Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri tartışmalı başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 19:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nın, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri, tartışmalı başladı.

Tasarının tümü üzerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, 2'si geçici, toplam 15 maddeden oluşan tasarının, ''temel'' kanun olarak görüşülmesini eleştirdi.

Öztürk, tasarıyla, ''devlet sırrı altında suç işlemenin önünün açılacağını, devlet sırrı kavramına saklanarak gizlenen siyasal cinayetlerin üstünün örtüleceğini, iktidarın gizli kapaklı iş yapması, kötü yönetiminin kurumsallaştırılacağını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarının kapalı kapılar ardından yaptığı gizli kapaklı işlerin devlet sırrı olacağını, bunu açıklayanların hapishanelerde sürüneceğini'' iddia etti.

Tasarının, siyasal iktidara istediği bilgiyi gizleme imkanı verdiğini ileri süren Öztürk, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

''Hikmetyar Türkiye'de mi saklanıyor'' manşetli gazete kupürünü gösteren Öztürk, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye, ''Önce bu fotoğrafa bakacaksın, bu fotoğraftaki kişinin kim olduğuna bakacaksın. Bizim genel başkanlarımız, Hikmetyar'ın dizinin dibine oturmadı, içimizde Madımak'ta insanları canlı canlı yakanların avukatlığını yapan yok'' diye konuştu.

AK Parti milletvekilleri ve Canikli'nin tepki göstermesi üzerine Öztürk, ''Milli iradeye hakaret etme hakkın yok. Haddini bileceksin, saygısız adam. Grup başkanvekiliysen, grup başkanvekilliğini bil'' diye bağırdı.

Canikli ile Öztürk'ün tartışmasının sürmesi üzerine araya CHP ve AK Parti'li milletvekilleri girdi. Tartışmanın uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime kısa ara verdi.

-''Süs biberi mi-''-

Aranın ardından görüşmeleri devam eden tasarı üzerinde BDP Grubu'nun görüşlerini dile getiren Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Osmanlı'da devlet sırrının bulunduğunu, sadrazam, vezir, padişahın devlet sırrı görüşmeleri için sağır, dilsiz bizebanların kullanıldığını söyledi. Kaplan, iktidara, ''Sizin bizabanlarınız kim olacak- Kendiniz seçeceksiniz, bu tasarı bunu öngörüyor. Her mübarek güvenlikçi memur, 'ben devletim;, devlet için vurmuşum, çalmışım, cinayet işlemişim. Yaptıysam devlet, millet için yaptım....' Böyle bir tasarı. AB'ye uyum için temel hak ve özgürlük sözleşmeleri, süs biberi olsun diye mi koyduk anayasaya. Bu çok gereksiz bir tasarıdır, bize yakışmaz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber