan ilanında ise bu şartlara uyulmamıştır. Örneğin yazılı sınava girmek isteyen adaylardan askerlik belgesi, hangi kurumda çalıştığını gösterir hizmet belgesi, KPDS dil belgesi istenilmiştir. Bu belgeler, sınavla ilgili belgeler olmayıp, yazılı sınav sonrasında istenilmeliydi.

İşe giriş sınavlarında sadece sınavla ilgili belgeler istenebileceği hususunu bu vesileyle bir kez daha kamu kurumlarına hatırlatmak istiyoruz. Bakanlar Kurulu Kararına aykırı uygulamaların Etik Kuruluna şikayet edilerek bildirilmesinde fayda bulunulmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber