Faruk Çelik: 15 bin iş sağlığı güvenliği uzmanı görev alacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mart 2012 11:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

1 Mart 2012 tarihli Meclis Genel Kurulu görüşme tutanağaı

ALİM IŞIK (Kütahya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sayın Bakan, Bakanlığınız bünyesinde çalışan 5 bine yakın iş güvenliği uzmanı, sizin de bildiğiniz gibi, gerek eğitimlerin yetersizliği gerekse yönetmelik hükmünün iptali sonucunda bu uzmanlık unvanlarını kaybetmiş durumdalar. Danıştayın kararı gereğince bu iptal sonucunda nasıl bir düzenleme düşünüyorsunuz? Bu iş güvenliği uzmanlarının mağduriyetinin giderilmesi konusunda bir çalışmanız var mı?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Bir diğer konu: Bu, Adana'da meydana gelen baraj kazası neticesinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Biz Çalışma Bakanlığı olarak, bildiğiniz gibi, Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi gerçekleştirdik ve bu kongreye dünyadan 5.400 iş sağlığı, güvenliği profesyoneli katıldı. Son derece verimli bir toplantıydı ve orada aldığımız kararlardan bir tanesi de: İş sağlığı, güvenliği alanında müstakil bir yasaya ülkemizin kavuşması. Bu çalışmaları tamamladık ve büyük ihtimalle pazartesi gününden itibaren yüce Meclise gelmiş olacak. Bu yasanın özelliği bütün çalışanları kapsamasıdır. Yalnız işçileri değil tüm çalışanları bünyesine alan bir düzenlemeyi, iş sağlığı güvenliği alanında getiriyoruz. Hedefi nedir? İş sağlığı güvenliği yasasıyla hedefimiz kazalar olmadan onu önleyici önlemleri almak yani önleyici bir özellik taşıyor. Kaza olduktan sonra değerlendirmeler yapıp "sondan başa gitme" şeklinde değil bu müessif olayların gerçekleşmemesi için gerekli önlemleri almaya dönük bir düzenlemedir. Son derece önemli bir yasadır. Önümüzdeki günlerde bunu da burada yasalaştırmış olacağız.

İş güvenliği uzmanlarıyla ilgili az önce ifade ettiğim gibi, iş sağlığı güvenliği yasasında bir çözüm getiriyoruz. İnşallah, 5 bin değil daha da artması gerekiyor, 15 bin civarında iş sağlığı güvenliği uzmanları görev ifade edecekler. Bununla ilgili, bildiğiniz gibi üniversitelerimizde de yüksekokullar kuruldu. Bu eğitimi alan gençlerimiz çok daha sağlıklı bir şekilde endüstriyel ilişkilerin yürütülmesi konusunda görev yapacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber