Tohum üretimi ve deneme üretiminde başarı

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, tohum üretimi ve deneme üretiminde başarı elde edilen karabuğdayın Konya ve Türkiye için yeni bir alternatif ürün olacağını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 23:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ataiyibiner, yaptığı yazılı açıklamada, karabuğdayın ciddi kazanç sağlayacağını ve yeni istihdam alanları oluşturacağını belirtti.

Tohum ve deneme üretiminde başarı elde edildiğini belirten Ataiyibiner, ürünün 3 aylık bir sürede üretilebildiğini bildirdi.

Ürünü altın yumurtlayan bir tavuk olarak niteleyen Ataiyibiner, şunları kaydetti:

"Bu ürünün en iyi şekilde değerlendirilmesi için koordineli bir şekilde çalışılması gerekir. Bu anlamda Karabuğday üretiminin yapıldığı ve dünyada 4. sırada yer alan Kazakistan'a geçtiğimiz ay 6 kişilik bir heyetle gittik. Burada tarla bazında ve araştırma enstitüsünde incelemelerde bulunduk. Karabuğday'ın ekiminden işlenmesine kadar gerekli bütün teknik konular hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olduk. İnşallah tohum üretimi ve deneme üretiminde başarı elde edilen karabuğday Konya ve Türkiye'nin yeni bir alternatif ürün olacak."

Kanser, çölyak başta olmak üzere bir çok hastalığa şifa kaynağı olan ürünün, kalp-damar hastalıkları tedavisinde kullanıldığını vurgulayan Ataiyibiner, karabuğdayın diğer buğday çeşitlerine göre Çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılık sektörü için de önemli bir bitki olduğunu bildirdi.

Eğitim ve tanıtım projesi Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve 2013'te hayata geçirilecek olan Karabuğdayla Sağlıklı Yaşam Projesi, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi, Meram Ziraat Odası, Konya Arıcılar Birliği, Konya Ticaret Borsası ve İl Özel İdaresi'yle ortaklaşa gerçekleştirilecek.

Muhabir : Basir Gülüm

Yayıncı : Rıfat Yerlikaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber