Puanlar bu yıl eskisi gibi hesaplanacak. Okul başarı puanı dikkate alınacak/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ak Parti'nin ?torba yasa teklifi? 1.8 milyon üniversite adayını yakından ilgilendiriyor. Teklife göre bu yıl Ortaöğretim Başarı Puanı'ndan vazgeçilip geçen yılki sistem kullanılacak

BAHAR ATAKAN Ankara

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yasa, üniversite girişte uygulanan ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) sistemine son vermesine karşılık Ak Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu ?torba yasa teklifinden? sürpriz bir düzenleme çıktı. Teklife göre, bu yıl uygulanacak ve adayların bireysel başarısını öne çıkaracak olan Ortaöğretim Başarı Puanı'ndan (OÖBP) vazgeçilecek. Adayların üniversiteye yerleştirme puanı hesaplanırken, geçen yıl olduğu gibi okulların başarısı dikkate alınacak.

ÖSYM'nin, ?4+4+4? yasasıyla kaldırılan AOBP yerine OÖBP'nın uygulanacağını duyurması adayların ve velilerin tepkisine neden olmuştu. AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, ?Düzenleme bu yıl için geçerli olacak. Gelecek yıl ortaöğretim başarı puanı uygulamasına geçilecek. Adayların mağdur olmasını istemiyoruz? dedi.

1.8 milyonu etkileyecek

ÖSYM üniversiteye girişte puan hesaplama sistemini, ?4+4+4? olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim yasasına göre yeniden düzenlemişti. ?4+4+4? yasasıyla üniversite sınavında uygulanan katsayı kaldırılırken, puan hesaplama sistemi değiştirilmişti. Bu yıldan itibaren AOBP kaldırılarak liselerin üniversite sınavındaki başarı puanları, hesaplama sisteminden çıkarılmıştı.

Okul başarıları en yüksek olan fen ve Anadolu lisesi öğrencileri, bu duruma tepki göstererek, puan kaybına uğrayacaklarını savunmuştu. AOBP'nin kaldırılmasına karşılık bazı öğrenciler dava açarken, Ak Parti milletvekillerince TBMM Başkanlığı'na sunulan ?torba yasa teklifinde?, 1.8 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren düzenleme yer aldı. Teklifin 9. maddesinde YÖK'ün 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihlerinde aldığı kararla oluşturulan ?ÖSYS Kılavuzu? esas alınacak. Böylece OÖBP sistemi bu yıla mahsus olarak uygulanmayacak, AOBP sisteminin uygulanmasına devam edilecek. Ancak 2013 ÖSYS'de OÖBP'nin uygulanmasına başlanacak.

Yasa teklifinin gerekçesinde, ?Uygulamada tereddüt yaratmamak için 2012 yılında yükseköğretime giriş ve yerleştirmede adayların merkezi sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanlarının Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenmiş olan Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 30.11-01.2011 tarihli kararı uyarınca usul ve esaslara göre hesaplanması öngörülmektedir? denildi.

?Öğrencinin mağdur olmasını istemiyoruz'

?4+4+4? yasasının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında AOBP'nin bu yıl uygulanmasına yönelik bir Ak Parti önergesi olduğunu, ancak önergenin gündeme gelemediğini kaydeden Işık, ?Bu sene öğrencilerin üniversiteye yerleştirilmesi tamamlanıncaya kadar yapılacak puan hesaplamaları AOBP ile düzenlenecek. Öğrencilerimizin mağdur olmasını istemiyoruz, yeni sistem 2013 ÖSYS için geçerli olacak? dedi. YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, öğrenci başarısını öne çıkaran OÖBP gelecek yıl uygulanacak, AOBP ile ilgili uygulanacak sistem 2011 ÖSYS'de öngörüldüğü şekliyle bu yıl da geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber