Özel eğitimde, hangi durumlarda ek ders %25 fazla ödenir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 23:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ek derslerini %25 fazla ödenmesi

İlgili kanun hükmü;

657 sayılı Kanunun 176 ncı maddesi

Ders Ve Konferans Ücretleri:

?Madde 176 - (Değişik madde: 03/04/1998 ? 4359/1 md.)

(Değişik fıkra: 21/03/2006?5473 S.K./3.mad) *1* Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

(Değişik fıkra: 21/03/2006?5473 S.K./3.mad) *1* Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödenir.

Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.

Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir.?

İlgili bakanlar kurulu kararı ve ek dersle ilgili esaslar;

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar

Bakanlar Kurulu Kararı: 1/12/2006?2006/11350

Resmî Gazete: 16.12.2006/26378

?Madde 30- (1) Bu Karar kapsamında kendilerine ders görevi verilenler ile verilmiş sayılanlara, 657 sayılı Kanunun 176 ncı maddesi uyarınca ek ders ücreti ödenir.?

Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi;

(Personel Genel Müdürlüğü Ek Ders Ücreti Genelgesi)

27/02/2007, 2007/19

Konu: Ek ders ücreti

% 25 fazla ödeneceğiyle ilgili yönetmelik maddesi:

22- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176'ncı maddesinin değişik ikinci fıkrasında;

?Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir.? hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm kapsamında fazla ödemeden yararlanacaklar; aralarında rehberlik ve araştırma

merkezlerinin de bulunduğu özel eğitim amaçlı açılan her derece ve türdeki eğitim kurumları

yönetici ve öğretmenleri ile bu öğrencilere yönelik olarak eğitim faaliyetinin yürütüldüğü

ilköğretim okulları bünyesinde açılan özel sınıflarda görevli öğretmenler olacaktır. Bünyesinde özel sınıf bulunan ilköğretim okulları tümüyle özel eğitim amaçlı olmadıklarından, bu okulların yöneticileri söz konusu fazla ödemeden yararlanamayacaklardır.

Milli Eğitim Bakanlığının görüş yazısı;

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 11.11.2010 tarih ve bila sayılı ?Ek Ders Ücreti? konulu yazısı ile Eğitim Uygulama Okulu, İş Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile İlköğretim Okulları bünyesinde açılan özel eğitim sınıflarında görev yapmakta olan öğretmenlere ders yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışmalara bağlı olarak ek ders ücretinin nasıl ödeneceğini açıklamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 11.11.2010 tarih ve bila sayılı ?Ek Ders Ücreti? konulu yazılarında; ?İlinize bulunan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile İlköğretim okullun bünyesinde açılan özel eğitin sınıflarında görev yapmakta olan öğretmenlere, ders yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışmalara bağlı olarak ödenen ek ders ücretlerinin % 25 fazlasıyla ödenip ödenmeyeceğine ilişkin yazı incelenmiştir.

Bilindiği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176'ncı maddesinde ek ders ücretlerinin özel öğretime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Görüleceği gibi söz konusu hüküm kapsamında fazla ödemden yararlandırılmanın temel şartı özel öğretime muhtaç öğrencilerin eğitim-öğretim gördüğü kurumlarda yönetici veya öğretmen olarak görev yürütmesidir.

Bu çerçevede Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile İlköğretim Okulları bünyesinde açılan özel eğitim sınıflarında görev yapmakta olan öğretmenlere, bu görevlerine bağlı olarak yararlandırıldıkları ek ders ücretlerinin % 25 fazlasıyla ödenmesi gerektiğinden mesleki çalışma sürelerinde yararlandırıldıkları ek ders ücretin de belirlen oranda fazlasıyla ödenmesi gerekmektedir.? açıklamasında bulunmuştur. (Belge-1)

Aynı konuda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 30.11.2010 tarih ve 70984 sayılı ?Ek Ders Ücreti? konulu yazısı a bulunmaktadır. (Belge- 2)

Maliye Bakanlığının görüş yazısı;

?'Özel eğitime muhtaç öğrencilerin (zihinsel engelli ve otistik) eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda (okullarda) görevli, kadrolu ve 4/B'li zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri görevlerinin zorluğundan kaynaklı olarak ek ders ücretini (yıpranma payı) % 25 fazla almaktadırlar.

Fakat aynı okullarda ve koşullarda ek ders karşılığı görev yapan ücretli öğretmenler ise ek ders ücretlerinin % 25 fazlasını alamamaktadırlar.

Bunun nedeni ise, Maliye Bakanlığı'nın 01.05.2008 tarih ve 5724 sayılı yazısı ile ?Öğretmen yetersizliği nedeniyle özel eğitim okullarında ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlere ödenecek ek ders ücretlerinin % 25 fazlasıyla ödenemeyeceği' yönündeki yazısıdır. (Belge-3: 1. sayfa- 2.sayfa)

Ahmet KANDEMİR
memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber