Fahri hizmetler memuriyette değerlendirilmeyecek, çünkü Diyanet kanuna yazmayı unuttu

23/8/2011 tarihli ve 653 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesi ile fahri Kur'an Kursu Öğreticisi olarak çalışanlara, memur kadrolarına atanma hakkı verilmişti. Bu düzenleme sonrasında, aranan şartları sağlayanlar memur kadrolarına atandı. Atanan fahri öğreticiler, fahrilik sürelerinin memuriyette değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini sormaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ocak 2012 20:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurluğa atanmadan önceki sürelerin, memuriyet kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır.

657'nin 36. madddesinde, sağlık ve teknik hizmetleri sınıfındaki bir kadroya atananlar için özel düzenleme yer almaktadır. Bu özel düzenleme gereğince, bu iki hizmet sınıfına atanan personelin memuriyet öncesindeki süreleri, kazanılmış hak aylığında değerlendirilmektedir.

Ancak GİH ve Diyanet için özel düzenleme yer almamaktadır. Bu nedenle, bu hizmet sınıfındaki personelin memuriyet öncesindeki süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemektedir.

Diğer taraftan 23/8/2011 tarihli ve 653 sayılı KHK ile, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanuna eklenen geçici 17 madde hükmü şu şekildedir:

"Başkanlığa bağlı Kur'an kurslarında valilik veya kaymakamlık onayı ile eğitim öğretim dönemi içinde fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında görev yapan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde müracaat edenlerden;
a) Başkanlıkça verilmiş yeterlik belgesine sahip olmak şartıyla, toplam beş yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar ile 1/1/2005 tarihinden itibaren toplam bir yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar doğrudan,
b) 1/1/2005 tarihinden itibaren toplam bir yıl ve daha fazla hizmeti bulunduğu halde yeterlik belgesi olmayanlar ise Başkanlıkça açılacak mesleki yeterlik sınavına katılarak başarılı olmaları halinde,
Kur'an kursu öğreticisi kadrolarına atanabilirler. Bunlar, Başkanlıkça ilan edilen yerlere yerleştirilir. Hizmet sürelerinin hesabında müracaat süresinin son günü esas alınır.
Bu madde kapsamında atama yapılacak kadrolar, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin Başkanlığa ait bölümüne eklenmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar; unvanı, sınıfı, adedi ve derecesi belirtilmek suretiyle atamanın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça düzenlenir."hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümlerde fahri hizmetlerin memuriyette değerlendirilmesi hususunda özel bir düzenleme yer almamaktadır.

Oysaki, sözleşmeliye kadro veren 632 sayılı KHK'da "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir" hükmü yer almıştı. Bu hüküm gereğince sözleşmeli geçen süreler memuriyette de değerlendirilmiştir.

Ancak, Diyanet'in teşkilat kanununda bu yönde özel bir hüküm yer almadığından,

1- Fahri Kur'an Kursu öğreticisi olarak geçirilen süreler memuriyette değerlendirilemeyecektir.

2- Yıllık izinler, kazanılmış hak aylığında değerlendirilen sürelere göre belirlenmektedir. Fahrilik süreleri bu nedenle, yıllık izin verilmesine esas sürenin tespitinde de dikkate alınamayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber