İcra müdürlüğü için 3, ama yazı işleri müdürlüğü için 5 yıl hizmet şartı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayın Yetkili,

Bilindiği gibi "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in Hizmet Süresi başlığını taşıyan 6. maddesinde "Devlet memurlarının görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi için kurumların çıkaracakları görevde yükselme yönetmeliğinde belirtilen süre kadar bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olmaları şarttır." hükmü bulunmaktadır.

Bahsi geçen yönetmelik hükmü gereğince Adalet Bakanlığınca çıkarılan "Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliği"nin "Görevde yükselme eğitimine alınma ve atanma şartları" başlığını taşıyan 8. maddesinde Yazı Işleri Müdürü kadrosuna atanabilmek için En az beş yılı zabıt katibi kadrosunda olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, şartı getirilmiştir.

Oysa, yine Adalet Bakanlığının İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı kadrolarına atanmak için çıkarılan İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülakat, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin
Başvuruda Bulunacaklarda Aranacak Şartlar başlığını taşıyan 4. maddesi c) hükmünde (Değişik: 28.2.1998-23272 sayılı R.G.) (Değişik ibare 04.05.2002 sayılı R.G.) "En az iki yıllık yüksek veya okulu bitirerek, Adalet Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilâtı ile Yüksek Yargı Organlarında asli memur olarak, Genel Idare Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolarda 3 yıl süre ile olumlu sicil almak suretiyle başarılı hizmet görmek ve fiilen çalışıyor olmak veya Hukuk Fakültesi veya Adalet Yüksek Okulu veya Meslek Yüksek Okullarının Adalet Bölümü mezunu olmak." denmekle asli memur olarak 3 yıl çalışanların başvurabileceğini düzenlemiştir.

İcra Müdürlüğü için asli devlet memurluğunda 3 yıl çalışmak yeterli iken Yazı Işleri Müdürlüğü için neden 8 yıl çalışma şartının getirilmiş olduğunu anlamak mümkün değildir.

Mesleki bilgi birikimi dikkate alındığında İcra Müdürlüğünün de Yazı Işleri Müdürlüğünden daha az bilgi ve beceri isteyen bir meslek olduğu söylenemez. Ancak iki unvan arasında atama şartlarındaki bu dengesizlik bir çok Adalet Bakanlığı çalışanının Yazı Işleri Müdürlüğü sınavlarına müracaatını engellemektedir.

Izah edilen sebeplerle Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 8. Maddesindeki Özel şartlar başlığı altındaki Yazı Işleri Müdürü kadrosuna atanabilmek için aranan şartlarda getirilen 8 yıllık çalışma mecburiyetinin İcra müdürlüğü ünvanı ile eşdeğer duruma getirilmesi hakkaniyet ölçütlerimiz açısından gerekli görülmektedir.

[email protected] maili üzerinden bizlere ulaşan: Adalet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber