Emniyet ve jandarma için 'kriminal laboratuvarlar' geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suç ve suçluyla mücadele kapsamında bilim ve teknolojinin kullanılması için yeni bir adım daha atılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın kullanımına sunulmak üzere İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır illerinde Kriminal Laboratuvarları kurulacak. Yeni Kriminal Laboratuvarlarında biyolojik inceleme, DNA analizi, ses, görüntü ve data incelemeleri yapılabilecek. Projenin inşaat ve kontrolürlük toplam bütçesi 16 milyon 566 bin 472 euro olup; bütçenin yüzde 75'i AB finansmanı, yüzde 25'i ise Türkiye tarafından karşılanacak.

Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı'nca uygulanmakta olan "Türkiye'nin Adli Kapasitesinin Güçlendirilmesi" isimli inşaat projesinin açılış törenine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Avrupa Birliği-Türkiye Delegasyonu ve ilgili diğer kurumların üst düzey temsilcileri katıldı. Kriminal Laboratuvarlarının temel atma töreni ise tele konferans yöntemiyle yapıldı.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, suçların aydınlatılmasında delilden sanığa ulaşılması yolunun benimsenmeye başlandığını söyledi. Kriminal Laboratuvarlarında sessiz ama çok önemli çalışmaların polis ve jandarma tarafından yürütüldüğünü, bu sebeple laboratuvar yetkililerini kutladığını ifade eden Şahin, öncelikli hedeflerinin vatandaşların huzur ve refahını sağlamak olduğunu vurguladı. Projeyle birlikte kolluk kuvvetlerinin adli kapasitelerinin güçleneceğinin altını çizen Şahin, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Proje yürütücüsü ve Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı Dr. Oğuz Karakuş, biyolojik inceleme ve DNA analizinin proje bitimiyle birlikte Adana, İzmir ve Diyarbakır'daki laboratuvarlarda da yapılacağını ifade etti. Ses, görüntü ve data incelemelerinin de proje tamamlandığında her üç ilde faaliyet göstereceğini anlatan Karakuş, hizmetlerin daha kısa sürede sonuçlandırılacağını vurguladı.

18 AYDA PROJE TAMAMLANDI

Jandarma Kriminal Polis Laboratuvar Daire Başkanı Albay Burhanettin Cihangiroğlu ise bölge seviyesinde hizmet veren bu laboratuvarların kapasitelerinin geliştirilmesiyle birlikte biyoloji ve bilişim dahil olmak üzere tüm alanlarda olası gecikmelerin önüne geçileceğini ve mahkemelerin beklentilerinin karşılanacağını ifade etti.

Merkezi Finans Birimi adına konuşan Muhsin Altun da projenin hayata geçirilmesi için iki ayrı ihale yapıldığını kaydetti. 15.8 milyon euro bedelli sözleşmeye yapıldığını anlatan Altun, 18 ayda projenin tamamlandığını ifade etti. Binaların inşaası için emir verildiğini dile getiren Altun, bu yıl 10,6 milyon euro ayrıldığını belirtti. 150 milyon euroyu aşan çalışmaların ya uygulama aşamasında yada proje aşamasında olduğunu ifade eden Altun, emeği geçen herkese teşekkür etti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, "İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır laboratuvarlarla delilden sanığa ulaşması için yürütülen suç dosyları daha etkin hale gelecektir." dedi. Konuşmaların ardından Bakan Şahin, projeye katkı sunanlara plaket verdi.

Daha sonra Bakan Şahin başta olmak üzere yetkililer, tele konferans yöntemiyle butonlara basarak Kriminal Laboratuvarların temelini attılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber