Vekil Hemşire ve Ebe Ataması Yapılabilecek

Memurluğun getirdiği bazı güvencelerden dolayı ülkemizin bazı yörelerine personel atamasında sıkıntı çekilmektedir. Sağlık Bakanlığı bu sıkıntılardan dolayı sözleşmeli sağlık personeli uygulamasını hayata geçirmiştir. Ama buna rağmen bazı köy ve beldelere hala sağlık personeli ataması yapılamamaktadır. Bugün yapılan Kanuni düzenleme ile Sağlık Bakanlığına eleman gönderilemeyen belde ve köylere vekil hemşire ve ebe atama yetkisi verilmiştir. Detaylar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hangi kadrolara açıktan vekil atanabileceği hususu 657 sayılı Kanunun 86'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin üçüncü fıkrasında yer alan hüküm şu şekildedir:

"Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara açıktan vekil atanabilir."

Burada belirtilen unvanlar dışında açıktan vekil atanamamaktadır. İşte 05/07/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5371 sayılı Kanun ile maddeye "köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik" ibaresi eklenmiştir.

Maddenin Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonunda kabul edilen halinde "sağlık hizmetleri sınıfına dahil diğer personel" ibaresi eklenmesi öngörülmekteydi. Bu oldukça geniş bir takrir hakkı verecekti. Söz konusu bu değişiklik genel kurulda biraz daha daratılmış ve sadece köy ve beldelere yapılacal ebe ve hemşirenin vekil olarak çalıştırılabilmesine imkan tanımıştır.

Bu düzenleme ile Sağlık Bakanlığı hemşire ve ebe gönderemediği köy ve beldelere vekil hemşire ve ebe ataması yapabilecektir.

Burada vekil atamanın nasıl yapılacağı çok önemlidir. KPSS'nin dikkate alınması ve duyuruların en geniş kesimlere ulaştırılması halinde hem personel eksikliği giderilecek hem de şayia çıkmasına engel olunacaktır.

Sağlık Bakanlığının duyarlı davranağını umut ediyoruz.

Vekil kadroların bazı özellikleri:

- Vekil kadrolar asalete atanmak için herhangi bir hak kazandırmamaktadır.
- Vekil kadrolara atananlara 2/3 oranında maaş ödenmektedir.
- Vekil kadrolarda iş güvencesi yoktur. Kurum memnun olmadığı personelinin ilişiğini kesebilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber