MEB, Anadolu Liselerine atama yapacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB 2012 yılında mahkeme kararı gereği Anadolu Liselerine sınavla atama yapmak için sınav açmış ve bu sınava 80,00TL ücret ödeyerek 48bin kişi katılmıştı. Bu öğretmenler bakanlığa yaklaşık 4milyon TL ödemişlerdi.

http://www.memurlar.net/haber/115163/ linkinde de açıklanan sonuçlara göre 36bin civarında öğretmen sınavı kazanmıştı.

Bu öğretmenlerin atama beklediklerini defaten dile getirmiştik.

MEB Anadolu Liselerine 2011 yılında yaptığı sınavsız atamalarla 30bin civarında öğretmen akıbetini bilmeden beklemişlerdi. Bu öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu da sınava girmişlerdi. Bu öğretmenler de atamanın bir an önce yapılmasını ve yerlerinin belirlenmesini beklemektedirler.

Şu anda Anadolu Lisesinde görev yapan ve sınava giren öğretmenleri incelediğimizde puan sıralamasına göre ilk yüzde 26, ilk ikiyüz kişi arasında ise 50 kişinin olduğunu görüyoruz. Bu da azımsanamayacak bir rakamdır.

Bakanlıkta 29.06.2012'de yapılan toplantıda bu konu da gündeme gelmiş ve bu atamaların bir an önce yapılmasında hem fikir olunmuştu. Bakanlık buna bağlı kalır mı bilinmez fakat norm kadro düzenlemesinde bu durumun göz önüne alınmadığı düşünüldüğünde bakanlığın en azından bu süreçte atama yapmaya niyeti olmadığı anlaşılmaktadır.

Norm kadrolar düzenlenmeden yani okulların Anadolu-Genel Lise norm ayrımı yapılmadan atama yapılması mümkün değil. Bakanlık şu anda Norm modülünün görülmesini dahi okullara, ilçe ve illere kapatmıştır. Yani şu anda bu birimler hiçbir norm bilgisine ulaşamamaktadırlar.

Yakın bir zamanda (birkaç gün) içerisinde açacağı söylenmektedir. Yönetici atama için, il içi il dışı yer değiştirme için, ilk atama yada özür grubu atama için sistemin açılması şarttır. Kapatılan süreçte Anadolu Liseleri ile ilgili bir çalışmanın yapılmaması atama yapılmayacağı en azından bu süreçte gerçekleştirilmeyeceği bilgisini güçlendirmektedir.

Öğretmenlerin sınav için harcadıkları para ve emeğe saygının gereği olarak atamaların bir an önce yapılması şarttır. MEB eğer Anadolu Liselerine sınavla atama defterini mahkeme kararına rağmen kapattıysa neden sınav açmıştır? Sorusunu mantıklı olarak cevaplandırması gerekir ki bunun bir cevabını verse dahi Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığı sorusunun cevabını vermeye gerek kalmayacaktır.

Yok yapacağım ama sonra derse onda da hata yapar çünkü; yukarıda saydığımız il içi, il dışı, özür yada ilk atamayı yaparken bu okullara da atama yapılacağına göre sınavsız atananların sayısını arttırırsınız ki bu gelecekte daha büyük sorunlara yol açar.

MEB'in Anadolu Liselerine sınavla atama yapılabilmesi için;

1- Norm kadroları tekrar açıp düzenleme yapılması Anadolu-genel ayrımının gerçekleştirilmesi gerekir. (ki TTKB Başkanının 9.sınıflarda haftalık ders çizelgelerini değiştireceğiz açıklaması gereği çizelgelerin açıklanması beklenebilir bu bahane edilerek normlar açılabilir)

2- Şu anda sınavla atanıp yer değiştirmek isteyenler ile daha önce bu okullarda çalışıp bir şekilde başka okullara atananlara başvuru hakkı verilerek Yer değiştirme ve Yeniden atamalar yapılmalıdır.

3- Sınava dayalı atamalar açılmalı ve gerçekleştirilmelidir.

Her şeyden önemlisi MEB'in bir an önce öğretmenlerin rotasını çizebileceği planlamasını yapabileceği yer değiştirme ve atamalar konusunda takvimi açıklaması gerekmektedir.

Bu çalışanlara saygının devlete güvenin gereğidir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber