CHP'li vekilden burs ve yurt kontenjanı sorusu

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a Kredi Yurtlar Kurumu'nun (KYK) burs ve yurt kontenjanını sordu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi Muhammet Rıza Yalçınkaya, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Bakan Kılıç'a, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun burs ve yurt kontenjanını soran Yalçınkaya, yönetmeliğin 8. maddesinin "e" bendinde belirtilen ?yüzde 5'i Genel Müdürlük tarafından gerekli görülenlere? ibaresindeki gerekli görülenlerin kim olduğunu ve neye göre belirlendiğini sorguladı.

CHP Bartın Milletvekili Yalçınkaya, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanan 1 milyon 688 bin 804 adaydan 1 milyon 58 bin 152'sinin tercih yaptığını hatırlatarak "Bunlardan Devlet Üniversiteleri, Vakıf Üniversiteleri, KKTC Üniversiteleri ve diğer ülkelerdeki üniversiteler dahil, lisans, ön lisans ve örgün yükseköğretim programlarına 597 bin 508 aday yerleştirilmiştir" dedi.

Üniversitelere yerleşen öğrencilerin birçoğunun barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını anlatan Yalçınkaya, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Aileler ve öğrenciler bu konuda büyük sıkıntı yaşamışlardır. Birçok öğrenci devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle çok yüksek ücret ödeyerek özel yurtlara yerleşmiş, bazı öğrenciler ise barınma sorunu nedeniyle eğitimine ara vermiştir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliğinin kontenjanlar 8. maddesinde, boş yataklara yurt bazında yerleştirme işleminin ne şekilde yapılacağı belirtilmiştir. Bu maddeye göre, boş yataklara yurt bazında yerleştirme işlemi aşağıdaki oranlara göre yapılmaktadır. Yüzde 88'i genel müracaatlara, yüzde 2'si ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına giren öğrencilere, yüzde 2'si artık yıl öğrencilerine, yüzde 1'i lisansüstü öğrencilerine, yüzde 5'i Genel Müdürlük tarafından gerekli görülenlere, yüzde 2'si hükümetimizle kültür anlaşması olan ülkelerin öğrencileri ile Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs verilen yabancı uyruklu öğrencilere verilecektir' denilmektedir. Konunun önemi nedeniyle, Yurt-kur'un yurtlarında barınmak için 2011-2012 eğitim öğretim yılında kaç öğrenci başvuruda bulunmuştur? Bu başvuru sonucunda kaç öğrenci yurt hizmetlerinden yararlandırılmıştır? Bunların kaç tanesi ara sınıf öğrencisidir?"

Yönetmeliğin 8. maddesinin 'e' bendinde belirtilen 'yüzde 5'i Genel Müdürlük tarafından gerekli görülenlere' ibaresinin bulunduğunu anlatan Yalçınkaya, şu soruları yöneltti: "Burada belirtilen gerekli görülenler kimlerdir? Kimler bu kontenjandan yararlandırılmaktadır? Bu bende göre hangi Bakan'a kaç öğrenci kontenjanı tanınmıştır? Milletvekillerine kaç öğrenci kontenjanı tanınmıştır? Kontenjan talepleri hangi kıstaslara göre belirlenmektedir? Bu kontenjandan yararlanan öğrenci sayısı nedir? Kaç öğrenci karşılıksız burs başvurusunda bulunmuştur? Bu burstan kaç öğrenci yararlandırılmıştır? Burslar içinde Genel Müdürlük kontenjanı var mıdır? Burs alamayan yoksul öğrencilerin aileleri tarafından, KYK Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem biriminde, istenilen isimlere burs çıkarıldığı yönünde şikayetler tarafıma iletilmektedir. Bu durum doğru olabilir mi? Bu konuda KYK nasıl bir önlem almıştır? Öğrencilere burs verilirken en önemli kıstas nedir? Sınırları içerisinde üniversiteye bağlı yüksekokul bulunduğu halde, devlet yurdu bulunmayan ilçelerimiz hangileridir? Bu ilçelerimizde eğitim gören öğrencilerimize ne tür bir imkan sağlanmaktadır? Yurt çıkmayan ve eğitim gördükleri bölgelerde kendi imkanlarıyla barınma ihtiyacını karşılayan öğrencilerimize burs konusunda öncelik verilmesini düşünüyor musunuz??

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, soru önergesinin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından cevaplanmasını istediğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber