Güvenlik özelleşti acilen 30 bin yeni eleman aranıyor

Haber Giriş : 30 Mayıs 2005 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Güvenlik Yasası'yla yasal statüye kavuşan güvenlik sektöründe izin alan şirket sayısı 280'i buldu. Yaklaşık 200 bin kişinin çalışacağı sektörde Formula 1 nedeniyle acilen 30 bin elemana ihtiyaç var.

Polis ve kolluk kuvvetleri özel gecelerde, cenazelerde, düğünlerde, futbol maçlarında, organizasyonlarda görevlendirilmekten kurtuluyor. Mart ayında yürürlüğe giren Özel Güvenlik Yasası ile yasal statüye kavuşan sektörde yaklaşık 280 firma izin alarak faaliyete başladı, eğitim veren okul sayısı da 200'ü geçti. Sektörde yaklaşık 200 bin kişi eğitilerek özel güvenlik görevlisi olacak. Yaklaşan Formula 1 nedeniyle acilen 30 bin yeni eleman arayan sektörde 1 Ocak itibariyle kurulacak şirket sayısının 600'ü bulması bekleniyor. Bu arada yabancı şirketlerinde sektöre girmek hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Son günlerde emekli asker ve emniyetçilerin kurduğu şirketlerle dikkati çeken özel güvenlik sektörünün büyüklüğü 1 milyar euroyu aşıyor. Yeni yasa, yaklaşık 10 yıldan beri faaliyet gösteren özel güvenlik hizmetlerini hukuki bir zemine taşıdı. Kanunla özel güvenlikçilere, kendi görev sahaları içinde yakalama, gözaltına alma, arama gibi yetkiler sağlandı. Bunun yanısıra, yıllardır otel, alışveriş ve iş merkezlerinde üst arama, hırsızlık gibi olaylarda özel güvenlikçilerle vatandaşlar arasında yaşanan kavga ve tartışmalar da sona erdi.

Yeni iş imkanı doğuyor
Güvenlik Sistemleri ve Gözetim Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkan Yardımcısı ve Euroserve Genel Müdürü Taner Canko, yeni yasayla birlikte eskiden güvenlik hizmeti almayan kuruluşların 2006'dan itibaren bu hizmeti almak zorunda kalacağını söyledi. Yasanın sektörü düzenleme açısından son derece olumlu olduğunu ve bu sayede belli standartlara kavuşturulduğunu dile getiren Canko, böylece işsizliğin yoğun olduğu Türkiye'de önemli bir iş imkanının da doğduğunu vurguladı.

Türkiye'de bugüne kadar güvenlik elemanı bulmakta zorlandıklarını söyleyen Canko, eskiden yasa olmadığı için insanların güvenlik işini meslek olarak görmediklerini dile getirdi. Canko, "Ama artık yasamız da var. Bu iş meslek haline dönüşmüş durumda. Sektörümüzün 30 bin kişiye acilen ihtiyacı var" dedi.

Yabancı yatırımcılar geliyor

Sektörde yasal düzenleme olmadığı için 500 milyon euroluk kayıtdışı bulunduğunu açıklayan Canko, yasal sürecin kayıtdışılığın da önüne geçeceğini belirtti. 2006 yılını sektörün mali miladı olarak değerlendiren Taner Canko, özellikle kurumsal yapıda olan şirketlerin ayakta kalacaklarını söyledi. Büyüme trendinin yabancı yatırımcıların da ilgisini çektiğini vurgulayan Canko, alman güvenlik şirketi Securitas gibi yabancı şirketlerin ortaklık veya şirket alımı ile Türkiye pazarına gireceklerini açıkladı.

Yeni yasa ve buna bağlı olarak çıkarılan yönetmeliklerin sektöre çok ciddi yararlar sağladığını söyleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Genel Sekreteri ve PEGASUS Güvenlik ve Savunma Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü İskender Targaç ise yasal zeminle birlikte şirketlerin sorumluluklarının bir kat daha arttığına dikkat çekti. Yasaya göre, 1 Ocak 2006'dan itibaren sektörde hiçbir firmanın eğitimsiz ve sertifikasız, üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası olmadan eleman çalıştıramayacağının altını çizen Targaç, "Sektörün ciddi ve önde gelen firmaları bu standartları zaten baştan beri sağladığından, onlar için radikal değişiklikler söz konusu değil" dedi.

3 Mayıs itibarı ile çalışma izni alan şirket sayısının 350 olduğunu söyleyen İskender Targaç, bu sayının yasa öncesi 700 civarında olduğunu vurguladı. Targaç, "Toplam kaliteyi ve etik kuralları dikkate almayan, uzağı görmeden kısa vadeli yüksek karlar amaçlayan, kurumsallaşmaya ve profesyonel yönetime önem vermeyen yatırımların ölü yatırım olarak kalması kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Eğitim saati ve düzeyi yetersiz

Salih Güngör, Polis Akademisi'ni 1977'de bitirdikten sonra yıllarını Emniyet Müdürlüğü'nün çeşitli birimlerinde çalışarak geçirmiş bir isim. Görevleri arasında Türkiye'nin İspanya Büyükelçiliği'nde güvenlik ateşeliğinden, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne kadar farklı birçok alan bulunuyor. Akademinin dışında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni de bitiren Güngör'ü kamuoyu ANAP milletvekiliğine adaylığı sırasında tanımıştı. O tarihlerde emekli olan Güngör, şimdi Federal Güvenlik adını verdiği yeni şirketiyle bu sektöre girdi. Güngör, özel güvenlikçi olmak isteyenleri eğitiyor.

Güngör'e göre özel güvenlik yasasının çıkarılması çok olumlu: "Mesela konserler oluyor. Yüzlerce polis görevli. Ünlü bir işadamı düğün yapıyor Yüzlerce polis orada. Korunmak isteyen bir işadamı devletten polis istiyor. Futbol maçlarında yüzlerce polis asıl işi olmadığı halde koruma görevi yapıyor. Gelişmiş hiçbir batı ülkesinde böyle bir olay yok. Bu yasa sayesinde kolluk kuvveti görevine dönebilecek."

Güngör, yasada gördüğü eksikleri ise şöyle sıralıyor:

* Silahsız 90 saat, silahlı 120 saatlik kurs kolluk kuvvetiyle aynı yetkilere sahip olacak bir güvenlikçi için asla yeterli değil.

* Eski 2495 sayılı yasaya göre kurulan şirketlere bazı muafiyetler getirildi. Çalışan personele eğitim zorunluluğu böylece yok. Hepsinin eğitilmesi gerekir. Ayrıca yaşta alt sınır 18, üst sınır ise yok. 50 yaşından büyüklerin de müracaatına açık.

* Başta lise mezunu şartı Meclis'te torba yasayla değişerek ortaokula döndü. Çalışacak elemanlar memur statüsünde görevlendirilecek. Memur olabilmek için lise şartı aranırken, polis olmak için lise zorunlu iken aynı görevi yapacak güvenlikçilere ortaokul eğitimi yeterli olamaz.

* İhtisaslaşma getirilmeliydi. Örneğin turizm bölgelerinde çalışacak olan özel güvenlikçilere yabancı dil zorunluluğu olmalıydı.

* Bu şirketleri kuranların da öncelikli olarak bu görevlerde bulunmuş kişilerden oluşması gerekirdi. Nasıl eczacılığı bitirmeyen eczacılık yapamıyorsa, yapi denetim şirketinde mimar veya mühendisin bulunması şartsa burada da ya asker ya da emniyetçilerin olması gerekirdi.

Güvenlik şirketi 10 milyar liraya kuruluyor

* Şirketler bina/tesis, kişi koruması, değerli mal-para nakli ve benzeri gibi her dalda hizmet verebilecek

* Yöneticiler yüksekokul, personel ise lise ve dengi okul mezunları arasından seçilecek

* Özel güvenlik eğitimi devlet ve özel okullarda da verilebilecek

* Silah eğitimi yönetici ve personel için asgari 120 saat, silahsız 90, yenileme eğitimi de asgari 60 saat olacak

* Özel güvenlik uygulama alanı genişletilecek ve prosedürler kolaylaştırılacak

* Yabancı kişilere özel güvenlik şirketi kurma izni verilecek

* Özel Güvenlikle ilgili kararlar İl Güvenlik Komisyonu'nda alınacak

* Mali Sorumluluk sistemi ile özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararlar tazmin edilecek

* Yönetici ve elemanların adli geçmişlerinin temiz olması, kamu haklarından yasaklı olmaması, akıl hastası ve özürlü olmaması gerekiyor

* Şirket kurmak için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınacak

* Faaliyet izni için 10 milyar lira, özel güvenlik görevlilerine çalışma izni ise 200 milyon lira ruhsat harcı ödenecek

* Özel güvenlik faaliyetleri, sadece hizmetin gerekli kıldığı çok özel hallerde silahlı yapılacak. Spor müsabakaları ve sahne gösterilerinde silahsız hizmet verilecek

* Denetim İçişleri Bakanlığı ve Valilikler tarafından yapılacak

Referans Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber