İşte hükümetin memurlara sunduğu zam teklifi

Toplu sözleşme görüşmelerinde memura teklif edilecek zam oranı bugün açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zam için bu yıl yüzde 3+3, gelecek yıl ise yüzde 2+3 olarak açıkladı. Hükümetin zam teklifine sendikalar tepki gösterdi. Çarşamba gününe kadar sendikalar da teklifi değerlendirecek. Ve pazarlık sürecek. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur maaşlarına yapılacak zam için kamu işveren heyeti olarak tekliflerini sunduklarını belirterek, 2012 yılı için 3+3, 2013 yılı için ise 2+3 önerdiklerini söyledi.


BAKAN ÇELİK VE SENDİKALARIN AÇIKLAMALARI - VİDEO


Bakan Çelik, memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında bakanlıktaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen 4. oturumun ardından yaptığı açıklamada, eski devlet bakanı ve eski TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın cenazesine katılacak olması nedeniyle sendikaların da hoşgörüsüne sığınarak toplantıyı erken bitirdiklerini söyledi.

Bugünkü oturumda Memur-Sen'in teklifini sunduğunu, çarşamba günü diğer konfederasyonların tekliflerini sunacaklarını ifade eden Çelik, ''Akabinde Memur-Sen'in teklifi üzerine, çok üyeye sahip olan konfederasyonun teklifi üzerinde bu toplu sözleşme görüşmelerimizi sürdüreceğiz'' dedi.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Bugün aynı zamanda kamu işveren heyeti olarak kamu görevlileri sendikaları heyetine teklifimizi sunmuş bulunuyoruz. Teklifimizde 2012-2014 dönemini kapsayan orta vadeli program ve 2012 yılı bütçesinde öngörülen hedefler doğrultusunda, bu hedefleri esas alarak 2012 yılı için 3+3; 2013 yılı içinse 2+3 olarak artış oranlarını belirledik ve kendilerine ilettik.

Ayrıca 11 hizmet kolu var. 11 hizmet koluna ilişkin talepleri de daha önce yoğun bir şekilde değerlendirmiştik. Onları da dikkate alarak bunlara karşı da tekliflerimizi gerek sendika başkanlarına gerekse konfederasyon başkanlarına sunmuş bulunuyoruz. Kamu heyetinin teklifi ve konfederasyonlardan, sendikalardan almış olduğumuz tekliflerin müzakerelerine ise çarşamba günü yoğun bir şekilde başlamış olacağız. Çarşamba-perşembe günü eğer yeterli olmaz ise cuma gününü de ilave ederek üç gün müzakerelerimizi gerçekleştireceğiz ve nihai olarak 21 Mayıs'ta biraraya gelerek nihai görüşlerimizi orada ifade etmiş olacağız.''

Çelik, bir soru üzerine, Memur-Sen Konfederasyonu'nun bugün teklifini sunduğunu hatırlatarak, teklifin çok ayrıntılı kalemler içerdiğini dile getirdi.

- ''Uzlaşacağımız ümidi içerisindeyim''-

Çarşamba günü Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in tekliflerini sunacaklarını belirten Çelik, ortaya çıkan tablo üzerinden müzakerelerin sürdürüleceğini söyledi.

Bir gazetecinin ''Sizin teklifinizde taban aylığı yok'' sözleri üzerine Çelik, ''Hepsi içinde bunları sunduk'' dedi.

Çelik, ''Bir uzlaşma görüyor musunuz yakın tarihte-'' sorusunu yanıtlarken de ''Uzlaşmayla, bağıtlanmayla noktalanmasını tabii ki arzu ediyoruz, umuyorum ki bu müzakere sürecinde uygun bir zemin, ülkenin şartları dünyada gelişen olaylar, memurlarımızın talepleri, emeklililerimizin talepleri hep masada ve bir noktada uzlaşacağımız ümidi içerisindeyim. Umarım ki bunu bu ayın 21'inde gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

SENDİKALARDAN HÜKÜMETİN TEKLİFİNE TEPKİ

Açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptı. Çelik'in açıklamasının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu mikrofonların başına geçti ve hükümetin teklifine sert bir şekilde tepki verdi.

Gündoğdu: "Bu Teklif Yok hükmündedir"

Gündoğdu, "Yıllık enflasyon yüzde 11'lerde, 2011 yılının büyüme rakamı yüzde 8,5 olarak açıklandı. Türkiye'nin bu kadar geliştiği, büyüdüğü bir ortamda hükümetin yapmış olduğu teklif yok hükmündedir." dedi.

?Türkiye'nin 130 yıllık rüyasını gerçekleştirdiği bir dönemde, bize gelen teklife bakıldığında dağ fare bile doğurmadı. Ek ödemeler, seyyanen zamla ilgili hiç teklif yok? diyen Gündoğdu, hükümetten çarşamba günü yeni bir teklifle gelmesini istedi.

Gündoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Bakan 'uzlaşmayı umuyoruz' dedi, bu rakamlar uzlaşı olacak rakamlar değil. Bu teklifi kabul etmeyeceğiz. Yarından itibaren 11:00-14:00 arası alanlarda olacağız. Büyüyen bir ülkede, ekmekten payımızı istiyoruz."

Koncuk: "İlk Defa Hedeflenen Enflasyonun Altında Bir Teklif Geldi"

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise enflasyonun altında bir teklif gelmesine tepki gösterdi.

Koncuk tepkisini, "İlk defa hedeflenen enflasyonun altında bir teklifle kamu çalışanları karşı karşıya. Bu teklif kamu çalışanını, emekliyi yok sayan bir tekliftir. Milyonlarca insanı ekonomik sefalete terkeden bir tekliftir. Görmezden gelen bir tekliftir, Bunu hiçbir akıl sahibi, izan sahibi açıklayamaz. 3 Aylık enflasyon 3,5 iken, bize yüzde 3 teklif ediliyor. 4-C ve 4-B sorunları hiç masada yok" sözleriyle ifade etti.

Özgen: "Yeni Bir Toplu Sözleşme Teklifiyle Gelin"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise "Hükümete sesleniyorum, gerçek anlamda ihtiyaçlarımızı karşılayan ve taleplerimizi öngören yeni bir toplu sözleşme teklifle gelin. Mevcut toplu sözleşme talebi çok uyduruk bir önceki toplu görüşme taleplerinin bir tekrarıdır" dedi.

HÜKÜMET'İN HİZMET KOLLARINA İLİŞKİN TEKLİFLERİ

Yetkili sendikaların hizmet kollarına ilişkin tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı'na verdiği hatırlatılarak, söz konusu tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde Kamu İşveren Heyeti'nin teklif hazırladığı belirtildi. Buna göre, Kamu İşveren Heyeti'nin hizmet kollarına ilişkin bazı teklifleri şöyle:

-İmam-hatip ve müezzin kayyımlara dini bayram günlerinde çalıştıkları her gün için 2012 ve 2013 yıllarında Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödemesi yapılması.

-Ders görevlerinin çeşitli nedenlerle yerine getirilmemesi veya öğretime değişik nedenlerle ara verilmesi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyenlerin bu sürelerde varsa ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılması.

-Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim ve öğretim kurumlarındaki ders dışı eğitim çalışmaları karşılığında ödenebilecek toplam ek ders saatindeki yüzde 5'lik sınırın yüzde 6'ya çıkarılması.

-Akademik jüri üyelikleri için ek ders ücreti ödenmesi.

-Toplu sözleşme döneminden itibaren ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanan ve İLKSAN'a zorunlu üye olması gereken öğretmenlerin üyeliğinin isteğe bağlı hale getirilmesi.

-TRT'de verici istasyonu, stüdyo ve haber müdürlüklerinde çalışan personele koruyucu gıda yardımı yapılması.

-Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK Başkanlığı'nda görev yapan personelden denetim, tahsilat, yoklama ve icra işlerinde sürekli olarak fiilen görev yaptığı halde toplu taşıma kartı verilmeyen diğer personele de toplu taşıma kartı verilmesi.

-Orman yangınları ile mücadele eden personele hizmetin gereği olarak giymesi gereken ateşe dayanıklı, standartları kurumca belirlenmiş giyim malzemesinin ayni olarak verilmesi.

-İlbank personelinin sözleşme ücretlerine ilişkin YPK kararının çıkarılması.

-399 sayılı KHK'nın ek 2. maddesinde yer alan ek ödemeye ilişkin YPK kararı çıkarılması.

-Mahalli idarelerde çalışan kamu görevlilerine en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 15'in aşmamak üzere sosyal denge tazminatı ödenmesi.

-Enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda yer alan kurumlarda zehirli, gazlı, radyasyonlu ortamlarda çalışan personele süt, yoğurt gibi koruyucu gıda yardımı yapılaması.

-Fabrika, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan kamu görevlilerine standartları kurumca belirlenmiş koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilmesi.

-Kültür ve sanat hizmet kolunda yer alan sanat kurumlarında saat 24.00'ten sonra yaptırılan her 1 saatlik fazla çalışma süresi için fazla çalışma saat ücretinin 3 katı tutarında fazla çalışma ücreti ödemesi yapılması.

-Yatarak tedavi kurumları ile yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan sözleşmeli personelin de yemek servislerinden ücret ödemeksizin yararlanması.

-Asli görevinin yanında sürekli ambulans şoförlüğü yapan sağlık teknikeri ve sağlık memuru unvanlı personele ilave performans puanı verilmesi.


TOPLANTI BAŞLADI

Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında dördüncü oturum başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.

Bugünkü görüşmede, kamu işveren heyetinin mali teklifini sunması bekleniyor.


Hükümet zam teklifini bugün sunacak!/ VİDEO


KRİTİK SAATLER

4.2 milyon memur ve emeklisi için büyük gün. Hükümet, ilk kez toplusözleşme masasına oturduğu memura ilk zam teklifini bugün yapacak. Memur-Sen, daha teklifi görmeden ilk itirazı yaptı ve ?Gazetelerin yazdığı gibi 2.5+2.5 ise bununla pazarlık bile başlatılmaz? dedi.

Hükümetle yapılacak ilk toplu sözleşme masasında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olarak Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile Kamu İşveren Heyeti adına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bulunuyor.

Saat 11.00'de başlayan bugünkü görüşmelerde hükümet hemen zam oranını sunmayacak. İlk olarak KESK söz alacak ve talepleriyle ilgili bir sunum yapacak. Ardından Kamu-Sen ve son olarak da Memur-Sen bir sunum yapacak. Zam tekliflerinin yanı sıra diğer taleplerini bir kez daha dile getirecek.


Memur zammı için en kritik saatler/ VİDEO


Hükümet, bu talepleri dinlemesinin ardından 2 yıl için öngördüğü zam teklifini sunacak. Konfederasyonlar da bu teklif üzerine görüşlerini bildirecek, itirazda bulunacak ve orta yol bulunmaya çalışılacak.

Görüşmelere girmeden önce konuştuğumuz bir Memur-Sen yöneticisi, ?Eğer gazetelerde yazıldığı gibi hükümetin teklifi yüzde 2.5+2.5 ise; bu oranla pazarlık bile başlamaz? dedi.

Yönetici, zam teklifinin yanı sıra diğer taleplerinin ne kadar karşılanıp karşılanmayacağının da önemli olduğunu söyledi. Gelen teklife sadece zam oranı olarak değil, kümülatif olarak bakacaklarını ifade etti.

Örneğin Memur-Sen olarak öğretmenler, araştırma görevlileri, Diyanet personeli için ek özel hizmet tazminatı talep ettiklerini belirtti. Ayrıca toplu sözleşme içinde yer almasalar bile polis ve asker maaşlarına da toplu sözleşme masasından çıkan rakamların teşmil edilmesi gerektiğini vurguladı. Yönetici, ?Anayasa değişikliğinde memurların mali ve sosyal hakları toplu sözleşme masasında belirlenir, deniyor. Polis, asker, hakim ve savcılar da memur olduklarına göre masadaki kararların onlara da uygulanması gerekir? diye konuştu.

Hükümetin zam teklifinin ardından 21Mayıs'a kadar görüşmeler devam edecek. 21 Mayıs'ta taraflar son sözünü söyleyecek; toplu sözleşme imzalanacak ya da imzalanmayacak. İmzalanamazsa uyuşmazlık tutanağı tutulacak.

MASADA KİMLER VAR?

Toplu sözleşme masasında konfederasyon başkanlarının yanı sıra Memur-Sen temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Türk Haber-Sen İsmail Karadavut, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Türk Büro-Sen temsilcisi Fahrettin Yokuş, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Türk Ulaşım-Sen temsilcisi Nazmi Güzel, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar bulunuyor.

YÜZDE 30 ZAM

Memur-Sen maaşlara 2012 için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 oranında zam yapılmasını istiyor. Ayrıca taban aylığa ilk yıl için 120, ikinci yıl için 80 lira artış talep ediyor.

Türkiye Kamu-Sen ilk yıl yüzde 10+10; KESK de yüzde 30 zam istiyor.

AİLE YARDIMI 200 LİRA OLSUN

Yetkili konfederasyon olarak masada bulunan Memur-Sen'in diğer talepleri ise şöyle:

* Memur Taban Aylıklarına seyyanen zam yapılsın. Böylece her memura eşit miktarda zam yapılmış olacağından; düşük maaşlı memura yüksek; yüksek maaşlı memura da düşük oranlı bir artış yapılmış olur.

* Kıdem Aylıkları artırılsın. 25 yıllık sınır kaldırılsın. Her yıl için 20 puan olarak belirlenen rakam 100 puana çıkarılsın; böylece yıllık kıdem çarpanı 6.4 TL olsun. Bu da 10 yıllık bir memur için 64 TL, 30 yıllık memur içinse 192 TL kıdem farkı anlamına geliyor.

* Yan Ödeme Katsayısı 0,02 puandan memur maaş katsayısı olan 0, 064'e yükseltilsin. Böylece hem çalışan hem de emekli memur maaşında 20 ila 30 TL'lik artış sağlansın.

* Eşi çalışmayan memurlara verilen 141 TL'lik aile yardımı 200 TL'ye çıkarılsın.

* 0-6 yaş çocuklar için 32 TL, 6-14 laş çocuklar için 16 TL olan çocuk yardımı tüm çocuklar için 50 TL'ye yükseltilsin.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber